logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - İlk Müslüman Türk Devletleri

Soru 1:

Tulunîler Devleti’ni fetret devrini yaşamasına sebep olan olay aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

İdil Bulgarları hakkındaki en önemli kaynak olarak kabul edilen seyahatnameyi kaleme alan seyyah kimdir?

Soru 3:

İslamiyeti Devlet dini olrak benimseyen ilk devlet aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Büyük Bulgar Devleti’nin parçalanmasından sonra Kubrat Han’ın oğlu Asparuh’un başkanlığındaki Bulgarlar, aşağıda belirtilen nehirlerden hangisinin boylarına gelmiş ve 681’de burada bir Bulgar Devleti kurmuşlar ve o adla anılmışlardır?

Soru 5:

Aşağıda verilen hangi zaferden sonra İran kapıları Müslümanlara açılmıştır?

Soru 6:

IX. yüzyılın sonlarından itibaren bir şehrin veya bölgenin muhafaza ve asayişinden sorumlu komutanı ifade eden terim hangisidir?

Soru 7:

Nümizmatik verilere göre Buğra Han Harun'un tek taraflı olarak Abbâsî halifesi et-Tâî Lillah’ı tanıması hangi tarihte gerçekleşmiştir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Aşağı Türkistan'dan uzak bir bölgede ve kronolojik olarak da ilk Müslüman Türk devletidir?

Soru 9:

Karluklar kaçıncı yüzyılın başlarında tarih sahnesine çıkmışlardır?

Soru 10:

Gök Türk siyasî birliğinin dağıldığı ve buna paralel olarak bu siyasi birliği temsil eden Gök Tengri inancın halka daha yakın, daha alt düzeydeki ilahî güçlere ve çok sayıda tengriye bölündüğü süreç aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Sâmânîlerin yıkılışında Gazneli Sultan Mahmud ile anlaşma yapan Türk Hakanı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Türkler’le Müslüman Araplar arasında VII. yüzyılın ortalarına doğru başlayan ve XX. yüzyılın ilk çeyreğine kadar devam eden ilişkileri mücadele, hizmet ve hakimiyet dönemi olarak üç kısımda incelenmektedir. Aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi ya da doğrudur? I)  Mücadele dönemi, Hz. Ömer zamanındaki İslâm fetihleri sırasında başlamış ve Emevîler’in yıkılışına kadar yüz yılı aşkın bir süre devam etmiştir. II) Mücadele dönemi, Türkler idarî kadrolara yükselerek Abbâsî halifeliğinin siyasî ve idarî hayatında büyük hizmetler görmüştür. III) Hizmet dönemi, Türk hakimiyetindeki topraklar Müslüman Araplar’ın eline geçmiş ve bir kısım Türkler Müslümanlığı kabul etmiştir.  Selçuklular ve halefleri çok geniş bir sahada hakimiyet tesis ederek çeşitli imparatorluklar kurmuş, genelde siyasî, idarî ve askerî bakımdan İslâm dünyasının rakipsiz hâkimi olmuştur. IV) Hizmet dönemi Emevîler’in son zamanlarında başlamış, daha sonra Abbâsî halifeleri cesaretleriyle tanınan Türkler’i himayelerine almış, özellikle Me’mûn ve Mu_tasım Billâh devrinden itibaren Türkler hilâfet ordusunun en önemli unsuru haline gelmiştir. V)  Hakimiyet dönemi, Selçuklular’ın Gazneliler karşısında kazandığı Dandanakan zaferiyle başlamış, Selçuklu Türkleri Sünnî İslâm dünyasının hâmiliğini ile iç ve dış tehlikelere karşı bu Müslümanları koruma görevini üstlenmiştir.

Soru 13:

Batı Hun Devleti Kuzeybatı Karadeniz kıyılarına gerilediğinde hangi adı almışlardır?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi, Ortaçağ İslam kaynaklarında Karahanlı devletinin bilinen ilk hakanının ismidir?