logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Bizans Tarihi

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi eyalet valisinin vekili anlamındaki, erken dönem Bizans tarihinde kullanılmış resmi bir unvandır?

Soru 2:

Ermeni bir ailenin mensubu olarak Kapadokya’da doğan Bizans hanedan kurucusu kimdir?

Soru 3:

Batı Roma imparatorluğu kimler tarafından 476 yılında yıkılmıştır?

Soru 4:

Doğu Roma İmparatorluğu'nun resmî dilinin Latince olduğu 7. yüzy›la kadar imparatorluğu tanımlamak için kullanılan tabir aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Roma Devleti’nin tarihi üç ana döneminden sonuncusu olan İmparatorluk Döneminin tarihsel süreci hangisidir?

Soru 6:

Müslüman Arapların İstanbul’a düzenlediği sefer sayısı kaçtır?

Soru 7:

Selçuklular Anadolu'da Bizans, Ermeni, Gürcü ve Haçlılar ile mücadele etmişlerdir. Bu bilgiye göre Selçuklular ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılabilir?

Soru 8:

I. Kralın yetkileri aristokratların eline geçmiştir. II. On iki Levha Kanunları hazırlanmıştır. III. Roma egemenliği İtalya yarımadasının tümüne yayılmıştır. Yukarıdaki bilgilerden hangisi/hangileri Roma Cumhuriyet dönemi ile ilgilidir?

Soru 9:

Hangi imparator döneminde dört başlı yönetim sistemi başlamıştır?

Soru 10:

I. Bilâdü’r-Rûm -Akdeniz II. Arzu’r-Rûm - Tüm Bizans arazisi III. Bahru’r-Rûm - Anadolu IV. Kayser - İmparator V. Meliku’r-Rûm - İmparator VI. Azîmu’r-Rûm - İmparator Yukarıdaki eşleştirmelerden hangisi doğrudur?

Soru 11:

12 Ağustos 838 yılında Araplar tarafından işgal edilen ve Bizans’ın İstanbul’dan sonra ikinci büyük şehri konumunda olan kent aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

İslam Dünyası’nda Romalılar için kullanılan ve kullanımına Kuran-ı Kerim’de rastlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Ortodoks bakış açısına göre yeryüzünde tek bir krallık olabilirdi. Bundan dolayı da Hıristiyanlığın tek bir doğru yorumu olabilirdi. Bu tek doğru yorumu da kilise yapmalıydı. İmparatorun gözetiminde kilisenin yaptığı yoruma doğru yorum manasında aşağıdaki kavramlardan hangisi kullanılmıştır?

Soru 14:

I. Sefer Margus’un fethiyle başlamıştır. II. Atilla sefer boyunca Sigidinum (Belgrad), Sirmium (Sremska Mitrovica) ve Naissus (Niş) üzerinden Trakya yönünde ilerlemiştir. III. Batı Roma orduları başkumandanı Aetius, Atilla ile Bizans arasında barış için aracı olmuş, Bizans’ın antlaşma şartlarına uyacağını garantilemek için kendi oğlunu Hun sarayına rehine olarak göndermiştir. IV. Balkan seferi sonucunda Atilla sefer boyunca ele geçirdiği tüm toprak ve kaleleri Bizans’ın barış ile belirlenen vergiyi ödemesi karşılığında geri vermiştir.Atilla’nın Bizans üzerine gerçekleştirdiği I. Balkan Seferi ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangisi söylenebilir?

Soru 15:

I. 9. yüzyılın ilk yarısında Cim (Emba) ile Yayık (Ural) nehirleri havalisinde yaşamışlardır II. Çaka Bey ile işbirliğine girmişlerdir. III. 1026, 1035 ve 1036 yıllarında Bulgaristan, Makedonya ve Trakya’yı tahrip etmişlerdir. Yukarıdaki bilgiler hangi Devlet ile ilgilidir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi Tuğrul Bey devrinde Bizans idaresinden çıkan şehirlerin dışındadır?

Soru 17:

Coğrafi bir bölgeyi işaret etmek ve İstanbul'da yaşayanları göstermek için kullanılmış olan tabir aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

11. ve 12. yüzyıllarda Bizans ordusunda yer alan ve Sarayında muhafız olarak istihdam edilmiş baltacılar olarak da anılanlar kimlerdir?

Soru 19:

Tarihçiler tarafından Bizans tabiri ne zaman kullanılmaya başlamıştır?

Soru 20:

Aşağıdaki bölgelerden hangisi Hz. Ebubekir döneminde fethedilmiştir?