logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Tarihi Coğrafya

Soru 1:

“İçinde yaşayanlar tarafından algılanan ve değerlendirilen düzlem” veya “insanın bütün faaliyetlerinin gerçekleştirildiği, tüm deneyimlerinin yaşandığı yer” olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

"Akarsuya yakın olma, kaynak sularının bolluğu, toprak özellikleri, dağlara göre konum, bakı, denize yakınlık, ya da önemli ticaret yollarına göre konum, yerleşme için uygun koşullar vb. hususların tespit edilmesi oldukça önemlidir." Yukarıda açıklaması verilen tarihi coğrafya çalışmalarından beklenen başlık aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

“Bugünkü coğrafya illiyet yani hadise ve vakıaların niçinini araştırmaktan ve ittisa yani izleri harita perdesi üzerine dökülebilen eşya ve hadiselerin mekan içindeki yani yeryüzündeki dağılış ve yayılışlarını tetkik etmekten ve nihayet terabut yani muhtelif hadise ve vakıalar arasında müşterek münasebetler bularak bunları bir kanuna bağlamaktan ibaret üç ana temele dayanarak pozitif ilimler arasında yer tutmaya çalışmaktadır” görüşü aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 4:

İlk harita yapımcısı ve matematik coğrafyanın kurucusu olarak da bilinen Eski Yunan devrinin bilim adamı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Ortaçağ İslam coğrafyacıları tarafından yazılan eserlerden biri değildir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi İslam coğrafyasında bulunan/etkili olan bir okul adıdır?

Soru 7:

Tarihi Coğrafyayı “coğrafi faktörlerin tarih ilmine etkilerini inceleyen bilim dalı” şeklinde tanımlayan kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

I- Dağılış II- Koordinasyon III- Nedensellik Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri coğrafyanın başlıca prensiplerindendir?

Soru 9:

Ülkemizin tarihi coğrafyası ile ilgili çalışmaların ilkleri yabancılara aittir. Takiben Türk müellifleri de tarihi coğrafya adını kullanmışlardır. Bu anlamda 1918 yılında ilk tarihi coğrafya eseri kim tarafından hazırlanmıştır?

Soru 10:

Türkiye'de tarihi coğrafya çalışmaları ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 11:

Aşağıda verilen seçeneklerden hangisinde tarihi coğrafya ile ilgili yanlış bilgi verilmiştir?

Soru 12:

'Bölgesel coğrafya' fikrini ortaya atan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi İngiliz coğrafyacı Darby'nin tarihi coğrafyayı tanımlarken kullandığı başlıklardan biri değildir?

Soru 14:

I. Ülkemizde kullanılan metot ve saha yetersiz kalmaktadır. II. Coğrafya güncel mesele ve toplumsal olaylardan uzaklaşmıştır. III. Ülkemizdeki coğrafyacıların yapamadıkları konular, başkaları tarafından gerçekleştirilmektedir. Yukarıdakilerden hangileri, Türkiye'de coğrafya biliminin toplumsal yaşamda istenilen yerde olmamasının sebepleri arasında gösterilebilir?

Soru 15:

Coğrafya, aşağıdaki dönemlerden hangisinde bir disiplin haline gelmiştir?

Soru 16:

Kronolojik tasnife göre Neolitik dönemden günümüze kadar dönemi araştıran coğrafya alanı hangisidir?

Soru 17:

Ç evresel özelliklerin insanlar üzerinde etkisi olduğunu fakat belirleyici olamayacağını ileri süren görüş aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Coğrafya teriminin dilimize girmesi hangi Osmanlı padişahı eliyle olmuştur?

Soru 19:

Uluslararası Coğrafya Birliği (IGU) tarafından düzenlenen ilk kongre olan XI. Coğrafya Kongresi (1925) nerede toplanmıştır?

Soru 20:

Türkiye'de tarihi coğrafya alanında yazılan tezler arasında hangi disipline ait tez bulunmaz?