logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Osmanlı Merkez ve Taşra Teşkilatı

Soru 1:

Kişinin, sâhip olduğu bir malı, diğer insanların faydalanmaları maksadıyla ve Allâh’ın rızâsını gö­zeterek ebediyyen tahsîs etmesi aşağıdaki kavramlardan hangisiyle açıklanmaktadır?

Soru 2:

Osmanlı'da vakıf kurucusu (vâkıf) tarafından hazırlanan ve aynı zamanda hukukî belge niteliği taşıyan nizâm-nâmelere ne ad verilmektedir?

Soru 3:

IV. Mehmed, 6,5 yaşında pâdişah olunca iktidarı görünüşte ele geçiren kadın sultan kimdir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı devletinde fetihlerin duraklamasında etkenlerden biri değildir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Kemal Karpat'ın Osmanlı tarihine ilişkin ortaya koyduğu dönemlendirmenin kapsamında yer almamaktadır?

Soru 6:

“'Çözülme' vâkıasını idarî, malî ve ahlâkî boyutlarıyla bir bütün olarak ele almıştır. Çizdiği nisbeten karamsar manzaraya ve sahip olduğu determinizm kokan bakış açısına rağmen, devletin daha önceki belalarda olduğu gibi, bu bunalımı da atlatacağını söylemektedir." Bahsedilen yazar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Osmanlı'da devlete ait vergi ve gelir kaynaklarına ne ad verilmektedir?

Soru 8:

Hastahaneler, dâru’ş-şifâlar, kervansaraylar, imâretler (aş-evleri), dâru’l-acezeler, kör evleri, çocuk emzirme yurtları ve cüzamlı yurtları gibi kuruluşlar aşağıdaki vakıf türlerinden hangisinin kapsamına dahil edilmektedir?

Soru 9:

Mütevelli^nin üzerinde yer alarak, bir tür üst kontrol vazifesi gören vakıf yöneticisine ne ad verilir?

Soru 10:

Evkâf Nezâreti hangi tarihte kurulmuştur?

Soru 11:

Tekâlif-i şakka, taşra yöneticilerinin gittikleri yerlerde halktan aldıkları ve adâletnâmelerde bid’at olarak nitelenen olağan dışı vergilerin genel adıdır. Aşağıdakilerden hangisi bu vergi şekillerinden biri değildir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi tımar sisteminin bozulma sebeplerinden biridir ?

Soru 13:

Dirlik olarak tahsis edilen gelirleri nakdî vergilere dönüştürme çabaları Savaşta fiilen bulunan kişilerin hakkı olan timarların büyük devlet adamlarının denetimine girmesi Piyadenin öneminin artışına paralel olarak devletin ücretli asker sayısını arttırması Yukarıdakilerden hangisi/hangileri tımar sisteminin zayıflamasına neden olan gelişmelerdendir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi hayır işlemek ve karşılığında Allah’ın rızasını, dolayısıyla sevap kazanma düşüncesiyle kurulan müsseselerin tamamının ortak adıdır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi "Paşmaklık" denilen hasların tevcih edildiği zümreler arasında yer almaz?

Soru 16:

Osmanlı Tarihi için ayrıntılı bir dönemlendirme öneren Kemal Karpat'a göre Osmanlı Tarihi 4 döneme ayrılıp incelenmelidir. Aşağıdakilerden hangisi Karpat'ın önerilerinden biri değildir?

Soru 17:

İlk Osmanlı medresesi aşağıdaki Osmanlı hükümdarlarından hangisinin iktidarında kurulmuştur?

Soru 18:

Aşağıdaki kavramlardan hangisi kişinin sahip olduğu malı diğer insanların faydalanması maksadıyla ve Allah’ın rızasını gözeterek ebediyen tahsis etmesidir?

Soru 19:

Osmanlı ilerlemesine set çeken dış güçler göz önüne alındığında aşağıdakilerden hangisi Osmanlıların Hint Okyanusu'nda mücadele etmek zorunda kaldığı güç unsurudur?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Mütevellinin görevleri arasında değildir?