logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Tarihi Coğrafya

Soru 1:

Siyasi coğrafyanın kurucuları arasında sayılan ve 'Britain and the British Seas' isimli çalışması bulunan kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Aşağıdaki ifadelerden hatalı olan hangisidir?

Soru 3:

Değişimin tarihi coğrafyada benimsenmesinde çalışmaları etkili olan Mitchell’in “Historical Geography” isimli eseri hangi ülke ile alakalıdır?

Soru 4:

Ülkemizdeki tarihi coğrafyanın ilk dönemini temsil eden ve “Türk İllerinin Tarihi Coğrafyasına Ait Derslere Methal” adlı eserin sahibi olan isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Ülkemizde tarihi coğrafyanın tanımı, kavramları, metodu ve içeriğinin ne olduğuna yönelik yayımlanan önemli bir kaynak eser olan “Tarihi Coğrafya” kitabı kime aittir?

Soru 6:

I. Tarihi coğrafyadaki yaygın ve eski yöntemlerden birisi kartografik yöntemdir. II. Araştırmanın başarısı için ön koşul, incelenen peyzajın ve yerel halkın yaşam biçiminin doğrudan ampirik gözlemle belirlendiği saha araştırmasıdır. III. Özel büyük bir grup metot olarak, CBS kullanımıyla ilişkili yöntemleri belirtmek mümkündür. Yukarıdakilerden hangileri tarihi coğrafyanın amacına ulaşmak için kullanılan metot ve adımlar arasında gösterilebilir?

Soru 7:

Ülkemizde ilk arkeolojik kazılar hangi yılda yapılmıştır?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi, ''geçmişe akıp gitme, bir nesne üzerinde sürenin geçmesi, eskime, karışma'' anlamlarına gelir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi kronolojik coğrafya tasnifindeki dört gruptan biri değildir?

Soru 10:

Seçilen bazı ölçütler açısından belirlenen alan olarak ya da mekansal özellikler açısından bir alanı sınıflama ve sınırlandırma şeklinde tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

“Physische Geographie” isimli bir kitap yazmıştır. Kant, coğrafi incelemenin tarihi incelemelerin doğal tamamlayıcısı olduğunu düşünüyor ve coğrafyayı mekansal çeşitliliklerin incelemesi olarak kabul ediyordu" görüşü aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 12:

"...................................., insanın geçmişini, geride bıraktığı maddi kültür belgelerine dayanarak inceleyen bilim dalı olup bu belgeler, uygarlık tarihinin başlangıcından, yani insanoğlunun ilk aleti yaptığı andan bu güne kadar, kendi gereksinmeleri için kullandığı nesnelerin tümüdür." Yukarıda verilen bilgide boşluğu aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlamaktadır?

Soru 13:

"Historiche Geographie" adlı tarihi coğrafya dergisi aşağıdaki ülkelerden hangisinde yayınlanmıştır?

Soru 14:

Aşağıdaki bilim adamlarından hangisi ilk harita yapımcısı ve matematiki coğrafyanın kurucusu olarak kabul edilmektedir?

Soru 15:

Coğrafyanın kronolojik tasnifi düşünüldüğünde, Jeolojik zamanlar ve Holosen'e kadar olan dönemi araştıran coğrafya alanı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

“ geo-yer ile graphien-yazmak ” yerin  yazımı/tasviri anlamına gelen ve köklü bir bilim olan coğrafya tanımı aşağıdaki dillerin hangisinden gelmektedir?

Soru 17:

Tarihi coğrafya, Dünya’da hangi yüzyılın başlarında ortaya çıkmıştır?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi Paleocoğrafya haritalarında bulunmaz?

Soru 19:

“ İnsanın yeryüzüne ayak basmadan önceki jeolojik devirlerde doğal ortamlarda meydana gelen faaliyetleri ve değişimleri inceleyen bilimdir." Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki tanıma aittir?

Soru 20:

Geçmişten kalan belgelere yani birinci arşiv malzemelerine dayanarak tarihi coğrafya çalışan ilk Türk coğrafyacı aşağıdakilerden hangisidir?