Tahta çıkışından sonra Balaban’ın ilk işi bürokrasiyi düzenlemek oldu. Memurlara disiplin duygusunu aşıladı. Acemi asker kaydı ve Maliye Dairesini (Âriz-i Memalik) yeniden düzenlemek suretiyle merkezî orduyu kuvvetlendirdi. Daha sonra da kendi arkadaşları olan Kırklar’a yönelerek onların nüfuzunu kırdı, karşı koyanları şiddetle cezalandırdı. Balaban mecburi bir saray mevzuatı geliştirdi. Hiç kimsenin kendisine hürmetsizlik etmesine müsaade etmedi. Haberleflme sistemini güçlendirdi ve memurlarının yaptıklarından haberdar olarak onların girişebileceği isyanlardan kendisini korudu. Hâkimiyetini, miras aldığı bölgelere yerleştirdi, barış ve düzenin sürmesi için uygun politikalar güttü. Delhi yakınlarındaki ormanları temizledi ve hırsızları dağıttı. Bu bilgilere göre hangi çıkarım doğrudur?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: B) Balaban yaptığı yeniliklerle devlet düzenini oluşturmaya çalışmıştır
Urfa hakimiyken tahta geçtiğinde bir sonraki bey tarafından desteklenen Akkoyunlu beyi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Cihangir Bey
Şah İsmail'i Çaldıran Savaşı'nda mağlup eden Osmanlı sultanı kimdir?
Doğru Cevap: D) I. Selim
Dış saldırılara karşı komşu Türkmen beylikleriyle olan bağlarını kuvvetlendirmek yönünde politika takip etmiştir. Bu doğrultuda kızlarından Şahbanu’yu Ahlat-Şah II. Sökmen ile evlendirmiştir. 1154’de bir kızını da Ani hakimi Fahreddin Şeddad ile nişanlamıştır. Ancak bir süre sonra kararı değiştirip bu kızını Erzen hakimi Fahreddin Devletşah ile evlendirmiştir. Yukarıda İzzeddin Saltuk Bey'in komşu Türkmen Beylikleri ile olan ilişkilerine ve takip ettiği siyasete ilişkin bir takım bilgiler verilmiştir. Bu bilgiler ışığında aşağıdaki değerlendirmelerden hangisinin doğru olduğu söylenebilecektir?
Doğru Cevap: C) O dönemde evlilikler bir barış ve ittifak aracı olarak kullanılmaktadır.
Danişmendlilerin hüküm sürdüğü bölgeler arasında aşağıdakilerden hangisi yoktur?
Doğru Cevap: B) Harput
En yüksek mahkeme görevini aşağıdakilerden hangisi yürütmekteydi?
Doğru Cevap: B) Divan Begi
Aşağıdakilerden hangisi Anuş-Tigin'in, zekâ ve dirayeti sayesinde vazifelendirildiği makama verilen addır?
Doğru Cevap: D) Taştdâr
Safevi Devletinde Kızılbaşların gücünü kırmak ve modern bir ordu kurmak amacıyla kurulan Şahseven birlikleri hangi şah döneminde kurulmuştur?
Doğru Cevap: E) Şah Abbas
Kara Yülük Osman Bey (1403-1435) aşağıdaki devletlerden hangisinin yöneticisidir?
Doğru Cevap: C) Akkoyunlular
Van Gölü-Vaspuragan Ermeni Prensliği Erzurum-Aşot-Bagratiler Tiflis-Mervaniler Diyarbekir-Caferoğulları Yukarıdaki bölge ve beylik eşleştirmelerinden hangileri doğrudur?
Doğru Cevap: A) I-II
Fatih Sultan Mehmet, Trabzon şehrini kaç yılında fethetti?
Doğru Cevap: C) 1461
Badâunî’ye göre, hem din hem dünya önderliğini kendi şahsiyetinde birleştirmek isteyen, en adil, en hâkim, Allah’tan en çok korkan padişah kimdir?
Doğru Cevap: D) Ekber
Aşağıdakilerden hangisi Delhi Türk Sultanlıklarında bulunan dört büyük divandan biri değildir ?
Doğru Cevap: A) Divan-ı Hümayun
Artuk Bey 1063 yılında Sultan Alparslan'ın hizmetine girdi. Artuk Bey Bahreyn Karmatileri'ni itaat altına aldı. Mervanilere düzenlenen sefer sonrası Artuk Bey Sultan Melikşah'ta ayrıldı. Artuklular (Hasankeyf,Mardin) 2 kol olarak hüküm sürmüşlerdir. Yukarıdak, ifadelerden hangileri Artuklular için söylenebilir?
Doğru Cevap: A) I-II-III
Kanuni Sultan Süleyman ile en çok siyasi ilişkilerden bulunan Safevi lideri aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) I. Tahmasb
Aşağıdakilerden hangisi Akkoyunlu Bey'i Tur Ali Bey'in başarıları nedeniyle etrafına toplanan beyliklerden biri değildir?
Doğru Cevap: D) Karakoyunlular
II. Abbas’ın 1666 yılında vefatı üzerine yerine kim tahta geçmiştir?
Doğru Cevap: E) Şah Süleyman
Şeyh Cüneyd hangi yılda ölmüştür?
Doğru Cevap: B) 1460
II. İsmail’in ölüm tarihi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) 23 Kasım 1577
Evrengzib’in saltanatının son devresi hariç tüm dönemler için güvenilir tarihler yazıldı. Dini ve edebi biyografik eserlerin de üretildiği bu dönemde otobiyografik bir eser olan Babür’ün ve Cihangir’in hatıratı en ünlülerdendir. Mektup yazma sanatı da bu devirde gelişti ve Evrengzib’in mektupları örnek teşkil etti. Ayrıca Şeyh Ahmed Sirhindî’nin mektupları Mektubat-ı İmam-ı Rabbanî adıyla bir araya getirildi ve İslam dünyasında ünlendi. Bu bilgilere göre hangisini söylemek doğrudur.
Doğru Cevap: B) Tarihe ışık tutacak eserler yazılmıştır