logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Türkiye Cumhuriyeti Siyasî Tarihi

Soru 1:

Tek partili sistemin önünü açan Hıyanet-i Vataniye Kanunu’nda bir değişiklik aşağıdakilerden hangi tarihte yapılmıştır?

Soru 2:

20 Kasım 1961'de hangi iki partinin katılımıyla koalisyon hükümeti kurulmuştur?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi 22 Şubat 1962 ve 21 Mayıs 1963 tarihlerindeki iki darbe girişiminin lideri olduğu için idama mahkûm edilmiştir?

Soru 4:

Türkiye, 24 Ekim 1945’te ……… kuran elli bir ülkeden biri olarak üye oldu. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri tamamlayacak seçenek hangisidir?

Soru 5:

I. Meşrutiyet II. Demokrasi III. Parlamento IV. Anayasa V. Mutlakiyet Yukarıdaki hangileri, Yeni Osmanlıların, Osmanlı’nın geleneksel dünyasıyla birlikte yoğurarak Cumhuriyet’e giden yolun taşlarını döşedikleri kavramlar arasında yer almaktadır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi 7 Ocak 1945 tarihindeki Dörtlü Takrir'e imza atan dört kişiden biri değildir ?

Soru 7:

27 Mayıs 1960 askeri darbesi sonrasında gerçekleşen 147’ler olayı aşağıdaki hangi gruba yöneliktir?

Soru 8:

Demokrat Parti hangi tarihte kurulmuştur?

Soru 9:

Tek Parti döneminden sonra yeniden çok partili hayata geçişle birlikte seçimlerden galibiyetle çıkan parti aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Rus sosyalist devrimi sonrasında Lenin tarafından kamuoyuna açıklanan, Fransa ve İngiltere'de  diplomatlar tarafından imzalanan ve Rusya’nın da kabul ettiği Osmanlı Orta doğu’sunun gizli paylaşım anlaşması hangisidir?

Soru 11:

Alevilerin ilk siyasal deneyimi olan ve Cemal Özbey önderliğinde kurulan parti aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Birinci Mecliste muhalefet, iktidar grubundan ayrışarak değil, dışlanarak kurulmuştur. İki grup arasındaki ayrışmanın net olarak ortaya çıktığı konu ise …………. öncesinde yaşanan …………tartışmalarıdır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerlere sırasıyla getirilmesi gereken ifadeler aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 13:

Ahrar Fırkası mensubu olarak son Meclis-i Mebusanda yeni başkan seçilmiş olan, Meclisin kapatılması ile birlikte Ankara’ya ulaşarak Adalet bakanı olan kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Mondros Ateşkes Antlaşması’na karşı oluşturulan direniş örgütlerinden hangisi tepkisini bir hükümet kurarak ve bir anayasa hazırlayarak göstermiştir?

Soru 15:

Teşkilat-ı Esasiye Kanunu yani Anayasa aşağıdakilerden hangi tarihte kabul edilmiştir?

Soru 16:

1909 yılında Kanun-i Esasi’de yapılan değişikliklerle ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğru değildir?

Soru 17:

Haziran 1964'te "Johnson mektubu" olarak bilinen mektubun ABD başkanı Johnson tarafından İsmet İnönü'ye gönderilme sebebi nedir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden Hangisi Menders Dönemin de kurulmuştur?

Soru 19:

1960 yılında Ankara Kızılay Meydanı’nda, DP’nin gerçekleştirmek istediği gösteride kullanılacak alanın Menderes aleyhtarı öğrenciler tarafından doldurulması ve bu muhalif öğrencilerin yaptığı protesto eylemine verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

4 Mart 1925'te yürürlüğe giren, hükûmete olağanüstü hâl yetkileri veren ve muhalif gazetelerin kaldırılmasını sağlayan yasa aşağıdakilerden hangisidir?