logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Yakınçağ Avrupa Tarihi

Soru 1:

1960’lı yıllardan 1980’li yıllara kadar geçen dönemde Sovyetler Birliği’nde yaşanan asıl gündem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Ekim 1929 yılında Amerika'da başlayan krizle ilgili olarak, aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 3:

1877-1878 Osmanlı-Rus savaşı sonrasında imzalanan antlaşma aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdaki gelişmelerden hangisiyle birlikte batılı devletler Sovyetler Birliği’ni askerî olarak çevreleme politikasına geçmiştir?

Soru 5:

İtalya'nın Habeşistan'ı işgal etme nedenlerinden biri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

I. Dünya Savaş'ında zehirli gaz kullanımı ilk kez hangi yılda gerçekleşmiştir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi I. Dünya Savaşı'nın toplumsal sonuçlarından biridir?

Soru 8:

Prusya aşağıdaki ülkelerin hangisinin kuruluşunda öncelik etmiştir?

Soru 9:

Fas, emperyalist Avrupa devletlerinin, ara­larındaki rekabetten dolayı bağımsızlığını koru­yabilmişti. İngiltere ve Fransa arasında imzalanan Entente Cordiale ile İngiltere, Fransa’nın Fas’taki üstünlü­ğünü kabul etmişti. Fransa, 1904 Kasım ayında Fas Sultanı’ndan bazı isteklerde bulundu. Bunun üzerine, Almanya, Fas ile imzaladığı 1890 Antlaşması’na göre çıkar­larının zedelendiğini bildirdi. Böylece, Birinci Fas Buhranı başladı. 16 Ocak 1906’da toplanan El-Cezire (Algésiras) Konferansı toplandı. Alınan kararlar arasında Fas’ta asayiş ve güvenliğin sağlanması Fransa ve……………..’ya verildi.

Soru 10:

İtalya'nın 1936 yılında işgal ettiği Afrika ülkesi hangisidir?

Soru 11:

Rus, Ukrayna ve Beyaz Rusya Cumhuriyetlerinin liderlerinin bir araya gelerek Sovyet Birliği'nin dağılışını ilan ettikleri tarih aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi İngiltere Başbakanı Churchill ile Sovyet lideri Stalin, daha II. Dünya Savaşı devam ederken 1944 yılında Moskova’da buluşarak Doğu Avrupa ülkelerinin kaderini belirledikleri antlaşmadır?

Soru 13:

“Kara Perşembe” olarak isimlendirilen olayın başlangıç nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Fransa'nın I. Dünya Savaşı sonrasında Almanya'nın tekrar güçlenmesini önleme çabaları neticesinde ortaya çıkan antlaşma hangisidir?

Soru 15:

1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağıldığını ilan eden üç ülke aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 16:

Soğuk Savaş döneminde, Federal Almanya’nın NATO ya girmesine karşılık hangi birlik kurulmuştur?

Soru 17:

31 Mart 1877 tarihli Londra protokolü­nü de reddetmesi üzerine Rusya, 24 Nisan 1877’de Osmanlı Devleti’ne savaş ilan etti. Tuna ve Kafkas cephelerinde cereyan eden 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı, Osmanlı Devleti açısından ağır bir mağlubiyetle sonuçlandı.   Bâbıâli, 3 Mart 1878’de Ayastefa­nos Antlaşması’nı imzalamak zorunda kaldı. Ayastefa­nos Antlaşması’nın getirdiği aşağıdaki hükümlerden hangisine Avusturya şiddetli tepki göstermiştir?

Soru 18:

I. Dünya Savaşı'nın nedenlerinden biri de Balkanlardaki faaliyetlerdir. Balkanlar hangi devletler arasında bir çıkar meselesi haline gelmiştir?

Soru 19:

Türkiye'nin Avrupa Topluluğu'na başvurusu hangi tarihte gerçekleşmiştir?

Soru 20:

I. Amerika ve Rusya'nın Alman baskısını hafifletmek için Avrupa'da yeni cephe açması II. Sicilya'ya çıkartma yapılması III. Balkanlarda bir cephe açılması Yukarıdaki maddeler aşağıdaki konferanslardan hangisinin kararlarıdır?