logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Osmanlı İktisat Tarihi

Soru 1:

Sipahilerden oluşan eyaletler ordusu askerleri  I. Alaeddîn Keykûbâd (1220-1237) zamanında  aşağıdakilerden kaç bin kişiye ulaşmıştı?

Soru 2:

19. yüzyıl büyük işletmelerin Osmanlı toplam mülk topraklarının içindeki yüzde payı kaçtır?

Soru 3:

Meşrutiyet dönemine ait kaç mâlî yıla ait bütçe verisi yer almıştır?

Soru 4:

I. Osmanlıda sosyal sınıf bilinci vardır II.  Osmanlıda sosyal sınıf bilinci yoktur. III. Gruplar arası geçişkenlik vardır IV. Devlet için esas olan Reaya oğlu reaya kalmasıdır Sosyal grup ve ilişkileri ile ilgili olarak yukarda verilen bilgilerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devleti'nin sipahilerin bir toprak aristokrasisi oluşturmasının önüne geçmek için aldığı önlemlerden birisi değildir?

Soru 6:

19. yy.da Osmanlıda ziraî üretimin artışının iki önemli nedeni vardır. Bunlardan ilki artan iç talep ve alınan göçler nedeniyle nüfusun artmasıdır. İkinci neden aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 7:

Osmanlı iktisat tarihi kaç dönemden oluşur?

Soru 8:

Para vakıflarının ilk bilineni hangi Osmanlı Hükümdarı tarafından kurulmuştur ?

Soru 9:

İslâm devletlerinde zimmî statüsündeki Müslüman olmayan faal erkek nüfustan alınan gelire ne ad verilmektedir?

Soru 10:

1885’den 1914’e kadarki dönemde sadece bugünkü sınırları ile Türkiye’de yaşayan gayrimüslim nüfus % kaç  azalmıştır?

Soru 11:

Osmanlı'da bütün cizye gelirlerinin tek yerde toplanması hangi yıl gerçekleşmiştir?

Soru 12:

Klasik dönemde Osmanlının üretim yapısının temelinde kontrol etmeni yer almaktadır. Toprak, emek ve kapital üzerinde mümkün olabildiği ölçüde kontrolü elinde bulundurmaya çalışmak, devletin en çok dikkat ettiği durumlardan birisidir. Aşağıda yer alan seçeneklerden hangisinde bu durumun temel sebebi yer almaktadır?

Soru 13:

Nitekim XVI. yüzyıl ortalarında, Kanuni Sultan Süleyman döneminde (Mısır,Irak ve Tuna ötesi bölgeler hariç,bugünkü Türkiye topraklarında),nüfusun % 41,1’i gayrimüslim olmasından hangi sonuç çıkarılabilir?

Soru 14:

Tarihçi Ömer Lütfi Barkan’a göre 16. Yüzyıl sonlarında Osmanlı Devleti’nin tamamının nüfusu kaçtır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı merkez maliye teşkilatının en üst makamıdır?

Soru 16:

16. yüzyıl sonlarında çıkan ve Osmanlı Devleti’nde 17. yüzyılda da görülen isyanlar için kullanılan eşkiyalık hareketlerine genel olarak aşağıdaki adlardan hangisi verilir?

Soru 17:

Rumeli’de umumiyetle müslüman olmayan, köylü veya şehirli reayadan alınan baş vergisi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

İltizam Tımar Malikâne Yukarıda verilen vergi toplama ve işletim sistemlerinden hangisinden reayanın/köylünün korunması söz konusu olmuştur?

Soru 19:

İmdadiye Esham Tımar Yukarıdaki bilgilerden hangisi/hangileri Osmanlının savaş ve maaş ödemlerinin finansmanı için başvurduğu yöntemlerden birisidir?

Soru 20:

"Doğrudan devlet işletmeleri, devlete ait bir gelir payının tahsili işi, inhisar (satıştekeli, monopol) haline getirilen herhangi bir kuruluflun işletme hakkı veya üretilen malı satın alma tekeli (monopson) oluşturma gibi özellikler taşıyabilirler" Aşağıdaki seçeneklerden hangisi tanıma ait doğru cevaptır?