logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Osmanlı´da İskan ve Göç

Soru 1:

1691-1696 yılları arasında, aşiret ve cemaatlere ilişkin iskân edilecek kişiler ve yerlerin tespit edilip iskân çalışmalarını başlatan sadrazam kimdir?

Soru 2:

Osmanlı Devleti’nin XVI. asrın sonlarında uzun savaşlara girmesi ve umumiyetle başarısız olması üzerine halktan almak zorunda kaldığı vergi hangisidir?

Soru 3:

I. Uzun savaşlar yüzünden meydana gelen ekonomik buhranlar II. İç karışıklıklar ve isyanlar III. Devlete yeni gelir kaynakları meydana getirebilmek için harap ve boş alanların ziraata açılması Osmanlı Devleti XVII. yüzyılda harap ve sahipsiz yerlere konar-göçer aşiretleri yerleştirerek, buraları ziraata açmak ve bu yolla devlet gelirlerini yükseltmek yönünde bir iskân politikası takip etmeye başlamıştır. Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri  Osmanlıların bu devirde böyle bir politika belirlemesinin sebepleridir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi iska^n komisyonunda yer almaz?

Soru 5:

İskân beyleri ve kethüdaları Çöl beyi İskân mübaşiri İskân kâtibi İskân başı Türkmen beyi Hangisi/hangileri Anadolu’da yaşayan konar-göçerlerin Hama, Humus Sancakları ile Halep, Rakka Eyaletlerine iskânları için oluşturulan komisyonda yer alır?

Soru 6:

Osmanlı Devleti’nde yeni fethedilen bir bölgenin iska^nı için hazırlanan sürgün hükümlerinde aşağıdakilerden hangisi bulunmazdı?

Soru 7:

Rumeli’deki Yörük grupları 1691 yılında yeni bir teşkilat etrafında birleştirildiklerinde hangi ismi almışlardır?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Rumeli Yörük teşkilatının XVI. yüzyıldan itibaren devlet için yerine getirdikleri görevlerden biri değildir?

Soru 9:

Hangisi derbendlerle ilgili yanlış bir ifadedir?

Soru 10:

1461 yılında fethedilen Trabzon’un eski Hıristiyan sipahilerinden birçoğu ve onlara tâbi olanlar Rumeli’nin muhtelif yerlerine sevk edilirken, yerlerine aşağıdaki hangi bölgeden getirilen ahali yerleştirilmiştir?

Soru 11:

Aşağıdaki gerekçelerden hangisi iska^nın sebeplerinden biri değildir?

Soru 12:

Kastamonu ve Sinop’un alınmasından sonra Candaroğlu İsmail Bey bütün akrabaları ve cemaati ile birlikte Filibe’ye iskân edilmiştir. Bu olay hangi Osmanlı padişahı döneminde gerçekleşmiştir?

Soru 13:

Osmanlı Devleti’nde konar-göçer teşekküllerin gelirleri mukataaya verilerek idare edildiği dönemde devlet tarafından tayin edilen idarecilerine ne ad verilirdi?

Soru 14:

Osmanlı Devleti sınırları içerisinde yaşayan konar-göçerler için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 15:

Aşağıda Evlad-ı Fatihan gruplarıyla ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 16:

Osmanlı için Türkmenlerin kontrolünde en büyük problem kimin döneminde yaşanmıştır ?

Soru 17:

Konar-göçer Türkmen gruplarının Rumeli’ye iskân edilmeleri hangi olaydan sonra başlamıştır?

Soru 18:

Savaşlarda insan gücünü temin etmek amacıyla 1691 yılında Rumeli’deki Yörük grupları aşağıdakilerin hangisinde yeniden teşkilatlanmıştır?

Soru 19:

I. Orhan gazi döneminde Bursa ve İznik kalelerinin alınması gerçekleştirilmiştir II. Konar-göçer Türkmen gruplarının Rumeli’ye iskân edilmeleri Gelibolu Yarımadası’nın Orhan Gazi döneminde Osmanlı hâkimiyetine geçmesiyle birlikte başlamıştır. III. Konar-göçer Türkmen gruplarının Rumeli’ye iskân edilmeleri ile ilgili ilk açık kayıt, I.Bayezid dönemine aittir Yukarıdaki ifadelerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Rumeli’de iskân edilen Yörüklerin Kanuni Sultan Süleyman devrinde çıkarılan kanunnamelerle belirlenen yapacağı işlerden değildir?