logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Osmanlı Merkez ve Taşra Teşkilatı

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı'da doğrudan hizmet üreten vakıflardan biri değildir?

Soru 2:

Osman Bey’den itibaren babadan oğula geçen taht hangi padişahtan sonra hanedanın en yaşlı üyesine geçmeye başladı?

Soru 3:

Osmanlı dönemin de hazineye ait gelir kaynaklarının özel şahısların eline geçmesine yol açan, sâdece tarım alanlarıyla da sınırlı kalmayıp, devlete âit bâzı han, hamam, süt işletmeleri ve benzeri gayr-i menkullerin de aynı şekilde şahıslarca el konulduğu vakıf çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Osmanlılarda kapıkulu askerlerine, saray ve devlet kuruluşlarındaki bazı görevlilere üç ayda bir verilen ücret olan mevâcib, aşağıdaki kelimelerden hangisinin de karşılığıdır?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi gelir kaynaklarından elde edilen gelirlerin tamamı, hiç bir kısıtlamaya ve şarta bağlı olmadan, doğrudan doğruya tahsis edildiği hayır kuruluşuna giden, vakıf kurucusunun, vakfettiği ve vakfın tescil edildiği andan itibaren, eskiden mülkü olan mal üzerinde hiç bir tasarruf hakkının kalmadığı vakıf türüdür?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi ayanların görevlerinden biri değildir?

Soru 7:

“Nushatü’s-Selâtin” adlı eserin yazarı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Osmanlılar ilk defa topu hangi savaşta kullanmışlardır?

Soru 9:

I. idarî zaruretler II. Malî zaruretler III. Askerî zaruretler Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri tahrirleri zorunlu kılan nedenlerdendir?

Soru 10:

II. Osman’ın ‘milli’ bir ıslahat programını yürürlüğe koymak istediğini savunan tarihçilere göre, aşağıdakilerden hangisi bu programın konularından biri değildir?

Soru 11:

Osmanlı İmparatorluğu'nda Müslüman, evli fakat kendisine çiftlik verilmemiş köylü aşağıdaki kavramlardan hangisiyle ifade edilmekteydi?

Soru 12:

Osmanlı İmparatorluğunda hazine alacaklarını takip edip, borçlu borcunu ödemez ise hapis ve tazyik (Cebr-i İcra) ile borcu tahsile memur olan icra memurlarına ne ad verilirdi?

Soru 13:

A^şıkpaşaza^de tarafından yazılan, kadim düzenin bozulmasına dair esaslı tenkitler aşağıdakilerden hangisine yöneltilmiştir?

Soru 14:

Aşağıdaki hazinelerden hangisi II. Mahmut döneminde mevcut hazinelere eklenmiştir?

Soru 15:

Türk-islâm devlet telakkisinin en temel kavramı olarak karşımıza hangi kavram çıkmaktadır?

Soru 16:

Osmanlıda koyun ve keçi sahiplerinden alınan vergiye ne denir?

Soru 17:

Herhangi bir şahsın atı veya sığırı bir başkasının ekinine girip zarar verdiği takdirde, hayvan sahibinden alınan resim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

İspenç Resmi A^det-i Ağna^m Mücerred Resmi Yaylak ve Kışlak Resimleri Bal O¨şrü Hangisi/hangileri hayvancılıkla ilgili vergilerdendir?

Soru 19:

Devletin acil para ve nakit ihtiyacını karşılamak için kendi toplayacağı vergiyi toplama hakkını, en yüksek fiyat veren kişiye bırakmasına ne ad verilir?

Soru 20:

Osmanlıların keşiflerin muhtemel tehlikelerini farkettiklerini gösteren eser aşağıdakilerden hangisidir?