logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Yakınçağ Avrupa Tarihi

Soru 1:

Aşağıdaki ülkelerden hangisinde 1848 ihtilallerinin doğrudan etkisi olmuştur?

Soru 2:

Avrupa'da sanayi  devrimi ilk olarak hangi ülkede başlamıştır?

Soru 3:

I. Küçük ve Büyük Devlet kavramı ortaya çıktı. II. Güçler Dengesi kuruldu. III. Avrupa Uyumu'na giden yol hızlandı. Yukarıdakilerden hangileri, Viyana Kongresinin sonuçları arasında gösterilebilir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi II. Wilhelm dönemine ait yanlış bir bilgidir ?

Soru 5:

Fransa’yı, üyelerini kendi içerisinden seçtiği komiteler eliyle idare eden Konvansiyon Meclisi 1793 yazında bir taraftan ülkede güvenliği sağla­maya çalışırken diğer taraftan da temel tüketim maddelerinin ticaretini kontrol altında tutmaya ça­lışıyordu. Sans-culotteların ekonomik gerekçelerle çıkardıkları huzursuzluklar bu dönemde zirve nok­tasına ulaşmıştı. Buna çare olarak ilk adımda aşağıdaki hangi karar alınmıştır ?

Soru 6:

Tersane Konferansı’nda Osmanlı hükümetinden istenilen teklifleri “Meclis-i Umumi”nin oy birliği ile reddetmesinin esas sebebi hangisidir?

Soru 7:

Hangisi "Muhafazakâr" düşünce sisteminin ilkelerinden biridir?

Soru 8:

Ayastefanos Antlaşması hangi tarihte imzalanmıştır?

Soru 9:

Aşağıdaki devletlerden hangisi Balkan Savaşları (1912-1913) sonunda Üçlü İttifak Bloğuna yönelmiştir?

Soru 10:

Alman Birliği’nin sağlanmasında büyük rol oynamış Prusya Başbakanı’nın adı nedir?

Soru 11:

30 Mayıs 1814’te imzalanan ve Fransa'nın cezalandırılmayarak 1792 yılındaki sınırlarına çekilmesini öngören antlaşma hangisidir?

Soru 12:

11 Nisan 1814'te Fransız Senatosu tarafından imparatorluktan azlinden sonra, 20 Mart 1815'te yine halkoyu ile Fransa İmparatoru seçilen Napoleon'un sonunu getiren olay aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Yakınçağın başlarında İtalya, üzerinde küçük devletçiklerin bulun­duğu bir yapıya sahipti. 1815 Viyana Kongresi, özellikle Avusturya’nın etkisiyle, İtalyan birliğine yönelik bir çözüm ge­tirmemiş, İtalya’nın Piyemonte Krallığı, Toska­na, Modena vb. parçalı yapısı devam etmişti. İtalyan birliğinin ku­rulmasına başlıca iki büyük engel vardı. Bunlardan birincisi Avusturya idi. İkinci büyük engel ise …………….. idi.

Soru 14:

Sanayi Devrimi’nin öncesinde ve sonrasında  ortaya çıkan icatlar bakımından aşağıdaki ikilemelerden hangisi doğrudur ?

Soru 15:

Avrupa’da tehlikeli bir macerayı engelleye­cek olan ve kıtanın tamamını kapsayan büyük ittifak arasında yer alan devletler aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi "Andrassy Notası" olarak bilenen reform paketinde batılı devletlerce Osmanlı Devletinden istenen ıslahatlardan biri değildir?

Soru 17:

30 Mayıs 1814’te, Avusturya, İngiltere, Prusya ve Rusya’nın oluşturduğu müttefikler ordusu ile Fransa arasında imzalanan antlaşma aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Dekabrist (Aralıkçılar) İsyanı hangi ülkede çıkmıştır?

Soru 19:

Kırım Harbi’nden en kârlı çıkan devletlerden birisi, savaşa katılmamasına rağmen,…………… idi. Bu süreç içerisinde izlediği dengeli tarafsızlık po­litikasıyla, Rusya’nın güvenini kazandı. Al­man Birliği’nin kuruluşu sırasında önce Avusturya (1866), sonra da Fransa (1870) ile yaptığı savaş­larda bu iki devlet, Rus desteğinden mahrum kaldı. Kırım Harbi sırasında izlediği siyasetin bir anlamda ödülü niteliğindeydi

Soru 20:

Avusturya, Almanya ve İtalya arasında Üçlü İttifak Antlaşması hangi yılda imzalanmıştır?