logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Hellen ve Roma Tarihi

Soru 1:

Ege coğrafyasında Yunan karakterli kent-devletlerinin ortaya çıkışında aşağıdakilerden hangisi etkili olmuştur?

Soru 2:

M.Ö. 395 yılında başlayan Korinthos savaşı kimler arsında yapılmıştır?

Soru 3:

I. Artemision ve Thermopylai – Persler Hellenleri yenerek Orta Yunanistan’ı ele geçirip Atina’yı yakıp yıktılar. II. Salamis – Persler ezici bir galibiyet   kazandılar. III. Plataia ve Mykale – Persler yenilerek Batı Anadolu’dan atıldılar. IV. Maraton – Hellenler Maraton ovasında Perslere mağlup oldular. Yukarıdaki savaşlar ve sonuçları eşleştirmelerinden hangileri doğrudur?

Soru 4:

Ege Göçleri sonrasında on iki İon Kenti’nin kurmuş olduğu dinsel ve siyasal nitelikli birliğe ne ad verilmektedir?

Soru 5:

Aşağıda verilen olaylardan hangisi M.Ö. 13. yüzyılın sonunda veya 12. yüzyılın başında gerçekleşmemiştir?

Soru 6:

Akha merkezlerinin yıkılışının yanı sıra Ege ve Dor Göçlerinin damgasını vurduğu M.Ö. 12. yüzyılla birlikte Ege coğrafyasında hangi çağ başlamıştır?

Soru 7:

Anadolu’daki Yunanca konuşan ve Hellen kültürünün etkisi altında bulunan kentler Pers egemenliğine bırakan barış antlaşması aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

İskender’in ölümünden sonra imparatorluğun başıboş kalmaması için devletin başına geçici olarak kim atanmıştır?

Soru 9:

Büyük İskender’in ölümünden sonra tahta geçme mücadelesi veren halefleri arasında yapılan savaşlar ve bunların sıralanışı hangi seçenekte doğru bir şekilde verilmiştir?

Soru 10:

M.Ö 371 yılında Thebailılar, Spartalıları hangi savaşla yenilgiye uğrattılar?

Soru 11:

Akha merkezlerinin yıkılışının yanı sıra Ege ve Dor Göçlerinin damgasını vurduğu M.Ö. 12. yüzyılla birlikte Ege coğrafyasında hangi çağ sona ermiştir?

Soru 12:

Birkaç kent ya da ufak yerleşim biriminin birleşerek oluştuğu kent devletlerini tanımlamak için aşağıdaki terimlerden hangisi kullanılır?

Soru 13:

Aşağıda verilmiş olan adalardan hangisi Türkiye sınırları içerisinde yer almaktadır?

Soru 14:

Yunanistan’daki Thessalia ve Boiotia bölgelerinden Batı Anadolu’ya ilk göç eden Aioller nereye yerleşmişlerdir?

Soru 15:

Ege Dünyası, M.Ö. yaklaşık 3100 yılı civarında tarihöncesi çağlardan çıkmış ve “Tunç Çağı” olarak adlandırılan bir sürece girmiştir.Bu dönemin adının Tunç Çağı olarak adlandırılmasının nedeni nedir?

Soru 16:

Tunç Çağı Giritlileri'nin ibadet için kullandığı yer aşağıdakilerden hangisinde doğru belirtilmiştir?

Soru 17:

I. Troia’nın I. - IV. tabakaları Orta Tunç Çağı’na ilişkindir. II.İstanbul Arkeoloji Müzeleri ile Çanakkale Müzesi’nde Troia Hazinelerine ait bir grup eser vardır. III.  Geri kalan eserlerin hepsi Rusya'daki Puşkin Müzesi'nde sergilenmektedir. Troia ile ilgili yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 18:

I. Klytemnestra II. Dromos III. Krali veya soylu sınıfa mensup kişilere ait IV. Atreus Hazine Binası Yukarıda verilen kavramlardan hangisi/hangileri Tholos mezarları ve mezar yapısı ile ilgili kavramlardır?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi On İki Adalar grubuna dahildir?

Soru 20:

Yunan topluluklarının M.Ö. 11.-9. Yüzyıllar arasındaki kent-devletleri yöneticileri olan basileus aşağıdakilerden hangisiydi?