logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Türkiye Cumhuriyeti Siyasî Tarihi

Soru 1:

Askeri^ cuntanın yapılmasını istediği emirleri içeren metne ne ad verilir?

Soru 2:

1995 yılında CHP adı altında birleşmeye karar veren CHP ve SHP'nin partinin genel başkanlığı için uygun gördükleri ortak aday aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

I. Askeri darbe sonrasında hazırlanması II. Bürokratik vesayeti ön planda tutması III. Bireye geniş çapta hak ve ögürlükler vermesi Yukarıda belirtilen maddelerden hangisi ya da hangileri 1961 ve 1982 Anayasalarının ortak özellikleri arasında yer alır?

Soru 4:

ı. Türkiye bu dönemde ekonomik bakımdan dünya ekonomisiyle bütünleşmiştir II. Ülke siyasetinde bir genişleme gerçekleşmiştir III. Toplumsal çeşitlilik yeniden ortaya çıkmıştır IV. Ülkedeki farklı etnik, kültürel ve dinsel kimlikler kendilerini ifade etme imkânı bulmuştur Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Turgut Özal döneminde gerçekleşmiştir?

Soru 5:

Cumhurbaşkanı Özal, Misak-ı Millî sınırları içerisinde bulunan Irak’ın kuzeyini Musul ve Kerkük şehirleriyle birlikte almaya niyetlenmiştir. Bu durum karşısında istifa eden zamanın Genelkurmay Başkanı kimdir?

Soru 6:

1959 Ocak ayında CHP’nin 14.Kurultayı’nda ilan edilen İlk Hedefler Beyannamesi aşağıdaki taleplerden hangisini içermez?

Soru 7:

1

Soru 8:

1989’da göreve gelen, 17 Nisan 1993 günü ani bir şekilde görev başında iken hayata gözlerini yuman 8. Cumhurbaşkanımız aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Süleyman Demirel Cumhurbaşkanı olduktan sonra DYP genel başkanlığına kim seçilmiştir?

Soru 10:

I. Gezi Parkı eylemleri II. Ahmet Necdet Sezer’in görevi resmen devretmesi III. AK Parti iktidarı döneminde ikinci yerel seçimlerin yapılması IV. Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmesi Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri 2007 genel seçimleri sonrasında yaşanan gelişmelerdendir?

Soru 11:

"Tarihi yanılgı" tabiri hangi hükümet tarafından kullanılmıştır?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi modernleşme süreci içinde yaşanan gelişmelerden biri değildir?

Soru 13:

1980 askeri darbesi sonrası CHP ilk defa hangi seçimlerde barajı aşarak meclise girebilmiştir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi 18 Nisan 1999 seçimleri sonrası kurulan koalisyon hükûmeti döneminde yaşanan tartışmalar arasında yer alır?

Soru 15:

AK Parti'nin kuruluş tarihi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi 1980 darbesinden sonra kapatılmıştır?

Soru 17:

Aşağıdaki devlet liderlerinden hangisi Türkiye'de ekonomik ve sosyal liberalizasyonun sağlanması süreçlerinde önemli bir aktör olarak kabul edilmektedir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’deki siyasal sistemin daha çoğulcu ve daha demokratik olmasını, bunun için de ülkedeki bütün bürokratik vesayet kurumlarının etkisinin ortadan kaldırılmasını öngören liberalizm ile sol bakış açılarının sentezine dayanan bir siyasi düşünceyi tanımlamaktadır?

Soru 19:

Faruk Gürler Tekin Arıburun Ferruh Bozbeyli Süleyman Demirel Bülent Ecevit Yukaridakilerden hangileri 1973 yılında cumhurbaşkalığı'na adaylığını koymamıştır?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Turgut Özal'in devlet kademesinde yer aldığı görevlerden birisi değildir?