logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Orta Çağ ve Yeni Çağ Türk Devletleri Tarihi

Soru 1:

Danişmendliler’de daha ilk dönemlerden itibaren para tedavülü görülür. Kendi adına ilk para bastıran .................’dır/dir. Boşluğa hangisi gelmelidir?

Soru 2:

Bergama Edremit çevresinde kurulan beylik aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Kendi adına ilk para bastıran aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Harzemşahlar ve Moğallar arasındaki savaşı tetikleyen ve sonucunda Harzemşahalrı yıkılışa kadar götüren “Otrar Hadisesi” (1220) hangi sebepten çıkmıştır?

Soru 5:

640 yılında Müslüman Araplar, bu yerel beyler ile de anlaşarak Doğu Anadolu’nun büyük bir kısmını ele geçirdiler ve bölgede yeni bir dönemin başlamasına yol açtılar. Üç asır sürecek Müslüman-Arap hakimiyeti süresince, Doğu Anadolu’da Sami kökenli yeni koloniler kuruldu. Bölgede ağırlıklı kültürler aşağıdakilerden hangileridir? İran Kültürü İslam Kültürü Hristiyan Kültürü Bizans Kültürü

Soru 6:

Harezmşahlar Devletinde vezirin maiyetinde bulunan divanlar arasında aşağıdakilerden hangisi yoktur?

Soru 7:

Kurucusu Gazi Mehmet Bey olan beylik aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Karakoyunluların ilk beyi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi 1071 Malazgirt Savaşından sonra Anadolu’nun doğusunda kurulan ilk Türk devletlerinden biri değildir?

Soru 10:

Harezmşahlar Devleti’nin idare merkezi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

1071 Malazgirt zaferinin ardından Erzurum ve çevresinde hangi Türkmen beyliği hüküm sürmüştür?

Soru 12:

Harezmşah Devleti'nin sosyo-kültürel yapısına dair aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur ?

Soru 13:

Dilmaçoğullarıile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 14:

Kardeşi Sökmen tarafından Hısn-ı Keyfâ’da (Hasankeyf) kurulan ilk Artuklu Beyliği’nden sonra ikinci olarak Mardin’de teessüs etmiş bulunan Artuklu Beyliği’nin kurucusudur. Bir süre Suriye Selçuklu hükümdarı MelikTutuş’un hizmetinde bulunduktan sonra, onun ölümü üzerine kardeşi Sökmen ile Kudüse giderek burada kalmıştır.(Temmuz-Ağustos 1096). Kudüs’ün Fatımîler tarafından zaptından sonra Bağdat’a gelerek Büyük Selçuklu Sultanı Tapar’ın hizmetine girmştir. Sultan Tapar, onu Bağdat Şahneliğine tayin etmiştir. Dört yıl bu vazifeyi yürütmüş ve yine Sultanın emri ile Şahnelikten azledilmiştir (1105). Bu azilden dolayı sultana düşmanlık beslemeksizin Sökmen gibi Diyarbekir bölgesinde kendisine bir hâkimiyet sahası aramaya başlamıştır. Sökmen’in ölümünden sonra yerine geçen oğlu İbrahim’in emîri Şems’den Mardin’i almış ve burada “Mardin Artukluları” denilen Mardin şubesini kurmuştur (1106). Yukarıda hangi Türk beyinden bahsedilmektedir?

Soru 15:

Alaeddin Muhammed hangi yıllar arasında Harezmşah Devletinin başında bulunmuştur?

Soru 16:

Bazı vilayetlerdeki Müslüman halkın güney-batıya doğru hareket etmelerini isteyen Alâeddin Seyhun ötesindeki sahalarda Küçlük'e karşı etkili bir savunmadan aciz olduğunu göstermiştir. Aşağıdakilerden hangisi bahsi geçen vilayetlerden biri değildir?

Soru 17:

Aşağıda ismi geçen âlimlerden hangisi Doğu Anadolu Türk Devletlerinin hizmetinde bulunmamıştır?

Soru 18:

Harezmşahlar ülkesinde XII. yüzyılda, Seyhun ötesi bozkırlarında yaşayan Türk göçebelerinin İslamlaşmasında ve bunlar arasında bir Türk tarikatının kurulmasında, en büyük rolü oynayan şahıs kimdir?

Soru 19:

Celaleddin devrinde, Türklerin “yuluk” adını verdikleri divan-ı mezâlime başkanlık eden kişinin ünvanı nedir?

Soru 20:

Hasankeyf, Harput ve Mardin olmak üzere üç kola ayrılan ve güneydoğu Anadolu’nun Türkleşmesinde önemli bir rolü bulunan Türk Devleti aşağıdakilerden hangisidir?