logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Osmanlı İktisat Tarihi

Soru 1:

Hem ıssız bölgelerin imar edilmesi hem yol emniyeti sağlayan yapı toplulukları aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Osmanlı Devleti'nde görevlerine karşılık gelir kaynağı olarak tımar, zeamet ve has adı verilen toprak parçaları alan ve ölümlerinden sonra ailelerine toprakları kalan devlet görevlileri hangisidir?

Soru 3:

En küçük idarî birimleri oluşturan mahallelerin başında aşağıdakilerden hangisi bulunmaktadır?

Soru 4:

Merkezi hazineden maaş alan şeyhülislam ve kadı gibi ilmiye ve adliye görevlilerine, görevlerinden azledildiklerinde verilen ayni veya nakdi karşılığa ne ad verilir?

Soru 5:

Ülke içinde mal ve hizmet arzının mümkün olduğu kadar bol, kaliteli ve ucuz olmasını sağlamaya ne ad verilir ?

Soru 6:

Defterdarlığın kaldırılması ve  Maliye Nezâretinin kurulması kaç yılında olmuştur?

Soru 7:

Türkçede yaldız altunu ismi verilen para hangi ülkenin parasıdır?

Soru 8:

"İslam, öncelikle toplumu değil, kişiyi sorumlu tutar, temel olan da budur." Yukarıdaki tanım Dini nitelikli yardımlar başlığı altındaki hangi kavrama denk gelmektedir?

Soru 9:

Esnaf birliklerinin resmen sona ermesinin tarihi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Yaz mevsimlerini yaylaklarda, kış mevsimlerini kışlaklarda geçiren gruplara ne ad verilir?

Soru 11:

Osmanlı Devleti dönemindeki kaza, ölüm ve yaralanma gibi zarar görülen bir olayın sonuçlarını telafi etmeye yönelik kan bedelinin önce fiili işleyen kişi tarafından, gücü yetmez ise meslek kuruluşu, mahalle ve köy halk, akrabalar veya devlet tarafından ödenmesi olgusuna ne ad verilir?

Soru 12:

Kefe Mukâtaası kaç yılında İstanbul Mukâtaası ile birleşmiştir?

Soru 13:

1220 Yılında Alaattin Keykubat tahta geçmek için yola çıktığında,  ününü duyarak dergâhında ziyaret ettiği Ahi Evran'ı uygulamaya koyduğu sanayi modelini  uygulaması için aşağıdakilerden hangi şehre davet etmiştir?

Soru 14:

I. Nizam-ı Cedid'den sonra ikinci safhadır. II. Klasik dönemin sandıkları devletleştirilmiştir. III. Sandıklar tek elden yönetilmeye başlamıştır. Yukarıdakilerden hangileri Osmanlı Devleti'nin Yenileşme Dönemi için doğru olarak verilmiştir?

Soru 15:

Fransa 18. Yy. sonuna kadar Dış ticarette en önemli Osmanlı  partneri idi. İzmir: 17. Yy dan itibaren Osmanlının en önemli ihraç limanı idi. Osmanlı dış ticareti 19. Yy boyunca artış eğilimi(ihracatta artış on, ithalatta  artış oniki kat) göstermiştir Osmanlının en önemli ihraç maddesi  mamul/işlenmiş ürünlerdir.Osmanlı dış ticareti ile ilgili olarak yukarıda verilen bilgilerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 16:

Osmanlı imparatorluğunda dokuma sanayi, kullanılan ham maddeye göre üç kısma ayrılırdı. Bu kısımlar aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Ahi Evren'in  (1171-1261) esnaf-sanayi birliklerin kurması ve yaygınlaştırmasının en temel sebeplerinden biridir?

Soru 18:

I. Geleneksel küçük sanayilerin yerini büyük sanayi almıştır. II. Çalışanların sayısının yanı sıra maruz kaldıkları iş ve meslek kazaları artmıştır. III. Sosyal güvenlik kurumu başlı başına bir kurum olarak ortaya çıkmıştır. Yukarıdakilerden hangileri sanayileşmenin gelişmesinin sonuçları arasında yer alır?

Soru 19:

Osmanlı finans tarihi içerisinde "akçe" hangi tarihten sonra ana hesap birimi olma özelliğini kaybetmiştir?

Soru 20:

Sultani ya da hasene-i sultaniye adı verilen altın sikkeler hangi padişah döneminde basılmıştır?