logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Osmanlı İktisat Tarihi

Soru 1:

Osmanlı'nın Klasik döneminde iktisadi hayatı düzenlerken, hazineye ait gelirleri oldukça yüksek düzeye çıkararak, ulaşılan düzeyin altına inmesini engellemek maksadıyla uyguladığı ilke aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Günümüz kamu iktisadi teşebbüslerine benzeyen gümrükler, madenler ve şaphaneler gibi işletmeleri kapsayan gelirlerin genel adı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

I.Tahrir II.Avarız III.Cizye IV.Temettuat Yukarıdaki sayımlardan hangisi/ hangileri Osmanlı gelir kaynaklarını tespit amacıyla yapılan sayımlardan birisidir?

Soru 4:

Osmanlılar, verimliliğin düşük ve artırılmasının son derece zor olduğu, ulaştırma maliyetinin çok yüksek bulunduğu bir iktisadî ortamda provizyonizmin icaplarına cevap verebilmek için üretim ve mübadele üzerinde ziraattan başlayarak esnaflık ve ticareti de içine alan kapsamlı bir düzenlemeler dünyası meydana getirdiler. Buna göre ziraatta mümkün olan en yüksek düzeyde üretimi gerçekleştireceğini düşündükleri işletme tipi, küçük ölçekli aile işletmeleriydi. Aile işletmeleri toprağın verimine göre kaç dönüm arasında bir arazi ile sınırlıydı?

Soru 5:

Osmanlı ekonomisi aşağıdakilerden hangisine dayalıydı?

Soru 6:

"Daha çok rikâb ağaları, emekli Enderûn ağaları, müteferrikalar, hazine memurları, bazı defterhâne katipleri, hassa tabipleri gibi müflâherehoran (aylık alan) bazı görevlilerin maaş hesaplarını tutardı. Yani bu büro saray ve divan memuru statüsünde olan memurların maaşlarını denetliyordu" Aşağıdaki seçeneklerden hangisi tanıma ait doğru cevaptır?

Soru 7:

Dış hazine, devlet hazinesi demektir Kayıtları ruznamaçe kalemi tarafından tutulurdu Kayıtlar aylık olarak tutulurdu. Bu hazneye ait bilgilere ruznamaçe defterlerinden ulaşabilir. Dış hazine ile ilgili olarak yukarıda verilen bilgilerden hangisi/ hangileri doğruduR?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi devlet kontrollü nüfus hareketlerinde devletin beklediği yararlardan biri değildir?

Soru 9:

Osmanlı tımar düzeninin esasını teşkil eden küçük ikta sistemini yerleştiren devlet hangisidir ?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı'da gelir kalemleri arasında yer almaktadır?

Soru 11:

Osmanlı Devletinde Arazi Kanunnamesi aşağıdaki hangi tarihte çıkmıştır?

Soru 12:

Aşağıda Osmanlı İmparatorluğu’nda besin değeri olan sürü hayvanları ile ilgili olarak belirtilenlerden hangisi doğrudur?

Soru 13:

İmparatorlukta yetiştirilen ürünlerden hangisi stratejik bir öneme sahipti?

Soru 14:

Osmanlı Devletinde hangi yılda Defterdarlık kaldırılarak yerine Maliye Nezâreti kuruldu? Aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğrudur?

Soru 15:

I. Savaşlarda elde edilen esirler II. Kafkasya ve Afrika’dan getirilen köleler III. Balkan kırım göçmenleri IV. Konargöçerlerin iskânı Yukarıdakilerden hangisi/hangileri Osmanlı devletinin klasik dönemde nüfus azlığı ve emek ihtiyacını karşılamak için başvurduğu yöntemlerden birisidir?

Soru 16:

Osmanlı devletinin konar-göçerlere yönelik iskân etme politikası ne zaman uygulamışlardır?

Soru 17:

Piskopos Kalemi ismiyle de anılan ve önemli olmayan gelirini denetleyen Osmanlı gelir kalemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Tımarlar genellikle, sipahi denen eyalet askerlerine tahsis edilirdi. Sipahi tımarının bu hizmeti yapanlara verilen çekirdek kısmına ‘kılıç’ denirdi. Bu toprak parçası zamanla, sipahinin gösterdiği yararlılıklara paralel olarak, ‘terakkî’ alarak büyüyebilirdi. Bu, sipahinin maaşına yapılan zam demekti. Tımar mahiyet itibariyle beş bölümdür: 1. Eşkinci tımarı (mülk tımar), 2. Mustahfız tımarı, 3. Hizmet tımarı, 4. Mensuhat tımarı, 5. Sepet tımarı. Kale muhafızlarına verilen tımar bunlardan hangisidir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi ile açık bir politika haline gelen yenileşme bir genelleme yapılacak olunursa, sosyal gruplara bakış açısında önemli bir sapma dönemidir.

Soru 20:

Para vakıflarının bilinen ilki kim tarafından kurulmuştur?