logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Tarihi Coğrafya

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi tarihi coğrafya sahasında yapılan çalışmaların tasnifinde kullanılan başlıklardan biri değildir?

Soru 2:

Çevresel tarih ile tarihi coğrafya arasındaki temel fark nedir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi tarihi coğrafyanın modern kimliğini kazandığı evredir?

Soru 4:

Edward Wells'in eserleri hangi coğrafyanın tarihini konu alır?

Soru 5:

I. Nedensellik II.Karşılaştırma III.Dağılış Yukarıda verilen maddelerden hangisi ya da hangileri coğrafyanın temel tanımında doğal ortam ile insanlar arasındaki etkileşimin prensipleri arasında yer almaktadır?

Soru 6:

I.Nedensellik II.Kıyaslama III.Dağılış Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri coğrafya’yı diğer bilim dallarından ayırmaktadır?

Soru 7:

Bugünün belge ve bilgileri kullanılarak geleceğe yönelik projeksiyonlar yapılıyorsa aşağıdakilerden hangisi çalışılıyordur?

Soru 8:

Coğrafya biliminde başlıca temel problem, sırasıyla hangi iki soru ile temsil edilmektedir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi Bölgesel Coğrafya'nın bölümlerinden biri değildir?

Soru 10:

1920'lerden sonra çevreci determinizmin yerini alan hakim görüş aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

“Kuantitativ devrim” adı verilen ve daha çok ampirik çalışmaların ağır bastığı dönem hangi yıllar arasında yaşanmıştır?

Soru 12:

Modern tarihi coğrafyanın başlangıcı sayılan dönem hangisidir?

Soru 13:

Türkiye (Anadolu coğrafyası) ile ilgili olup, tarihi coğrafya adını kullanılarak hazırlanan ilk eser kim tarafından hazırlanmıştır?

Soru 14:

“ Tarihi coğrafyanın gerçek fonksiyonu geçmişin bölgesel coğrafyasını yeniden inşa etmektir ” , “ Tarihi coğrafya, modern bölgesel coğrafya metotları ile tarihi eleştiriyi (historical criticism) birleştirmektir ” görüşü aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 15:

“Tarihi coğrafya araştırması diğer tüm disiplinlerde olduğu gibi bir süreci kapsar ve bunun belirli adımları vardır. Bu adımların sıralamasının bazen kişiden kişiye, araştırmanın amacına, imkânlarına ve çalışılan konunun özelliğine göre değişebilmesiyle beraber araştırmanın tamamlanabilmesi için genellikle belirli bir sıralama takip edilir.” verilen tanıma göre bir araştırmanın tamamlanabilmesi takip edilmesi gereken sıralama aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 16:

1936 yılında yayınladığı “A Historical Geography of England Before A.D. 1800” eserinde, tarihi coğrafyanın mekânda değişimi algılamak için önemli olduğunu ve yerin tarihi coğrafyacı tarafından tarihi boyutta ele alındığını ifade eden İngiliz coğrafyacı kimdir?

Soru 17:

I- tarihi coğrafyacılar geçmiş bir zaman diliminde değişen dağılışlara, çevreye, peyzaja ve bölgeye odaklanarak onları açığa çıkarmayı amaçlamaktadır. II- Tarihi coğrafyacı geçmişte bir sahadaki sosyal, ekonomik ve siyasi coğrafya ile ilgilenir. III- Tarihi coğrafyacı, mevcut coğrafi doku ya da zaman içerisindeki coğrafi dokunun evrimi ile ilgilenmez. IV- Tarihi coğrafya özellikle belirli bir zamandaki yerlerin en karakteristik özelliklerine vurgu yapar. V- Tarihi coğrafyada mekândan ziyade zamana vurgu yapılır. Tarihi coğrafya hakkında yukarıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi Tarihi Coğrafya araştırmalarında geleneksel yöntemler içinde değerlendirilir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi, beşeri coğrafyanın alt maddelerinden biridir?

Soru 20:

Ülkemizde ortak bir tarihi coğrafya anlayışının gelişmesinde etkili olmuş olan "Tarihi Coğrafya" adlı kitabın yazarı aşağıdakilerden hangisidir?