logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Türkiye Cumhuriyeti Siyasî Tarihi

Soru 1:

Cumhuriyet Dönemi’nde sivil ve siyasi haklar adına atılan en önemli adım,  kadınların seçme ve seçilme hakkı hangi tarihte tanınmıştır?

Soru 2:

10 Ekim 1965 genel seçimlerinde Adalet Partisi aşağıdakilerin hangisinin önderliğinde hükümeti tek başına kurabilecek çoğunluğu elde edebilmiştir?

Soru 3:

27 Mayıs 1960 yılında gerçekleşen darbe sonrasında oluşturulan Millî Birlik Komitesi (MBK) isimli cuntanın başına sembolik olarak aşağıdakilerden hangisi getirilmiştir?

Soru 4:

II. Abdülhamit döneminin en önemli sorunu hangisidir?

Soru 5:

Türkiye, Birleşmiş Milletlere (BM) elli ülkeyle birlikte hangi tarihte kurucu üye olmuştur?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Demokrat Parti kurucuları içerisinde yer almamıştır?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi Demokrat Parti’nin ikinci seçim zaferinden sonra yaşanmıştır?

Soru 8:

Aşağıdaki tarihlerden hangisinde Cumhuriyet tarihinin ilk askerî darbesi yapılmıştır?

Soru 9:

İsmet İnönü’nün 25 Temmuz 1965’te partinin Beşiktaş ilçe merkezindeki bir toplantısında dile getirdiği ve 1980’e kadar partinin rotasını belirleyen ana hat aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Partilerin aldıkları oy oranında milletvekili çıkarabildiği seçim sistemine ne ad verilir?

Soru 11:

Aşağıda 1955 yılındaki Kıbrıs Adası sorunu ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 12:

Cemal Gürselin teşvikiyle kurulduğu düşünülen AP dışındaki diğer siyasal parti aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

İzmir Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Trakya-Paşaeli Müdafaa-i Heyeti Osmaniyesi Kilikyalılar Cemiyeti Taşnak Cemiyeti S¸ark Vilayetleri Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Yukarıdakilerden hangileri Mondros Ateşkes Antlaşması sonrasında kurulan direniş teşkilatları arasında yer alır?

Soru 14:

10 Ekim 1965 genel seçimlerinde oyunu artırarak hükûmeti tek başına kurabilecek çoğunluğa ulaşan parti hangisidir?

Soru 15:

Osmanlı Devleti, I. Dünya Savaşından yenik çıkmış ve savaşın ardından imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması ile yurdun değişik yerleri İtilaf Devleti askerlerince işgal edilmeye başlanmıştır. Aşağıdaki seçeneklerde işgal edilen yerler ve işgali gerçekleştiren güçler eşleştirilmiştir. Bu eşleşmelerden hangisi doğrudur?

Soru 16:

Osmanlı aydını ve bürokratları toplumun geleneksel kıyafetlerinden farklılaşarak “Avrupai” olmaya başladığı ve maddi bir kültürel öge olarak dikkat çeken özellik aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Türkiye IMF ile ilk stand-by anlaşmasını hangi tarihte imzalamıştır?

Soru 18:

Seçeneklerden hangisi Tanzimat Döneminin özelliklerinden birisi değildir?

Soru 19:

Tek partili dönemde hukuk alanında temelinde laikleşme olan bir dizi yasa çıkartılarak geniş kapsamlı bir reform gerçekleştirildi. İlk olarak 8 Nisan 1924’te, önceleri Seriye ve Evkaf Vekâletine bağlı olarak çalışan ve din yasalarını uygulayan Şeriyye Mahkemeleri kaldırıldı ve bu tür davaları görme yetkisi Adliye Vekâletinin Nizami Mahkemelerine devredilmesiyle eğitimden sonra yargı organlarının da birliği sağlandı. Bu önemli adımı 1926’da Batılı ülkelerden çeviri ve uyarlama yoluyla alınan dört yeni kanun izledi. Aşağıdakilerden hangisi bu dört kanundan biri değildir?

Soru 20:

Adnan Menderes’in iklimin de uygunluğu sa­yesinde bugün bile hafızalarda “bolluk yılları” olarak adlandırılan dönemi aşağıdaki hangi yıllar arasını kapsamaktadır?