logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Osmanlı Merkez ve Taşra Teşkilatı

Soru 1:

Osmanlı döneminde devletin mülkiyetinde bulunan alanların temlik ve temellük yolu kullanılarak vakfettiği kişileri mülk edindirdiği ve gelirlerinide vakıf haline dönüştürdüğü vakıf türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

I. Ticaret yolları mücadelesi II. Amerikan gümüşünün etkisi ve fiyat yükselmeleri III. Ateşli silahların üstünlük kazanması IV. Fetihlerin hızlanması Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri dönüşümün ekonomik nedenleri arasında yer almaktadır?

Soru 3:

Dükkanının gelirini “A” okulunun giderlerine harcanmak üzere mutlak bir şekilde vakfeden kişinin yaptığı şey, aşağıdaki vakıf türlerinden hangisine girer?

Soru 4:

Sayıları artan vezirlere arpalık yoluyla sancaklar tevcih edilmesi Bazı sancaklarda muhassıllık yönteminin uygulanması Sancak yönetiminde mütesellim veya voyvodaların görevlendirilmesi Yukarıdakilerden hangisi/hangileri XVIII. yüzyılda yerel âyânın güçlenmesini teşvik edip hanedanlar arası rekabetin körüklenmesine neden olan gelişmelerdendir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı'da Çiftlik tasarruf eden reâyâ kesimi ile ilgili söylenemez?

Soru 6:

Kemal Karpat'ın Osmanlı tarihine ilişkin dönemlendirmesi göz önüne alındığında aşağıdakilerden hangisi "Merkezî yarı-feodal dönem"i ifade etmektedir?

Soru 7:

İnalcık'a göre, hangi yıllar arasında Osmanlı mali^ ve askeri^ sisteminde kapsamlı bir dönüşümün olduğunu belirtiyor?

Soru 8:

Aşağıdakilerin hangisinden itibaren önemli beylerbeyliklere kubbe vezirleri vali atanmaya başlanmıştır?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi kapıkulu ordusu içinde asıl savaşçı gücü oluşturuyordu?

Soru 10:

Her köyün toplam ödeyeceği verginin yekununun bulunduğu defter aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Osmanlı'da  Nim çift’den küçük olan ve hububat ziraati yapılan arazilere ne ad verilirdi?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi Timar konusunda Kanun-ı kadime riayet edilmesinden yanadır?

Soru 13:

I- Bu ıslahat projeleri sayesinde bizzat Osmanlı yönetici tabakasanın ya da bu tabaka içindeki bazı grupların karşılaştıkları durum hakkındaki değerlendirmelerini öğrenmekteyiz. II- Tarihî gerçeklik bazen çarpıtılmaktadır. III- Osmanlı merkezî yönetimini ilgilendiren temel meselelerin neler olduğunu anlamamız mümkündür. Yukarıdakilerden hangisi/hangileri XVI. asrın sonlarındaki değişimin niteliği hakkında ıslahat risâlecilerinin görüşleri ile ilgili olarak doğru bilgiler içermektedir?

Soru 14:

Hangisi vakfedilen malda bulunması gereken şartlar arasında yer almaz ?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi zeamet tevcih edilen zümreler arasında yer almaktadır?

Soru 16:

Çift-hâne sistemi ile topraklar eşitlikçi bir yaklaşımla dağıtılmıştı. Bunun sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

I. Adalette ihmal II. Müşaverede ihmal III. Asker tedarikinde ihmal Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Usulü’l-hikem fî Nizami’l-âlem yazarı Hasan Kâfî’ye göre ise o dönemde mevcut bozuklukların başlıca sebeplerindendir?

Soru 18:

Özellikle Karlofça Antlaşmasından itibaren dış ilişkilerde daha etkili ve önemli rol oynamaya başlayan makam hangisidir ?

Soru 19:

Ayn Ali Efendi 1609’da “Kavânîn-i Âl-i Osman der Hülâsa-i Mezâmin-i Def­ter-i Divan” adlı eserini aşağıdakilerden hangisine sunmuştur?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Kanun-ı Kadim söylemine açıktan tenkitler yöneltmiş eserlerden biridir?