logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Tarihi Coğrafya

Soru 1:

Karbon-14’ün yarılanma ömrü yaklaşık kaç yıldır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi sadece Türkiye’ye özgü coğrafya sorunlarından değildir?

Soru 3:

Massey'in mekanda yer alan nesneleri üretim süreçleri içinde yorumladığı ve mekan ile toplum ya da kültür kavramları arasında ilişki kurduğu eseri hangisidir?

Soru 4:

Hangisi yüzey araştırması ve arkeolojik malzeme toplanan belli başlı alanlardan biri değildir?

Soru 5:

Kararsız bir atom çekirdeğinin kendiliğinden farklı bir elementin atom çekirdeğine dönüşme sürecine ne ad verilir?

Soru 6:

Ülke arşivlerinin araştırmacılara açılabilmesi için belli önlemler alınmış, tarihi manada geçmişin oluşması için bu anlamda farklılık göstermekle birlikte bir süre belirlenmiştir. Bu resmi süre ülkemizde kaç yıldır?

Soru 7:

I. Stratigrafi/tabakalanma II. Seriation/seri-silsile oluşturma III. Typology/tipoloji IV. Synchronism/eşzamanlılık Yukarıdakilerden hangisi/hangileri göreli tarihlendirme yöntemleri arasında sayılabilir?

Soru 8:

Birçok göl çökellerinde yatay düzlemde üst üste sıralanmış farklı özellikler gösteren tabakaların sayılarak, zaman aralıklarının belirlenebildiği yöntem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Lefebvre’nin üçlü mekan diyalektiğini oluşturan terimler aşağıdakilerden hangisinde doğru sıralanmıştır?

Soru 10:

Mağara Resimleri Harita Gravür Minyatür Toponimi Aşağıdakilerden hangisi tarihi coğrafya çalışmalarında kullanılabilecek görsel malzemelerdendir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi maddede biriken enerjinin ışıma ile ortaya çıkarılması için kullanılan yöntemlerden birisidir?

Soru 12:

I. Büyük İngiliz jeolog W. Smith, 1915 yılında basılan klasik eserinde, Biritanya adaları haritasında stratigrafinin iki temel prensibini formüle etmiştir. II. “Süperpozisyon” denilen kanuna göre, kayaçların altta yer alan tabakaları, üstteki tabakalardan daha sonra oluşmuştur (tektonik aktiviteyle tersi kanıtlanmadığı sürece) III. Her kayaç yatağı, karakteristik bir fosil topluluğu içerir. Stratigrafi ile ilgili yukarıdaki bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi bir “coğrafi teknik” değildir?

Soru 14:

Mekan üzerindeki yoğunluğa dikkat çeken ve toplumdaki işbölümünün mekan odaklı iki tip topluma- mekanik ve organik dayanışmalı toplum- ayrımına yol açtığını savunan felsefeci kimdir?

Soru 15:

Osmanlı döneminde “coğrafya” sözcüğünün dilimize girmesini sağlayan ve Batlamyus’un “ Geographike Hyphegesis” isimli eserini Arapça’ya çevirtip yeni bir dünya haritası çizilmesini isteyen Osmanlı padişahı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Geçmiş dönemlerde yaşamış insan topluluklarının kültürel ve toplumsal düzenlerini, maddi kalıntılara dayanarak araştıran, belgeleyen ve gelişim sürecini inceleyerek yorumlayan bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

İnsan-çevre ilişkisinin ilk örnekleri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Peygamberlerden başlayarak Selçuklu, Osmanlı ve Karamanlılar’ın tarihlerine ait önemli olayların yer aldığı kaynaklar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Koleksiyon nesnelerinin yazılı ve görsel yöntemlerle kayda geçirilmesi, belirli bir sistematik içinde sınıflandırılması ve bu malzemenin dökümünü oluşturan envanterin hazırlanması sürecine verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi coğrafya disiplini için temel nitelikte olan kavramlardan biri değildir ?