logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Osmanlı İktisat Tarihi

Soru 1:

İradi cedit hazinesinin kurulması çoklu hazine döneminin en önemli göstergesidir Çoklu hazineye ilk defa 2. Mahmut döneminde geçilmiştir. Hazineyi amire merkez hazinesi olma özelliğini yitirmiştir. Mansure ve darphane hazinelerinin kurulmuş olması da çoklu hazine devrine geçişin önemli göstergelerindendir. Yukarıdakilerden hangisi/hangileri Osmanlı devletinde çoklu hazine dönemine ait doğru bir veridir

Soru 2:

İslâm vergileme düzeninde silahlı mücadele ile fethedilen topraklardan % 50 ye kadar alnılabileceği kaydedilen vergi aşağıdakilerden hangisidir ?

Soru 3:

Osmanlı Devleti’nde  16. yüzyıl sonlarında çıkan 17. yüzyılda da görülen isyanlar için kullanılan eşkiyalık hareketlerinin genel adı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Tanzimat ile gelen yenileşme hareketinin olumsuz sonuçlarından birisidir?

Soru 5:

Osmanlı Devleti'nde bir iskân yöntemi olarak devlet eli ile bir başka bölgeye yerleştirme olayına ne ad verilir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı'nın Klasik döneminde, halı ve kilim dokumacılığının yapıldığı merkezlerden biri değildir?

Soru 7:

Bir ekonomide sosyal ve iktisadi ilişkilerde yavaş yavaş oluşan dengeleri, eğilimleri mümkün olduğu ölçüde muhafaza etme ve değişme eğilimlerini engelleme ve herhangi bir değişme çıktığı takdirde, tekrar eski dengeye dönmek üzere değişmeyi ortadan kaldırma iradesinin hâkim olmasına ne ad verilir?

Soru 8:

Yerleşik veya konar-göçer reayanın çiftlik statüsünün dışındaki topraklar için ödedikleri vergi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

I. Gelir ve gider maliyenin konusudur II.Gelir sayımı yapmak aynı zamanda kayıtlı ekonomi demektir. III.Merkez maliyesi, tımar ve vakıflar Osmanlı maliyesinin üç temel alanıdır. IV.Osmanlı mali geleneğin kökeni hun devletline dayanır. Osmanlı mali yapısı ile ilgili verilen yukarıdaki bilgilerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 10:

I. Üretim artışı ve gelir elde etme II. Askeri yarar III. İslamlaşma IV. Bölgenin sistemle bütünleşmesi Yukarıdaki hedeflerden hangisi/hangileri Osmanlının Kuruluş yıllarında devlet kontrollü nüfus politika hedefleri arasındadır?

Soru 11:

19. yüzyılın itibaren kurulmaya başlanan Fabrika-i Hümayunlar ilk olarak hangi ürünlerin üretimini gerçekleştirmiştir?

Soru 12:

"İstanbul Gümrüğü gibi büyük gümrük mukâtaalarını, Rumeli kıptilerinin cizye ve ispençe vergilerini, tütün, kahve ve üzümden alınan resimleri ve çeflitli madenlerin gelirlerini vs. denetleyen büyük bir büroydu" Tanımda belirtilen gelir kalemi aşağıdaki seçeneklerden hangisidir?

Soru 13:

I. Trakya ovaları, Tuna havzası ve Teselya ovalarında ekilirdi. II. Hektar başına 800-900 kilogram ürün alındığı tahmin edilirdi. III. 1950'lere kadar orta seviyede verim vermiştir. Yukarıdakilerden hangisi Osmanlı Devleti'nde yetiştirilen buğday ile ilgili doğru olarak verilmiştir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisinde Selçuklular'da mali işlere bakan divan ile divan başkanına verilen isim doğru verilmiştir?

Soru 15:

Mukataa: günümüz anlamında kamu iktisadi kuruluşları Cizye: gayrimüslimlerden alınan baş vergisi Avarız: 17. Yy da servet esasına göre alınan nakdi vergi Aşar: üründen alınan vergi Osmanlı gelir kaynaklarına dair yukarıda verilen bilgilerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 16:

Anadolu ve Trakya’da bir çok mülk ve vakıf toprağını tekrar aslî durumlarına çeviren Osmanlı hükümdarı kimdir ?

Soru 17:

I. Ayân ve eşraf II. Memurlar III. Esnaf ve tüccar Yukarıda belirtilen zümrelerden hangisi/ hangileri osmanlı şehirlerinde yaşayan zümrelerdendir?

Soru 18:

16. yüzyıldan itibaren Batı Avrupa'nın Osmanlı’dan gerçekleştirdiği ithalat imparatorluğa değerli maden girişini arttırmasına rağmen bu ticaretin Osmanlı ekonomisi üzerinde birçok olumsuz sonuca da görülmüştür. Aşağıda yer alan seçeneklerden hangisinde bu durum bir sonucu yer almaktadır?

Soru 19:

Osmanlı bütçeleri modern bütçeden çok yılsonunda tutulan kesin hesap cetvelleridir. Elimizdeki ilk bütçeyi Tarhuncu Ahmet Paşa hazırlamıştır. Elimizdeki ilk bütçe 1524-25 yılların aittir. 15.-16. Yy bütçeleri ile 17.ve 18. Yy bütçeleri düzenleniş şekli itibarı ile aynıdır. Osmanlı bütçeleri ile ilgili yukarıda verilen bilgilerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı'da, hayvancılığı kârlı kılan ve teşvik eden temel sebeplerden biridir?