logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Yakınçağ Avrupa Tarihi

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi sosyalizmin öncüsü kabul edilen kişidir?

Soru 2:

Napoleon ilk mağlubiyetini nerede ve ne zaman almıştır?

Soru 3:

Avusturya, Macaristan’ı elinde tutabilmek için kaç yılından itibaren düalist bir monarşik düzene geçmiştir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Balkan Savaşlarında Osmanlıya savaş ilan eden ülkeler arasında değildir ?

Soru 5:

Adam Smith Edmund Burke Jean Baptiste Say Yukarıdakilerden hangileri muhafazakar düşünce sisteminin oluşumundaki en önemli isimlerdendir?

Soru 6:

Temelindeki ilkeler Güçler Dengesi ve Avrupa Uyumu'dur. Fransız İhtilali öncesindeki düzene dönmeyi amaçlamaktadır. Katılımcıları İngiltere, Avusturya, Rusya, Prusya ve Fransa'dır. Viyana Kongresi ile ilgili yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 7:

Viyana Kongresi'nde oluşacak olan Dörtlü İttifak'ın temellerinin atılmasını sağlayan gelişme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

1813 Ekim’inde Napoleon, Leipzig’de Uluslar Savaşı (Völkerschlacht) adı verilen büyük çatışmada aşağıdaki ülke ordularından hangisine karşı savaşmamıştır?

Soru 9:

Viyana Kongresi’nin toplanmasını sağlayan Prens Meternich’in başbakanı olduğu ülke aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

1215 yılında kabul edilen ve  İngiliz siyasetinde, parlamentonun giderek önem kazanarak Kral’ın yetkilerinin sınırlandırıldığı bir yapıya dönüşen anlaşma aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

“1715’de toplam yirmi iki tane gazetenin yayımlandığı Fransa’da, 1785 yılında yetmiş dokuz dergi ve gazete yayımlanmaktaydı. Bu yayınlardan bazılarının günlük 4200 gibi o de­vir için çok yüksek tirajlara ulaşmıştı.” Yukarıdaki anlatılan pasajdan   “Fransa’da ihtilali” noktasında aşağıdaki hangi sonuç çıkartılmalıdır ?

Soru 12:

20 Nisan 1792’de Fransa’nın hangi ülkeye savaş ilanıyla İhtilal Harpleri resmen başlamıştır?

Soru 13:

İngiltere, Afrika’da kuzey-güney istikametinde sömürgecilik faaliyetin­de bulunurken Fransa da Senegal’den başlayarak doğu-batı doğrultusunda sömürgelerini genişletme peşindeydi. İngiliz ve Fransız keşif birlikleri 1898’de Sudan’ın Faşoda şehrinde karşı karşıya geldiklerin­de Fransa’nın geri adım atarak ……………….ı/i İngiltere’ye terk etti.

Soru 14:

Berlin Antlaşması ile 1878’de Balkanlar’da oluşturulan denge, Avusturya-Macaristan ve Bulgaristan’ın ortaklaşa eylemiyle kaç yılında bozulmuştur?

Soru 15:

Napoléon'dan sonra Fransa tahtına kim geçmiştir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi 1853-1856 yılında gerçekleşen Kırım Harbi'ni sona erdiren antlaşmadır?

Soru 17:

30 Mart 1856 tarihli Paris Antlaşması, her şeyden önce Avrupa güçler dengesini yeni baştan düzenle­mekteydi. Kongre’ye katılan devletler, Rusya’nın kendi lehine bozmaya çalıştığı devletlerarası dengeyi, Avrupa sistemine Osmanlı Devleti’ni de katarak yeniden kurmayı amaçlamışlardı. Aşağıdakilerden hangisi getirdiği hükümler bakımından söylenemez ?

Soru 18:

İngiliz-Boer Savaşı’nın tarihe geçmiş en büyük özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

1870 yılında, Fransa’nın Prusya ile yaptığı Sedan savaşını kaybedip geri çekilmesi sonucu İtalya'ya katılmasıyla İtalyan Birliği sürecinin tamamlanmış olduğu son yer aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

24 Temmuz 1875’de Hersek’in Nevesin kazasında Sırpların vergi meselesi yüzünden isyan etmesi sonucu,  isyan Bosna’ya da sıçradı. Asiler, Büyük Güçler’in ga­rantisinde Hıristiyan bir vali yönetiminde Bosna- Hersek’e özerklik verilmesini istediler. Bismarck, Kont Andrassy ve Gorçakov, Berlin’de yaptıkları görüşmelerde Bosna-Hersek için birtakım ayrıcalıklar istemeye karar verdiler. Andrassy Notası olarak bilinen bu reform programı, 30 Aralık 1875’de Bâbıâli’ye tebliğ edildi. Osmanlı Devleti aşağıdaki hangi hususu kabul etmemiştir?