logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Osmanlı İktisat Tarihi

Soru 1:

Tedavüldeki kâğıt paranın sınırlı olması Ulaşımın zor ve pahalı olması Verimliliğin düşük ve artırılmasının zor olması İhracatın zor ithalatın teşvik edilmesi Yukarıda verilen bilgilerden hangisi /hangileri iaşe(provisyonozim) ilkesine ait doğru bir bilgidir?

Soru 2:

1914 yılı idari bölümlemesi esas alınarak bu tarihteki nüfuslarına göre yapılacak bir sıralamada Osmanlı Türkiye’sinin en kalabalık vilayeti aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Osmanlı teşkilat geleneğinde tımar sistemi içerisinde yer alan Haslı eyaletlerin dirlikleri aşağıdakilerden hangisine verilmemiştir?

Soru 4:

Osmanlı’da şehrin yönetiminden kim sorumlu idi?

Soru 5:

I. Osmanlı nüfusunun yüzde 80 ‘ni kırsalda yüzde 20’si kentte yaşar II. Dağınık toplu ve hat tipi köy yerleşimlerine kırsalda görülür. III.Köylerdeki yapılaşma bölgenin malzemesi ile doğrudan bağlantılıdır. IV. Konar göçer16. Yy da yerleşik hayata geçmiştir. V. Köyün idaresinin başkanı muhtardır. Osmanlı kısal yapısı ile ilgili olarak yukarıda verilen bilgilerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 6:

Osmanlı ekonomisinde ziraî faaliyetlerin ve emekten başka temel üretim faktörü olan toprağın hukukî çerçevesini aşağıdakilerden hangisi çizer?

Soru 7:

Çift bozan ve öşür vergisini, tımar sahibini öder. Sipahiyi kadıya ve devlete şikâyet edebilir Kurallara uyduğu sürece toprağı bir çeşit özel mülkiyet şeklinde kullanabilirdi. Terk ettiği toprağı on yıl içinde geri dönme olasılığı vardı. Osmanlı köylüsü ve hakları bağlamında yukarıda verilen bilgilerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi köy yerleşimlerinin devlet tarafından desteklenmesinin sebebidir?

Soru 9:

Geçimlerini sağlamak veya hizmetlerine ait masrafları karşılamak üzere bir kısım asker ve memurlara belirli bölgelerden kendi nam ve hesaplarına tahsil yetkisi ile birlikte tahsis edilmiş, çoğunluğu toprak olan vergi kaynaklarına ne ad verilir ?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi devlet kontrollü nüfus hareketlerinde Osmanlı’nın beklediği avantajlardan biri değildir ?

Soru 11:

Hazine-i Âmire’nin yanında İrâd-ı Cedîd Hazinesi ne zaman kuruldu?

Soru 12:

Avrupa’da yer alan devletler merkantalist ekonomi politikaları benimserken aynı dönemde Osmanlı’nın ithalatı teşvik etmesinin sebebi hangi seçenekte yer almaktadır?

Soru 13:

I. Maden Mukâtaası II. Anadolu Muhasebesi III. Yeniçeri kalemi IV. Salyâne Mukâtaası V. Bursa Mukâtaası Yukarıdakilerden hangileri Osmanlı merkez maliyesinin gider kalemleri arasında yer almaktadır?

Soru 14:

Nüfus hareketlerinin bir neticesi olarak, 93 Harbi öncesi toplam nüfus içindeki oranı % 70 olan müslüman nüfusun I. Dünya Savaşı öncesi ulaştığı oran aşağıdakilerden % kaç'tır?