Hollanda’lı Orange-Nassau hanedanından William'ın İngiliz Kralı II. James’i tahttan indirerek başlattığı ve sonucunda Haklar Bildirgesi (Bill of Rights)’ni kabul ederek İngiltere’de Kral’ın mutlak hakimiyetine son verdiği olay hangisidir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: C) Şanlı Devrim
Napoleon Bonaparte ve orduları, son defa nerede yenilmiştir?
Doğru Cevap: A) Waterloo
"emperyalist politikalar izleyen büyük devletlerin Osmanlı Devleti’nin başta Avrupa’daki kısmı olmak üzere özellikle Ortadoğu’ya ve diğer yerlere (Afrika) yayılmış geniş topraklarının paylaşımı, devletin egemenlik sahası üzerinde siyasi ve iktisadi hakimiyet kurulması, bu arada gayrimüslim halkların durumlarının istismar edilerek, bağımsızlık mücadelelerine maddi ve manevi destek verilmesi için kendi aralarındaki şiddetli rekabetin geleneksel tanımlamasıdır." Yukarıdaki tanım hangi kavrama aittir?
Doğru Cevap: A) Şark meselesi
I. Liberalizmin tam tersi düşünceleri savunur. II. Edmund Burke, en önemli savunucusudur. III. Aydınlanma Dönemi'nde meydana gelen tüm gelişmelerin tersini destekler. Yukarıdakilerden hangileri Muhafazakarlık için doğru verilmiştir?
Doğru Cevap: E) I, II ve III
Aşağıdakilerden hangisi 1911-1912 yılları arasında gerçekleşen Trablusgarp Savaşı sonrasında imzalan antlaşmadır?
Doğru Cevap: C) Uşi Antlaşması
18 Şubat 1861'de Torino'da ilk İtalyan Parlamentosunun açılmasında sonra 17 Mart 1861'de ilan edilen İtalya Kralı kimdir?
Doğru Cevap: E) II. Victor Emmanuel
II. Balkan Savaşı'nın nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Bulgaristan'ın Yunanistan ve Sırbistan'a saldırması
Balkan savaşı hususunda, 17 Aralık 1913’te Londra’da toplanan konferansla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: C) Draç, Sırbistan’a bırakılmıştır.
Özel mülkiyeti kamusal mülkiyet haline getirerek ortadan kaldırmak ve bunun sonucunda elde edilecek geliri eşit olarak bütün halk arasında dağıtma ideolojisi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Sosyalizm
30 Mart 1856 tarihli Paris Antlaşması aşağıdaki olanlardan hangisinin sonunda imzalanmıştır?
Doğru Cevap: A) Kırım Harbi
4 Ağustos 1789’da feodal düzenin kaldırılması kararını alan Kurucu Meclis, Fransa’da yeni bir dönemi başlattı. Başta monarşi taraftarları ve yeni rejim yanlısı “vatanseverler” olarak iki gruba bölünmüş olan Kurucu Meclis’de zaman ilerledikçe farklı siyasi eğilimlere sahip farklı siyasi gruplar ortaya çıkmaya başladı. İhtilal Savaşları’nın haklılığına inanan, ezilen halkın çıkarlarına daha fazla ilgi gösteren ve Fransa’daki siyasi gelenekleri, radikal bir biçimde tamamıyla ortadan kaldırmayı hedefleyen, cumhuriyet yanlısı akım aşağıdakilerden hangisidir ?
Doğru Cevap: D) Jakobenler
1848 ihtilâlinin etkileri hangi ülkede hemen hiç görülmemiştir?
Doğru Cevap: E) Rusya
Sömürgecilik yarışının hız kazandığı 19. yüzyılın son çeyreğinde Almanya, Fransa'nın Alsace-Lorraine bölgesinin intikamı için saldırıya geçmesini engellemek ve dikkatini Avrupa dışına yönlendirmek için Fransa'ya hangi toprağın işgali için teşvikte bulunmuştur?
Doğru Cevap: D) Tunus
Aşağıdakilerden hangisi Viyana Kongresi ile ilgili olarak yanlış bilgi içermektedir?
Doğru Cevap: D) Kongrede alınan kararlar, kongre’ye katılan devletlerin Fransa'dan korkmadıklarını ispat etmektedir.
XVIII. yüzyılda Avrupa’da Fransız İhtilali öncesinde uluslararası alana damgasını vuran beş büyük güçten bahsetmek mümkündür. Aşağıdakilerden hangisi bunlar arasında sayılamaz
Doğru Cevap: D) Hollanda
I. Avusturya’nın çok uluslu yapıya sahip olması II. Güçlü sınır komşularının oluşturduğu tehdit III. Monarşi tehdidi Yukardakilerden hangisi ya da hangileri Avusturya başbakanı Metternich’in Avusturya için tehdit olarak gördüğü ve bunun sonucunda yürüttüğü güçler dengesi ve ortanın birliği ilkelerinin nedenleri arasında yer alır?
Doğru Cevap: B) I ve II
Fransa'da "Haziran Günleri" olarak adlandırılan olayların sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Çoğunluğunu Cumhuriyetçilerin oluşturduğu kurucu meclisin, geçiçi hükümetin aldığı kararları yürürlükten kaldırması
Demir Şansölye ismi ile de bilinen 1871 sonrasında kurulan Yeni Almanya'nın ilk başbakanı kimdir?
Doğru Cevap: A) Otto von Bismarck
Aşağıdakilerden hangisi 9 Kasım 1799 tarihinde Napoleon'un yaptığı darbeyi hazırlayan düşünürlerden birisidir?
Doğru Cevap: B) Sieyés
"Demir Şansölye" lakaplı Alman birliğinin kurulmasında ve Almanya’nın güçlü bir imparatorluğa dönüşmesinde en önemli rolü oynayan kişi kimdir?
Doğru Cevap: B) Otto von Bismarck