logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Tarihi Coğrafya

Soru 1:

Tarihi coğrafyanın 1930’lardan sonra girdiği yeni dönem kendi içerisinde dönemlere ayrılmakta ve üç evreye bölünmektedir. 1970’den günümüze devam eden son evre nasıl tanımlanabilir?

Soru 2:

Tarihi coğrafyanın ilk örneği veya ilk habercisi sayılan, Heredothos’un Nil Deltası’nın nasıl oluştuğu ve Mısır medeniyeti için önemini ele alan açıklamaları hangi yüzyılda ortaya konulmuştur?

Soru 3:

“Mekânı ölçme sanatını bilen insan aynı zamanda ona nasıl hâkim olacağını da bilir” sözü ile mekanın siyasi bir yanının da olduğunu ifade eden ünlü filozof hangisidir?

Soru 4:

Veri toplama Araştırma yönteminin belirlenmesi Hipotezlerin belirlenmesi Araştırma sorusunun belirlenmesi Literatür taraması Analiz Yazım Değerlendirme Sentez Modern coğrafyanın temel ilkelerine bağlı olarak yapılan tarihi coğrafya araştırma sürecinin adımları yukarıda verilmiştir. Aşağıdaki şıklardan hangisinde bu süreç doğru sırasıyla dizilmiştir?

Soru 5:

Tarihte ilk medeniyetler daha çok hangi bölgelerde yerleşme göstermişlerdir?

Soru 6:

Canlılar yaşamını yitirdikten sonra proteinlerin yapı taşı olan amino asitlerde hangi kimyasal değişim meydana gelmektedir?

Soru 7:

Kartezyen düşüncede Rene Descartes’in (1596-1650) fizik ve metafiziği kesin olarak ayırdığı  felsefesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Vekayinameler hangi tür kütüphane kaynağıdır?

Soru 9:

Araştırma kapsamında yapılacak bibliyografya çalışmasının iyi olması nasıl bir sonuç doğurur?

Soru 10:

Karbon-14’ün yarılanma ömrü yaklaşık kaç yıldır?

Soru 11:

Mekan “akışkan” dır ve her tür toplumsal değişimin aynasıdır diyen; mekanı algılayan bireyin konumunu önemseyen; mekanı algılanmış, tasarlanmış ve yaşanmış olmak üzere üç türe ayıran felsefeci kimdir?

Soru 12:

I. Coğrafya araştırmaların merkezinde yer alan mekân ve ilişkili kavramlar II. Geçmişi çalışan tarihi coğrafyacılar III. Tarihi kaynaklarda belirtilen mekânsal ünitelerin aradan geçen uzun zaman neticesinde yerinin ve boyutunun kaybolması Yukarıdakilerden hangisi/hangileri tarihi coğrafyada yeniden inşa faaliyetinin çok önemli ve gerekli olduğuna gönderme yapan durumlar arasında yer alır?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi canlı yaşamının sona ermesiyle ondan kalan fosillerde zamanla meydana gelen değişiklikleri belirleme yöntemine verilen addır?

Soru 14:

Odun kömürü, polen, göller ve buz tabakaları gibi belgeler aşağıdakilerden hangisine dahildir?

Soru 15:

Tarihi coğrafya araştırmacılarının arazi çalışmalarında öncelikle odaklanmaları gereken şey seçeneklerden hangisidir?

Soru 16:

Doğal ve beşeri unsurların harita düzlemine aktarılması sırasında kullanılan küçültme oranı aşağıdakilerden hangisiyle ifade edilir?

Soru 17:

"Volkanik ve sedimenter kayaçlardan alınan numunelerdeki __________ izotopu uygun şartlarda ölçülerek numunelerin tarihlendirmesi yapılmaktadır." Verilen boşluk seçeneklerden hangisi ile doldurulursa bilgi doğru bir bilgi olur?

Soru 18:

I.“varv”, ağaç gövdelerinin yatay kesitte incelenerek ağacın kesim tarihindeki yaşının hesaplanabilmesine, II. “dendrokronoloji” yöntemi, akarsuların çukur yerlerdeki birikim katmanları esas alınarak çökellerin III. “polen analizi” ise tortullar arasında biriken bitki polenlerinin yaşlandırılmasına imkan sağlamaktadır. Yukarıdaki yöntemler ile ilgili verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 19:

Aşağıdaki sosyologlardan hangisine göre mekan üzerinden toplum mekanik ve organik dayanışmalı olmak üzere ikiye ayrılır?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi araştırmada ‘Analiz, Sentez ve Değerlendirme’ aşamasının alt basamağıdır?