logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Tarihi Coğrafya

Soru 1:

Tarihi coğrafya ülkemize ilk defa hangi yüzyılda girmiştir?

Soru 2:

Coğrafya disiplininin isim babası aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi haritanın sağladığı yararlardan bir tanesi değildir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi  Yunan ve Romalı coğrafyacıların ilgilendiği temel sorunlardan biri değildir?

Soru 5:

MÖ. V. yüzyıldaki yazıları, özellikle Nil Deltası’nın nasıl oluştuğunu ele alan açıklamaları ile tarihi coğrafyanın ilk habercisi sayılabilecek Antik Yunan tarihçisi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Tarihi coğrafya Dünya’da ilk kez hangi yüzyılda ortaya çıkmıştır?

Soru 7:

Türkçe’de 1881 yılında kaleme alınan yayım ile tarihi coğrafyadan ilk bahseden müellif, tarihçi ve coğrafyacı aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 8:

I. Ait olduğu alanı gerçek ölçüleri ile göstermesi II. Araştırmacılara zaman kazandırması III. Eğitim gereci olması IV. Dünya ile ilgili imajları yansıtması Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri haritaların önemini vurgular?

Soru 9:

“ Modern coğrafya ilke ve yöntemlerini kullanarak bir sahayı geçmiş bir zaman diliminde araştıran coğrafya bilim koluna tarihi coğrafya denir ” görüşü aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 10:

I- Beşeri II- Fiziki III- Bölgesel Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri günümüzde sistematik açıdan coğrafyanın ana dallarındandır?

Soru 11:

Bilim tasnifi ile ilgili eserlere ve coğrafya tanımı yapılan eserlere bakıldığında coğrafya bazen sosyal bilim bazen doğa bilimlerine bazen de başka bilim gruplarına dâhil edilmesi Bizzat yaşamın içindeki uygulamaları ve problemlere sunmuş olduğu çözümleri ile gösterilmesi yerine coğrafyanın öneminin anlatılması Coğrafya biliminin ülkedeki uygulanış şekli ile metot, saha ve kullandığı araç gereç ve teknoloji açısından toplumsal problemlerin çözümünde yetersiz kalması Türkiye’deki coğrafyacıların, çeşitli sebepler yüzünden ortaya çıkan eserler kuru, yavan ve pratik bir faydası bulunmayan çalışmalar olarak değerlendirilmesi Coğrafyanın güncel mesele ve toplumsal olaylardan uzaklaşması Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri Türkiye’de coğrafya bilimini istenen yerde olmayışının nedenidir?

Soru 12:

Dünya üzerinde herhangi bir yerin ya da olayın konumunu standart olarak kullanılan koordinat sistemiyle belirlenmesi aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilmektedir?

Soru 13:

Kültürel Coğrafya’nın konusuna aşağıdakilerden hangisi girmez?

Soru 14:

Tarihi coğrafya çalışmalarının temelleri hangi yüzyılda atılmıştır?

Soru 15:

Tarihi coğrafyanın bir önemi de ülkedeki turizme katkı sağlamaktır. Aşağıdaki unsurlardan hangisi diğerlerine göre bu konuda daha az bir öneme sahiptir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi Gümüşçü tarafından yürütülen “Türkiye’nin İskan Tarihinde Önemli Bir Problem: Kaybolan Yerleşmeler (2013-16)” adlı TÜBİTAK projesinin özelliklerinden biri değildir?

Soru 17:

“Geçmişte yaşamış insanların peyzajının, insanlar hakkında önemli bilgiler verdiği düşünülür” cümlesinde peyzaj ne anlama gelmektedir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi ilk harita yapımcısı ve matematiki coğrafyanın kurucusu olarak kabul edilen bilim insanıdır?

Soru 19:

Coğrafyanın Kronolojik tasnifine göre, en son basamakta hangi coğrafya vardır?

Soru 20:

İslam dünyasında yetmiş kadar bilgini bir Dünya haritası yapmak ve bir dünya coğrafyası yazmakla vazifelendirerek  ilk haritayı çizdiren kişi aşağıdakilerden hangisidir?