logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Osmanlı´da İskan ve Göç

Soru 1:

Aşağıdaki bilgilerden hangisi Evlâd-ı Fâtihân teşkilâtlanması ile ilgili değildir?

Soru 2:

Osmanlı Devletinde Yörük ve Türkmenler hangi esasa göre vergilendirilmekteydi?

Soru 3:

Konar-göçerler vergi mükellefiyetleri vergilerini aşağıdakilerden hangisine göre belirlenmiştir?

Soru 4:

Türklerde boy (kabile) sıralaması en büyükten küçüğe doğru aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi aşiretlerin eşkıyalıklarını önlemek için sürgün yoluyla yapılan yerleştirmenin amaçlarından biri değildir?

Soru 6:

Rumeli’nin Osmanlı tarafından fethedilmesinden sonra buralara yerleştirilen Yörüklerin görevlerinin imar, muhafaza ve ordunun geri hizmetlerinde istihdam edileceklerinin belirtildiği kanunnâmeler aşağıda belirtilen hangi padişah zamanında düzenlenmiştir?

Soru 7:

Kuruluş Gelişme Yükseliş Duraklama Gerileme Yukarıda yer alan hangi dönem(ler)de Osmanlı Devleti Hristiyan devletlerden ele geçirilen bölgelere bir vatan telakkisi ile Türk ve Müslüman ahalinin yerleştirilmesi, dışa dönük bir iskân siyaseti uygulamıştır?

Soru 8:

İska^nın sosyal etkileri arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi iskan sahasından firar edenler için devletin aldığı önlemler arasında yer almaz?

Soru 10:

Yörükler hangi isim altında organize edilmiştir?

Soru 11:

Yörükler kaçıncı yüzyılda, beşer kişilik ocaklara ayrılmıştır?

Soru 12:

Osmanlı toplumu ağırlıklı olarak hangi gruplardan oluşmaktaydı?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devleti’nin XIV- XVI. yüzyıllar içerisinde yürüttüğü iska^n politikalarının sonucu değildir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi derbent ve derbentçilerle ilgili doğru bir ifade değildir?

Soru 15:

Aralarında veya yerleşik gruplarla anlaşmazlık olan cemaat ve aşiretlerin iskânları, Potansiyel ayaklanma nedenlerini ortadan kaldırmak için yapılan iskanlar, Bataklık, ormanlık gibi alanların tarıma, harap ve boş yerlerin imara açılması amacıyla yapılan iskanlar, Belli bölgelerin Türkleşmesi ve İslamlaşması nedeniyle yapılan iskanlar, Ülkenin çeşitli yerlerinde insanların, kervanların, madenlerin vs. güvenliğini sağlamak amacıyla yapılan iskânlar. Yukarıdakilerden hangileri Osmanlılar zamanında yapılan iskanların nedenleri arasında gösterilir?

Soru 16:

Voyvoda ve malikâneci denilen yetkilinin diğer isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Osmanlıda II. Viyana Seferi’nin ardından başlayan savaşlar sırasında 1691 yılında Rumeli’deki Yörük gruplarının yeniden teşkilâtlanması hangi isimle olmuştur?

Soru 18:

Osmanlı Devleti’nin XVII-XVIII. yüzyıllarda uyguladığı iskân siyaseti eşkıyalık hareketleri önlenemez bir boyut kaydeden konar-göçerlerin devlet eliyle iskânı teşebbüsüdür.  Aşiretlerin eşkıyalıklarını önlemek için sürgün yoluyla yapılan bu yerleştirmenin amaçlar ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 19:

I. Ekonomik buhranlar II. İç karışıklıklar ve isyanlar III. Yeni gelir kaynakları için harap ve boş alanların ziraata açılması Yukarıdakilerden hangisi/hangileri Osmanlı Devleti’nin XVII-XVIII döneminde harap ve sahipsiz yerlere konar-göçer aşiretleri yerleştirme politikasının sebepleri arasında yer almaktadır?

Soru 20:

Osmanlı devletinde konar- göçerler nasıl adlandırılmaktaydı?