“Husûsâ ki yüz sene kadar vakte gelince bu hummâ-yı vâfide-i iltihâbiyyenin bi’d-defe‘ât ifnâ ve berbâd eylediği memâlik-i Efrenciyye’de bunlardan kat‘-ı nazar mukaddemâ eyâdî-i İslâm’da iken tâ‘ûn ve vebâ aralık aralık ahâlîsini imâte iden Kırım ve Özi ve bunlar gibi memâlik-i enhâda karîbü’l-ahidde ba‘de’l-istîlâ bu illet tehaffuz ve nezâret sebebiyle külliyen münkatı‘ ve ma‘dûm ve ez-cümle aşılama ilmi zuhûr ideli oralarda çiçek illeti dahi münkatı‘ derecesine geldiği erbâb-ı vukufa ma‘lûmdur.” Veba salgınını konu alan ifadelerde vurgulanmak istenen düşünce aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: E) Karantina tedbirleri ve hasta kontrolü sayesinde Avrupa da salgın hastalıklara karşı önemli başarılar kazanılmıştı.
Farsçada asıl fiil kökü, masdar ekleri olan –den ند ve –ten تن ekleri kaldırıldıktan sonra geriye kalan kısım aynı zamanda hangi yapıya işaret etmektedir?
Doğru Cevap: E) emir tekil 2. şahsa
Aşağıdaki Farsça sıfatlardan hangisi son ek ile yapılmıştır?
Doğru Cevap: A) دردمند
".دست بدست كچتي اومرموز" cümlesi için aşağıdakilerden hangisi söylenir .
Doğru Cevap: C) Ön ekle zarf olmuş kelime gurubu mevcuttur.
Farçada Sıfat Tamlamaları ile ilgili aşağıda verilen bilgilerin hangileri doğrudur? I-Sıfat tamlamalarının, isim tamlamalarından şekil açısından bir farkı yoktur. II-Farsçada sıfatların ismi, terkib-i tavsîfi veya terkîb-i vasfî şeklindedir. III-Tamlanan kelimenin son harfi hâ-i resmiyye / ه ile veya –î / ی ile bitiyorsa hemze ( ء ) işareti konur. IV-Uzun â / آ ve uzun û / و ile bitiyorsa kesre ye / ی ile gösterilir.
Doğru Cevap: C) I-II-III-IV
Transkripsiyon alfabesinde ? harfinin Türkçe karşılığı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: E) t
حسن hasen kelimesinin ism-i sagîri hangisidir?
Doğru Cevap: C) حُسَينْ
“... Hoşkadem dahi Mısır’a sultân oldı. Pâdişâh-ı Rûm dahi taht mübârek olsun deyu ilçi göndermedi. Âdet buydı kim gönderileydi...” Yukarıdaki metinde yer alan“Pa^dişa^h-ı Rum” ifadesinin doğru anlamı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Eski Bizans topraklarında hüküm süren padişah
Metinde altı çizili olarak işaretlenen bölümün günümüz Türkçesine doğru çevirisi hangisidir?
Doğru Cevap: E) Hak teâlâ onu ona müyesser eyledi. Aldığı memleketlerde okunan hutbe ve basılan sikke onun adına oldu. Saadetle tekrar başkentine döndü.
Hangisi tamlamaların ters çevrilmesiyle yapılan birleşik bir isimdir?
Doğru Cevap: A) نامه پند
Farsçada dâ-den = دادن vermek fiilinin emir veya hâlihazır gövdesi hangisidir?
Doğru Cevap: B) ه د
Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde izâfet kesresi kaldırılmış isim tamlamalarından yapılmış birleşik isim vardır?
Doğru Cevap: B) سرحد
Farsça - gâh eki hangi seçenekte zaman ismi türetmiştir?
Doğru Cevap: C) صبحکاه
Aşağıdaki isim ve çoğulu eşleştirmelerinden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: E) شير-شيران
Aşağıdakilerden hangisi Mustafa Nuri Paşa 'nın eseridir?
Doğru Cevap: C) Netâyicü’l-Vukuât
Hangi tamlamada tamlanan Osmanlı Türkçesinde üstünle okunur?
Doğru Cevap: D) بدرالدين
Aşağıdakilerden hangisi anlamca birbirinin zıddı olan iki kelimenin bir araya getirilmesiyle oluşturulan birleşik isimlerdendir?
Doğru Cevap: E) آمد ورفت
Farçada İsim Tamlaması ile ilgili aşağıda verilen kuralların hangileri doğrudur? I-Farsçada isim tamlamasında önce tamlanan gelir. II-Basit yani iki kelimeyle yapılan tamlamalarda ilk kelimenin sonu –i ile okunur. III-Farsça isim tamlamalarında tamlanan (muzâf) ve tamlayanın (muzâfun-ileyh) her ikisinin de Farsça olması şartı vardır. IV-Bir tamlamanın isim veya sıfat tamlaması olmasını belirleyen husus tamlayanın niteliğidir.
Doğru Cevap: D) I-II-IV
Metinde altı çizilen kelimenin anlamı nedir?
Doğru Cevap: A) musibetler
Farsça isim tamlamaları ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur? I. Farsça isim tamlamalarında önce tamlanan gelir. II. Farsça isim tamlamalarında tamlayan tamlanandan sonra yazılır. III. Farsçada isim tamlamalarını göstermeye yarayan –i işaretine izâfet kesresi denir. IV. Farsça isim tamlamalarında tamlayan zaman zaman sıfat da olabilir. V. İkili isim tamlamalarında ilk kelimenin sonu –i ile okunur.
Doğru Cevap: D) I-II-III-V