logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Osmanlı Merkez ve Taşra Teşkilatı

Soru 1:

Arazinin yüz ölçümüne göre alınan vergiye ne ad verilir?

Soru 2:

Hastahaneler, dâru’ş-şifâlar, kervansaraylar, imâretler gibi kuruluşlar gerçekleştirilen hizmetler açışından ne tür vakıflardır?

Soru 3:

Temelde reaya olmazsa hazine, hazine olmaz­ sa ordu olmaz; ordu olmazsa ülke ve devlet ayakta duramaz, mülk olmazsa adalet olmaz, adalet olmazsa da reaya huzur içinde üretim yapamaz kavramına ne denir?

Soru 4:

Vakıf kurucusuna ne denir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı döneminde asl-ı vakf olarak adlandırılan vakıflara vakfedilen mülklerden biri olarak gösterilebilir?

Soru 6:

Sınırları düşman saldırısından korumak amacıyla teşkilatlanmış olan askerler için hudut boylarında inşa edilen kışla ve tekkeler; müstahkem yapılara verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Kültür, medeniyet ve iskan tarihimiz açısından son derece önemli vesikalardır. Dönemin dil ve üslup özelliklerini en eskiden en yenine kadar nasış bir seyir izlendiğini görebilmemizi sağlayan yazılı metinlerdir. Osmanlı şehirlerinin genel manzarasını tespit açısındanda büyük değer taşırlar. Aşhaneleri ve külliyeler ile dönemin yemek kültürü hakkında bilgi verir. Müessese ile ilgili hayır-dualar ve beddualar ihtiva eder. Yukarıda özellikleri verilen özenle hazırlanarak tescil edildikten sonra Defterhane’nin ilgili birimine kaydettirilen nizam-namelere ne denir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı döneminde gerçek vakıf (asl-ı vakf) adıyla anılan yapılara örnek olarak verilebilir?

Soru 9:

Hangisi aynıyla inti­fa^ olunan vakıf­lar arasında yer almaz ?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi II. Mahmut’un tahta çıkmasında etkili olmuştur?

Soru 11:

Osmanlı Devleti'nde arazinin yüz ölçümüne göre alınan vergi hangisidir?

Soru 12:

Durdurmak Alıkoymak Hapsetmek Yardım Yukarıda verilenlerden hangileri Arapça bir kelime olan Vakıf (vakf) kelimesinin sözlük anlamlarındandır?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi başta padişah olmak üzere şehzadeler, vezirler, valde sultan gibi yüksek dereceli devlet adamlarına ayrılan dirliklerdir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı İmparatorluğu’nda kent ve kasabaların ileri gelen nüfuzlu kimselerine verilen isim olan âyânların görevlerinden biri değildir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi esas itibariyle bir nasihat kitabı olup, kanuna aykırı gelişmelerin ve ülke düzeninin bozulmasının padişahtan gizlendiğini öne sü­rer?

Soru 16:

Osmanlı tarihçiliğinin önde gelen ismi Halil İnalcık, dönemlendirmede katı bir teorik çerçeve yerine Osmanlı tarihinin birbirini izleyen dönemlerini farklı bir açıdan incelemeyi önermektedir. Aşağıdakilerden hangisi bu dönemlendirmenin unsurları arasında gösterilemez?

Soru 17:

I. Osmanlılarla yabancı güçler arasındaki denge II. Hükümdarın otoritesinin imparatorluktaki gelişimi III. Öbür güçler karşısında tesis ettiği denge IV. Devletin askerî, malî ve sosyal kurumlarının dayandığı toprak tasarrufu sisteminin işleyişi Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Osmanlı tarihçiliğinin önde gelen ismi Halil İnalcık tarafından önerilen Osmanlı tarihinin birbirini izleyen dönemlerini inceleme açıları arasında yer almaktadır?

Soru 18:

''Tahsis edilen bir mülk, alınıp satılamaz; bir başkasına devredilemez; tekrâr kişilerin mülkü hâline getirilemez, tahsis edildiği cihetten başka bir cihete yönlendirilemez. Diğer bir deyişle,  ne tür hizmetlerin ve kimlerin faydalanması için gerçekleştirilmiş ise, ancak onlar için kullanılabilir.''Bu belirtilen ilkeler aşağıdaki kuruluşlardan hangisine aittir?

Soru 19:

İçindeki gümüş miktarı azaltılmış, dolayısıyla değeri düşmüş akçeye ne denir?

Soru 20:

Sınırları düşman saldırısından korumak amacıyla teşkilatlanmış olan askerler için hudut boylarında inşa edilen müstahkem yapılar aşağıdaki kavramlardan hangisiyle ifade edilmektedir?