logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Osmanlı Türkçesi Metinleri 1

Soru 1:

Aşağıdaki kelimelerden hangisi cem'-i mükesser yani düzensiz çoğul gurubuna girer.

Soru 2:

“Vefeyât-ı Vüzerâ-yı izâm” ifadesinin doğru olarak yansıtıldığı seçenek aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Aşağıdaki cümlelerden hangisinde "ayrılık, hicran" anlamlarına gelen bir kelime mevcuttur?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Farsça birleşik sıfattır?

Soru 5:

"Temür İlçi Gönderüp Sultânı Kendü Yanına Da‘vet İtdüğidür. Çün Sultân’un bu vechile sît [ü] sadâsı âleme doldı; Temür, Aydınili’nde kışlariken bir Tatar gelüp, Temür’e ayıtdı ki: “Bu gün âlem içinde Sultân Muhammed gibi pehlevân ve bahâdur yiğit yokdur. Atasına benzemez, sarp yağıdur. Leşkeründen çok kişinün başın almışdur. Yolda durup ele girenin mecâl virmeyüp helâk ider." Yukarıdaki metnin günümüz Türkçesine aktarılmış hali aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 6:

Metinlerde sıkça görülen " " kalıp ifadesinin anlamı nedir?

Soru 7:

“Dönüş, geri dönüş” anlamındaki kelime seçenektekilerden hangisidir?

Soru 8:

Üsküdârî Abdullah B. İbrahim'in Vâkı‘ât-ı Rûz-merre'sinden alıntılanan aşağıdaki metnin Türkçe latinizesi hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 9:

Osmanlı Türkçesi yazının doğru transkripsiyonu seçenektekilerden hangisidir?

Soru 10:

Üsküdârî Abdullah B. İbrahim’in Vâkı’ât-ı Rûz-Merre adlı eserinde Rûz-ı diğer: yevmü’l sebt fî ( cumartesi ) gününde Kırım hanının sağlığında bir kötüleşmeden söz edilmektedir. Bu durum Osmanlıda aşağıda verilen hangi şehirde meydana gelmiştir?

Soru 11:

Rûhî El-Edirnevî’nin Târîh-i Rûhî adlı eserinde geçen ‘’ Mâbeynde sû’âl ve cevâb her ne vâkı’ olmuş ise tamâm arz idüp ‘’ cümlesinde geçen mâbeyn sözcüğünün bugünkü karşılığı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdaki kelimelerden hangisi “sülâsî mücerred masdarlar” dan biri değildir ?

Soru 13:

Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde “ sehâ vü keremde bi-nazîr” ifadesinin anlam karşılığı doğru olarak verilmiştir?

Soru 14:

“Oğlı” kelimesinin Osmanlı Türkçesi yazımı seçenektekilerden hangisidir?

Soru 15:

Kaleden küçük müstahkem mevkiler ve çoğunlukla toprak dolma veya ahşaptan yapılmış küçük kaleler için kullanılan terim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi Koca Nişancı Celalzâde Mustafa Çelebi’den başlayarak Ragıb Paşa’ya kadar gelen reisülküttabların biyografilerini ihtivâ etmektedir?

Soru 17:

Yukarıda Osmanlıca yazımı verilen ve birisine karşı iyi düşünce ve sevgisi olan, bir yere doğru yola çıkan anlamındaki kelime, aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

‘’Gerçi üç aya dek mükâlemeye mübâşeret olunmadı, lâkin mukaddemce elçiler ta’yîn olunmamış olsa mükâleme ve sulh sene-i âtiyeye kalup, tekrâr asker cem’olup , tedârük -i sefer görülmeğe muhtâc olurdu. ‘’ Yukarıdaki cümlede altı çizili sözcüklerin anlamları aşağıdaki seçeneklerden hangisinde verilmemiştir?

Soru 19:

Osmanlıcada kullanılan aşağıdaki Arapça tamlamalardan hangisi farklı türde bir tamlamadır?

Soru 20:

Zîrâ insân medeniyyü’t-tab‛ olup ya‛nî behâyim gibi münferiden yaşayamayup, mahal be-mahal akd-i cem‛iyyet iderek yek-diğere mu‛âvenet itmeğe muhtâc olurlar. Yukarıdaki cümle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?