logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Osmanlı Tarihi (1789-1876)

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi 14 Eylül 1829'da imzalanmıştır?

Soru 2:

I. Nizam-ı Cedid düzeni II . Yeni ordu ve düzenin finansmanı gayesiyle tesis edilen İrad-ı Cedid hazinesi için yeni vergilerin konulması III. Nizam-ı Cedid ordusu talim ve terbiyesinin yanı sıra resmi kıyafetleri IV. İktidarda olan yenilikçi devlet adamlarının ihtişamlı yaşamları Yukarıdakilerden hangileri III.Selim’in tahttan indirilmesinin sebeplerindendir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi 1821-1830 yılları arasında yapılan başlıca ıslahatlar arasında yer almaz ?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi  Fransa'nın 25 Haziran 1802 tarihinde Osmanlı Devleti ile imzaladığı antlaşmadır?

Soru 5:

I. Padişahın ve vekili olarak sadrazamın emirlerine uyulacaktı II. Vergiler adil ve eşit alınacaktı III. Âyanlar bölgelerinde adil bir yönetim sağlayacak ve birbirlerinin toprağına ve özerkliğine saygı gösterecekti Yukarıdakilerden hangisi Sened-i İttifak metni içerisinde yer alan maddelerden biridir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi III.Selim'in, Sadaret Kaymakamı olarak, şahzade Mustafa ile anlaşmış olmasına rağmen, atadığı kişidir?

Soru 7:

6 temmuz 1827'de Rusya, İngiltere ve Fransa'nın Osmanlıya karşı imzaladığı andlaşma aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi "fermanlı" olarak ilan edilen kişidir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi, 1802 yılında Emines Antlaşmasına rağmen bir yıl sonra İngiltere ile Fransa arasında savaşın yeniden başlama nedenidir?

Soru 10:

Aşağıdaki ülkelerden hangisi Üçlü İttifak içerisinde yer alan ülkelerden biridir?

Soru 11:

Rum isyanı hangi şehirde fitilini ateşlemiştir?

Soru 12:

Hangi olay III. Selim zamanında yaşanmamıştır?

Soru 13:

I. Osmanlı Devleti, Fransa’ya Akdeniz’de bütün limanları kapayacak II. Osmanlı Fransızları Mısır’dan kovmak için 13.000 kişilik bir ordu hazırlayacak III. İngiltere ise hem donanma hem de askerleriyle Fransızların Mısır’dan atılması için Osmanlı Devleti’ne yardım edecek Yukarıdakilerden hangisi Fransa’nın Mısır seferine karşılık Osmanlı Devleti’nin İngiltere ile yaptığı anlaşmanın şartlarındandır?

Soru 14:

I. Montesquieu (1689-1755) “Toplumsal Sözleşme” adlı eserinde kişiler arası eşitliği esas almış ve devletin iktidara değil halka ait olduğunu savunmuştu. II: Voltaire (1694-1778) din ve ifade özgürlüğünü savunan, mutlakıyet rejimini eleştiren yazılar kaleme almıştı. III. Jean Jacques Rousseau (1712-1778) “Kanunların Ruhu” adlı eserinde yasama, yürütme ve yargının birbirinden ayrılmasına (kuvvetler ayrılığı) vurgu yapmış ve anayasal monarşiyi savunmuştu. Yukarıda verilen Fransız düşünürlere ait bilgilerden hangileri doğru olarak ifade edilmiştir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangi antlaşma, Ziştovi’de on dört maddelik barış antlaşmasıyla sonuçlanan antlaşmadır? Bu antlaşma ile son Osmanlı-Avusturya savaşı sona ermiştir.

Soru 16:

Kabakçı Mustafa isyanı ile tahttan inen III. Selim’in ardından tahta gelen padişah aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Napoleon'un 17 Ekim 1797'de Avusturya ile yaptığı Campo Formio Antlaşmasına göre Fransa hakimiyetine geçen adalardan biridir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi 7 Ekim 1826'da imzalanan Akkerman sözleşmesinin bir maddesidir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devleti ile Rusya arasında gerçekleşen Slobozia ateşkesi maddelerinden biri değildir?

Soru 20:

Osmanlı-Rus savaşını bitiren antlaşma aşağıdakilerden hangisidir?