logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Türkiye Cumhuriyeti Siyasî Tarihi

Soru 1:

12 Mart Darbesinin ardından hükümeti kurmakla görevlendirilen isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Aşağıdaki partilerden hangisi, 1983 seçimlerinde en yüksek oy oranına sahip olmuştur?

Soru 3:

"Anayasal demokratik parlamenter sistemlerde, yapılan genel seçimler neticesinde tek bir partinin iktidarı elde edecek vekil sayısını elde edemediği takdirde (meclis üye sayısının yarısından bir fazlası), meclisten güvenoyu alabilecek sayıyı elde edebilmek için birçok parti tarafından kurulan hükümettir". Yukarıdaki tanım hangi kavrama aittir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi, Süleyman Demirel ile yaşanan anlaşmazlık sonucunda Adalet Partisi'nden ayrılarak 1970 yılında Demokrat Parti'yi kuran eski demokratların lideridir?

Soru 5:

17 Nisan 1993 günü ani bir şekilde görev başında vefateden Cumhurbaşkanı Turgut Özal sonrasında meclisteki oylamalar sonucu ülkemizin 9. Cumhurbaşkanı seçilen kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin zorunlu yargı yetkisinin kabul edilmesi hangi yılda gerçekleşmiştir?

Soru 7:

24 Ocak 1980 tarihinde alınan bir dizi ekonomik kararı ifade eden "24 Ocak Kararları"nın mimarı hangi siyasetçidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi 1991-95 döneminde Türkiye'de yaşanan olumsuz vekaotik gelişmelerden değildir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi birinci AK Parti hükümetinin AB'yle uyum yasaları bağlamında gerçekleştirdiği değişiklikler arasında gösterilemez?

Soru 10:

Türk siyaset tarihine "Güneş Motel" tabirinin girmesi hangi hükümet döneminde gerçekleşmiştir?

Soru 11:

1 Ocak 1996’dan sonra hükûmet tarafından AB’ye tam üyelik adına önemli bir gelişme olarak kamuoyuna sunulan gelişme hangisidir?

Soru 12:

Erbakan'ın DYP lideri Tansu Çiller ile anlaşarak 28 Haziran 1996 günü kurduğu, Türkiye’nin 54. hükûmeti olan koalisyon hükümeti aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal hangi tarihte ölmüştür?

Soru 14:

12 Mart Darbesini takip eden süreçte "vazgeçilmeyen ama istenmeyen adam" olarak ifade edilen isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi 1991-2002 yılları arasında Türkiye'de gelişen siyasal iklimin önünü tıkayan nedenler arasında yer almaz?

Soru 16:

I. Şiddetli bir irtica ve laiklik tartışmalarının ortaya çıkması II. TBMM’nin ilk oturumu olan yemin töreninde HEP kökenli milletvekillerinin, Türkçe'nin yanı sıra Kürtçe yemin etme isteği ııı. Çeşitli gazeteci, yazar ve hukukçuların suikasta uğraması ıv. Artan faiz hadleri göz önünde tutularak hükûmetin devalüasyon yapmak zorunda kalması v. Uzun bir aradan sonra yeniden bir koalisyon hükûmetinin kurulması zorunluluğu olması 1991 genel seçimleri sonrası ortaya çıkan siyasi tablonun beraberinde getirdiği iki büyük sorun hangileridir?

Soru 17:

Türkiye Cumhuriyeti'nin 50. hükûmeti başbakanı kimdir?

Soru 18:

1980 darbesinden sonra yasaklı liderlerin yasaklarının kaldırılması için referandum yapılmıştır. Aşağıdaki partilerden hangisi bu yasakların kalkmaması için propaganda yapmıştır?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi Özal’ın cumhurbaşkanlığı döneminde kendisine yakıştırılan sıfatlardan biri değildir?

Soru 20:

1991 seçimlerinden sonra ilk hükümetin başbakanı kim olmuştur?