logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Osmanlı İktisat Tarihi

Soru 1:

"Narh Nizamı" ne anlama gelir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi 1867 tarihli Dilaver Paşa Nizamnamesi'nin sosyal politika düzenlemelerinden değildir?

Soru 3:

Sınırlı sayıdaki dükkanlardan herhangi bir nedenle boşalan bir dükkan olursa bu boş dükkan, esnaf birliğince, ancak kefilli ve ustalık hakkına sahip kişilerden bir ustaya verilmesi hangi kavramla açıklanabilir?

Soru 4:

Bedesten: kapalı çarşı Kadı, muhtesip: iç ticaretin denetiminde görevliler İç tüketimin /ticaretin merkezi: sancak Narh: fiyat tespiti İç ticaretin örgütlenme şekli ile ilgili olarak yukarıda verilen bilgilerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 5:

Osmanlılarda,Fatih Sultan Mehmet Döneminde basılmış olan ilk altın paraya ne ad verilmekteydi?

Soru 6:

"Üçüncü önemli gelir kaynağı, olağandışı vergilerdir. Bunlar başlangıçta savaş harcamalarını finanse etmek için konmuş 17. yüzyılın sonlarından itibaren olağan vergiler haline gelmişti" Aşağıdaki seçeneklerden hangisi tanıma ait doğru cevaptır?

Soru 7:

Osmanlı sisteminde, piyasadaki para miktarını artırmak için çeşitli yöntemler uygulanmıştır. Bu yöntemlerden biri de tağşiş adı verilen uygulamadır. Tağşişin uygulanma amacı aşağıdakilerden hangisi olamaz?

Soru 8:

Osmanlıda elektrik üretimi ilk hangi santralle yapılmıştır?

Soru 9:

Narh sistemi hangi dönemde kaldırılmıştır?

Soru 10:

Osmanlı sosyal güvenlik sisteminin temelini oluşturan, toplumsal yardımlaşma ve kredi arzı sağlama gibi işlevleri olan kurumun adı aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 11:

I. 1867 tarihli Dilaver Paşa Nizamnamesi II. 1869 tarihli Maadin Nizamnamesi III. İbrahim Paşa Düzenlemeleri Yukarıdakileriden hangileri Osmanlı Devleti'nde yenileşme döneminde alınan sosyal politika önlemleri arasında yer alır?

Soru 12:

Buharlı gemilerin denizlerde kullanılmaya başlaması hangi yüzyılda gerçekleşmiştir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi orducu esnaf arasında değildir ?

Soru 14:

Osmanlıda bir kimsenin isteyerek veya istemeden başka birinin ölümüne neden olması durumunda sorumlu olan kişi ölen kişinin yakınlarına belirli bir bedel ödemek durumundaydı. Ortaya çıkan kötü durumu telafi etmek fikriyle oluşturulan bu yapıya ne ad verilir?