logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Osmanlı Diplomasisi

Soru 1:

Daimî elçiler ve başka nedenlerden dolayı resmi olarak farklı statülerde atanan diplomatik temsilciler ile haberleşmeyi sağlamak, oralardan gelen raporları sadrazama ve onun talimatıyla padişaha arz etmek görevini gerçekleştiren kalemiye aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Diplomasi kavramının kazanmış olduğu anlam aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Hangi padişah Anadolu ve Balkanlarda Osmanlı egemenliğini tanıyan beylik ve prensliklerin güçlerini de ordusuna katarak Kosova ovasında 28 Haziran 1389’da büyük bir zafer kazanmıştır?

Soru 4:

“Kendine meylettirmek” ve  insanların gönüllerini kazanarak kendi hakimiyetini kurmak anlamına gelen sözcük aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Devletler arasındaki ilişkilerin elçilerin yanı sıra, duruma göre bunların doğrudan ilgili devletlerdeki en üst seviyedeki karar alıcıları olan hükümdarlar veya devlet başkanları tarafından yürütülmesine … denir.Yukarıdaki boşluğa aşağıdaki ifadelerden hangisi gelmelidir?

Soru 6:

Londra'ya gönderilen ilk daimi ikamet elçisi kimdir?

Soru 7:

Osmanlıların fetih politikaları ne zaman sona ermeye başlamıştır?

Soru 8:

Diplomasi kelimesi ilk defa aşağıdakilerden hangisi tarafından kullanılmıştır?

Soru 9:

Osmanlı Devleti ile Avrupalılar arasındaki ilişkiyi Divan-ı Hümayun Tercümanları sağlardı. Divan-ı Hümayun Tercümanlığı’na XVII. Yüzyılın ortalarından başlayarak Fenerli Rum ailelerinden ileri gelen kimseler atandı. Reisülküttab Mehmed Rami Paşa ile birlikte 1699’da Karlofça görüşmelerine katılan tercüman aşağıdaki ailelerden hangisine mensup idi?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devleti’nin XV-XVI. yüzyıllarda bazı gayrimüslim devletlere gönderdiği elçilerin gönderilme maksatlarından değildir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi XVII. yüzyılda reisülküttabın diplomasi alanındaki başlıca görevlerinden biri değildir?

Soru 12:

Elçilerin Divan-ı Hümayun’a kabulü, arkasından padişahın huzuruna çıkabilmeleri için gerekli koşul aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Babası III. Murad’ın yerine Manisa’dan İstanbul’a gelerek Osmanlı tahtına oturan Padişah kimdir?

Soru 14:

Venedik’e yardım maksadıyla oluşturulan Haçlı donanması Kıbrıs'ın Osmanlılar tarafından fethini engellemek için gecikti ama 1571’de Osmanlı donanmasını büyük bir bozguna uğrattı (İnebahtı Savaşı). Bundan kısa bir süre sonra yeniden oluşturulan Osmanlı deniz gücü  Tunus’u fethetti. Tunus hangi yılda fethedildi?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi aralarındaki bir sorunu çözmek için bütün taraf­ların bir araya gelmesiyle yapılan diplomasiye verilen adtır?

Soru 16:

Diplomatik görüşmeler neticesinde imzalanan antlaşmaların saklanması, protokol sorunlarının çözüme ulaştırılması ile savaşın ilan edilmesi ve barışın yapılması gibi belli işlerle uğraşmak için kurulan kurul aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Diplomasi tarihinin bilinen ilk antlaşması olan Kadeş Antlaşması hangi iki devlet arasında imzalanmıştır?

Soru 18:

Grekler 'in aksine Roma İmparatorluğu'nda aşağıdakilerden hangisinin olmaması  diplomasinin gelişmesini olumsuz etkilemiştir?

Soru 19:

Osmanlı ile Safevi Devleti arasındaki ilk barış antlaşması olan Amasya Antlaşması hangi olay sonrasında imzalanmıştır?

Soru 20:

Aşağıda verilen diplomatik uygulamalar hakkında verilen bilgilerden hangisi doğru değildir ?