Osmanlı Devleti’nde ilk şeyhülislâmı kimdir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: B) Molla Fenarî
I- Kanun-ı kadimin ihyası II- Rüşvetin kökünün kazınması III- Mansıpların ehil kişilere verilmesi Yukarıdakilerden hangisi/hangileri IV. Murad'ın ülke yönetimini yeniden düzene sokabilmek için güvendiği kişilerden istediği, yapılacak ıslahata dair raporlarda teklif ve tavsiye edilen konular arasındadır?
Doğru Cevap: E) I-II-III
Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devletinde kazânın en büyük ve en önemli âmiri idi?
Doğru Cevap: C) Kadı
Eser'e göre idaredeki bozukluğu gidermenin bir yolu da, veziriâzamın mansıp sahiplerini kendisinden başkasına bağımlı kılmamasıdır. Bu eserin yazarı, kendi mesleği olan defterdarlık’ın ehemmiyetini de özellikle vurgular ve veziriâzamın bu makama getirdiği kişiye istiklâl vermesi ve onu azil korkusundan uzak tutması gereği üzerinde durur. Ayrıca bu eserde mâliyenin düzelmesi için geliri arttırıp masrafları azaltmaya gayret etmek gerektiği de belirtilmektedir. Bahsedilen eser aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Nesayihü’l-Vüzera
Düzenin bozulmasından en fazla sorumlu tutulan padişah aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: E) III. Murat
Aşağıdakilerden hangisi arızi vergilerden değildir?
Doğru Cevap: E) Bal öşrü
Osmanlı devletinin klâsik döneminde, Sultan Bâyezid, Hamidiye, Lâleli, Selîmiye, Mihrişâh Vâlide ve Sultan II. Mahmud vakıflarının mülhakât ve mukâtaatından oluşan ve Darphâne tarafından idâre edilen kuruluş aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Tophâne Ümerâsı Nezâreti
Geliri kimseye dirlik olarak verilmeyip, doğrudan merkez hazinesine alınan vergi ve gelir kaynaklarına ne ad verilir?
Doğru Cevap: B) Mukâtaa
“XV. yüzyılın ortalarından XVI. yüzyılın sonlarına kadar olan devre, çoğu Osmanlı tarihçisi tarafından Osmanlı ‘…………………………………’ olarak tanımlanır.” Aşağıdakilerin hangisinde yukarıdaki metinde boş bırakılan yere gelecek kelime doğru olarak verilmiştir?
Doğru Cevap: A) Klasik Devri
Aşağıdakilerden hangisi şahıs başına alınan vergi ve resimlerdendir?
Doğru Cevap: C) Bennâk Resmi
Vakıf kurucusu (vâkıf) tarafından hazırlanan ve aynı zamanda hukukî belge niteliği taşıyan nizâm-nâmelere ne ad verilir?
Doğru Cevap: A) Vakfiye
Mukataaların ömür boyu satılmaları yerine yıllık kârlarının esham (hisse senedi) çıkarılarak satılması uygulaması ilk kez hangi tarihte benimsenmiştir?
Doğru Cevap: B) 1775
Osmanlı devletinde genellikle halkın ürettiği mahsûllerden, bilhassa hubûbâttan alınan vergiye verilen ne isim verilmektedir?
Doğru Cevap: D) Öşür
Sadaret kethüdalığı hangi tarihte Mülkiye Nezaretine dönüştürülmüştür?
Doğru Cevap: C) 1835
Osmanlı devletinde genellikle halkın ürettiği mahsûllerden, bilhassa hubûbâttan alınan vergiye verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Öşür
I. Hapsetmek II. Tasarruf etmek III. Alıkoymak IV. Yardım etmek V. Durdurmak Yukarıdakilerden hangileri vakıf kelimesinin sözlük anlamlarındandır?
Doğru Cevap: C) I,III,V
Aşağıdakilerden hangisi XVI. yüzyılın sonlarında meydana gelen fiyat artışı ve devalüasyonun sebeplerinden biri değildir?
Doğru Cevap: B) Osmanlı-İngiliz ticari ilişkilerinin kurulması
Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde yazar ve eser eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: D) Koçibey-Kitâb-i Müstetâb
Aşağıdakilerden hangisi iktisadi ve ticari alanda hizmet sunan vakıflardan biridir?
Doğru Cevap: D) Bedesten
Sınırları düşman saldırısından korumak amacıyla teşkilatlanmış olan askerler için hudut boylarında inşa edilen kışla ve tekkeler aşağıdaki kavramlardan hangisiyle ifade edilmektedir?
Doğru Cevap: D) Ribat