logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Osmanlı Yenileşme Hareketleri (1703-1876)

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi 19. Yüzyıldaki bir kadının hakim olması gereken bir alan değildir?

Soru 2:

Yüzyılda Osmanlı eğitim sistemi ne zaman Şeyhülislamın kontrolünden devletin kontrolüne geçerek kısmen seküler bir hal almıştır?

Soru 3:

Fransız devrimi hangi yılda gerçekleşmiştir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi/hangileri askeri mekteplerdendir? I. Mekteb-i Tıbbiyye II. Mekteb-i Mülkiyye III. Musika-i Hümayun

Soru 5:

III. Ahmed döneminden devralınan pek çok yenilik tarihsel sürekliliğe uygun olarak III. Selim dönemine aktarılması, I. Mahmud döneminde olduğu gibi I. Abdülhamid döneminde de gerçekleşen bir dizi yenilik için "Nizam-ı Cedid" isminin kullanılması aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir.

Soru 6:

Osmanlı Devleti’nde ilk daimi ikamet elçilikleri hangi padişah döneminde kurulmuştur?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi batılılaşma eksenli bakışın sahip olduğu açmazlardan birisi değildir?

Soru 8:

Padişah III Osman döneminde İstanbul'un Türkler tarafından fethinden beri çıkan en büyük yangındır.Bu yangın aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Osmanlı Devleti’nde Yenileşme Hareketleri (1703-1876) kapsamında  Eyalet Yönetimi kapsamında aşağıda verilen bilgilerden hangisi yada hangileri doğrudur? I. Valiye yardımcı olmak üzere def­terdar, kadı, müf­tü, Müslümanları temsilen dört kişi ve gayrimüslimleri temsilen de iki kişiden oluşan bir büyük meclis vardı. II. 1864 Vilâyet Nizamnamesi’yle eyalet sisteminden vilâyet sistemine geçildi; ayrıca, eyalet meclisi, vilâyet idare meclisi adını aldı. III. Meclis-i Umumi-i Vilâyet oluşturuldu ve  sancağın müslim ve gayrimüslim ahali temsilcilerinin katılımıyla toplanır; vilâyetin imar, eğitim, vergi gibi sorunlarını ele alırdı. IV. 25 Temmuz 1855 tarihli bir iradeyle İhtisap Nezareti lağvedilerek İstanbul’un beledî işleriyle ilgilenmek üzere Şehremaneti’nin kurulması kararlaştırıldı.

Soru 10:

I. Güvenlik II. Maliye III. Yönetim IV. Eğitim-öğretim V. Beledî işler Hangileri 1842 düzenlemesiyle sancaklarda kaymakamın başında bulunduğu meclislerin çalışma yürüttüğü alanlardır?

Soru 11:

Sarayın iç hizmetlerini ifade için kullanılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Tanzimat'ın ilanından kısa bir süre önce memur yetiştirmek amacıyla açılan okullardan biri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Osmanlı gerileme dönemine ilişkin tarihyazım paradigmasının değişiminde etkisi olan Oryantalizm kitabının yazarı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Osmanlı Devleti’nde Yenileşme Hareketleri  kapsamında  aşağıda verilen eşleştirmelerden hangisi yada hangileri doğrudur ? I. Mustafa Reşid Paşa - Hazine-i Evrak adıyla modern bir arşiv oluşturuldu. II. Midhat Paşa - Divan-ı Ahkâm-ı Adliyye'nin başında yer aldı. III. Ahmed Cevdet Paşa - Şûra-yı Devlet’in başkanlığına getirildi.

Soru 15:

Devletin, her hangi bir ücret ödemeden halkı kendi adına çalıştırmasına ne denilirdi?

Soru 16:

Asâkir-i Mansure-i Muhammediyye ordusunun en üst komutanı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

II. Mahmud döneminde kurulan ordu birliği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Aşağıdaki isimlerden hangisi I. Abdülhamid döneminde kaptan-ı derya olarak görev yapmıştır?

Soru 19:

Tanzimat döneminde kurulan bürokratik kurumlar içerisinde “Tanzimat’ın hâmi­i hakikisi” olarak anılan kurum aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Osmanlı yerli unsurlarının Avrupa dilleri ve kültürlerine vakıf olması; hızlı ve güvenilir bilgi akışının sağlanmasıyla da Osmanlı dış siyasetinin etkin bir biçimde yürütülmesi amaçlanarak Londra, Paris, Viyana ve Berlin’de daimi ikamet elçiliklerini kurulması hangi padişah zamanında gerçekleştirilmiştir?