logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Osmanlı Tarihi (1789-1876)

Soru 1:

Osmanlı devleti Mora İsyanı sırasında kimden yardım istemiştir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangi yerde Osmanlı Devleti'ne karşı Rum isyanı başlatılmıştır?

Soru 3:

Tarihte “ikinci küme” olarak adlandırılan ittifak gubu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

II.Mahmud dönemindeki kılık kıyafet değişikliği ile ilgili hangisi doğrudur?

Soru 5:

İhtilal Harpleri dâhilindeki Birinci Koalisyon Savaşı kaç yılında başlamıştır?

Soru 6:

I.Viyana Kongresi, genel olarak Avusturya Başbakanı Clemens von Metternich’in, etkisi altında kaldı. II.Viyana Kongresine yeni bir Avrupa inşa edilmiştir. III. Viyana Kongresine Osmanlı Devleti davet edilmemiştir. Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri Viyana Kongresine ait doğru bilgilerdir?

Soru 7:

Rusya’da imzalanan ve İngiltere, Rusya ve Fransa devletlerinin katıldığı Osmanlı Devleti’nin iç işlerine müdahale ederek bağımsız bir Yunan devleti yolunda ilk adımı atan protokol nedir?

Soru 8:

Viyana Kongresi'nden sonra oluşturulan yeni düzen Avrupa'da nasıl adlandırılır?

Soru 9:

I. Avrupa devletleri ve Rusya ile yaşanan savaşlar II.Rumeli ve Balkanlarda merkezi otoritenin zayıflaması III. Eşkıya çetelerinin faaliyet alanının genişliği IV. Ayan ve mütegallibe eşkıya çetelerinin işbirliği Yukarıdakilerden hangileri III. Selim döneminde Dağlı eşkıyalarının devleti uğraştıran bir gaile olmasına neden gösterilebilir?

Soru 10:

I. Namazın bir vaktinin terki bile inançsızlık (küfür) anlamına gelir II. Peygamberler ve evliyalardan yardım istemek uygundur III. Türbe inşası, şarap, tütün, afyon, musikinin yanı sıra tespih de yasaktır Yukarıdakilerden hangisi Hicaz bölgesinde kurulan Vahhabi mezhebinin temel esaslarından biri değildir?

Soru 11:

İngiltere hangi durum karşısında Fransa’ya karşı Rusya, Avusturya, İsveç ve Napoli’yi içine alan bir ittifak antlaşması imzalamıştır?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi İngiltere ile Osmanlı Devletinin Kala-i Sultaniye Antlaşmasına karşı Fransa'nın göstereceği tepki düşünülerek Osmanlı Devleti ile İngiltere arasında oluştururlan gizli ittifakın maddelerinden biridir?

Soru 13:

Nizam-ı Cedid ordusu hangi Osmanlı padişahı zamanında kurulmuştur?

Soru 14:

“5 Ocak 1809’da Osmanlı ve İngiltere arasında imzalanan Kala-i Sultaniye Anlaşması, Osmanlı Devleti’nin, 1806’dan beri ………. ile kurduğu ittifakın da sonunu haber vermekteydi.” cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Soru 15:

Aşağıdaki hangisi "Rus Çarı I. Alexander'in Napoleon'u Batı'nın İmparatoru, Napoleon'un da Alexander'i Doğu'nun imparatoru olarak selamladığı" antlaşmadır?

Soru 16:

II. Mahmud döneminde kıyafet düzenlemesiyle giyilmeye başlanan sırma işlemeli çuhadan elbisenin adı nedir?

Soru 17:

Fransa’nın Mısır Seferi sonuçlarıyla ilgili hangisi yanlıştır?

Soru 18:

I. Bağımsız Yunan devleti yolunda ilk adım atılmıştır. II. Türk nüfusu Yunanistan’dan ayrılacak, geride bıraktıkları mal ve mülkleri tazmin edilecektir. III. Yunanistan Osmanlı Devleti’ne tâbi, her yıl vergi veren özerk bir devlet olacaktır. IV. Protokolün imzalanmasından sonra Prusya’da protokolü onaylayıp, katılmıştır. Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri Sen-Petersburg protokolüne ilişkin doğru bilgilerdir?

Soru 19:

Aşağıdaki devletlerden hangisi Sen-Petersburg Protokolü’nü 1815’te kendisine karşı kurulmuş olan birliği parçalama ve İngiltere ile ilişkilerini geliştirmek için bir fırsat olarak görmüştür?

Soru 20:

II. Mahmud döneminde kıyafet düzenlemesiyle devlet ricalinin kürk giymesi usulü terk edildikten sonra giyilmeye başlanan yakası sırma işlemeli çuhadan ist elbiseye ................ denir. Yukarıdaki boşluk için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?