logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Osmanlı´da İskan ve Göç

Soru 1:

Bir güvenlik noktası ve konaklama yeri olması itibariyle isteyenlerin kolaylıkla yerleşebilecekleri iskan bölgelerine ne ad verilir?

Soru 2:

XIII. yüzyılın sonlarında Bizans İmparatorluğu ile barış yaparak, gazâyı terk eden beylik aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Kötüye giden savaş ortamını düzeltmek ve savaşlardaki insan gücünü temin etmek için Evlad-ı Fatihan teşkilatı kaç yılında kurulmuştur?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi içe dönük iskân hareketleri ile ilgili doğru bir bilgi değildir ?

Soru 5:

Osmanlı Devleti’nde içe dönük iskân politikalarının uygulandığı dönem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Rumeli Yörük teşkilatında nöbetleşe olarak seferlere katılan veya ihtiyaç duyulan devlet hizmetini yerine getiren şahıslara ne ad verilirdi?

Soru 7:

Osmanlı Devleti fethettiği yerlere ilk olarak iskânın çekirdeğini oluşturan hangi kurumu kurardı ?

Soru 8:

İdareciler tarafından, yerleştirilen oymaklar ve boylar üzerine tayin edilen ve onların durumlarını, ruhiyatlarını çok iyi bilmesi lazım gelen ve daimî şekilde onlarla temas etmesi gereken iskanda görevli memur aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

I.Bozulus, II.Yeni-il, III.Dulkadir Türkmenleri, Yukarıdakilerden hangisi Osmanlı Devleti'nde göçer grup(lar)dandır?

Soru 10:

Osmanlı Devleti’nde aşağıdakilerden hangisi geri hizmet kıtalarını oluşturmaz?

Soru 11:

Aşağıda Han ve Kervansaray hakkında verilen tanımlardan hangisi iskânın sosyal tesirleri ilgili tanımlardan birisi değildir?

Soru 12:

İskân edilen oymak ve boylar üzerine tayin edilen onların durumlarını çok iyi bilen ve daima onlarla temas halinde olan genellikle boy ve oymaklardan birine mensup olan görevli aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Aşağıdaki yerleşim yerlerinden hangileri Sultan III. Ahmed devrinde yeni yerleşim yerleri açmak ve derbend, hanların tamiri suretiyle yapılan iskân faaliyetleri sonucunda ortaya çıkmıştır?

Soru 14:

Valinin yanına yardımcı olarak merkezden gönderilen, Dergâh-ı âli kapucu-başısı rütbesinde olan ve bazı ahvalde Anadolu eyaleti, Bozok Sancağı, Ayas, Berendi ve Kınık taraflarındaki iskân hareketini fiilen idare eden memurlar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Uzun savaşlar sebebiyle meydana gelen iktisadi buhranlar. Çeşitli iç karışıklıkların ortaya çıkardığı durum. Devlete yeni gelir kaynakları elde etmek gayesi ile harap ve boş alanların ziraate açılması. Yapılan savaşlar sebebiyle özellikle hudut bölgelerinden içe doğru olan insan akını. Yukarıda verilen bilgilerden hangileri iç iskanı gerektiren sebeplerden biridir?

Soru 16:

I. Dünya Savaşı’na kadar Kırım, Kafkaslar ve Balkanlardan Türk askerinin hâkimiyeti altındaki topraklara göç edenlerin, Osmanlı topraklarında ortaya çıkardığı ciddi iskân sorununu aşmak maksadıyla kurulan örgütlere ne ad verilmiştir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Malazgirt Savaşı sonrasında Anadolu’ya yerleşen boylardan biri değildir?

Soru 18:

Osmanlı'da ülkenin ücra noktalarında kalmış alanlara yapılan yerleştirme faaliyetleri nasıl adlandırılırdı?

Soru 19:

Aşağıdakilerin hangisi konar-göçerlerin yerleşik hayata geçirilmek istenmesinin ana sebeplerinden biri değildir ?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Kanuni Sultan Süleyman devrinden itibaren Yörüklerin devlet tarafından görevlendirildikleri işler arasında değildir?