logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Orta Asya Türk Tarihi

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi Hazar Devleti’nin yıkılışını hızlandıran etkenlerden biri değildir ?

Soru 2:

Abbasi Halifeliğine tabi olarak Doğu Avrupa’da Türk İslam kültürünün ilk temsilcisi olan devlet aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Uygurlar, Türk kaynaklarında geçmelerinin nedeni kaç yılında yaptıkları isyanlardır?

Soru 4:

Hangisi Üç-ok'larda yer alan boylardan birisidir?

Soru 5:

1243 yılında  Türkiye Selçuklarının yenilgisiyle sonuçlanan Kösedağ savaşı hangi Moğol hükümdar zamanında gerçekleşmiştir?

Soru 6:

Cengiz Han’ın ölümüyle tahta kim geçmiştir ?

Soru 7:

1303 senesinde İtalya tüccar ve misyoner birisince Kırım’da kaleme alınan, içerisinde İncil’den tercümeler ve Katolik ilahiler bulunan Latince, Farsça, sözlük Codex Cumanicus'a aşağıdaki Türk lehçelerinden hangisinin ikin bin beş yüz kelimesi  girmiştir?

Soru 8:

209-174 yılları arasında yaşamış olan ve Hun devletini emperyal bir güç haline getirirken toplumun refahını da büyük ölçüde arttıran hükümdar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Hunları komşu oldukları diğer milletlere ekonomik açıdan üstün çıkaran iktisadi etken aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi diğer bazı Türk devletlerinde olduğu gibi Göktürklerde de kullanılan hükümdarlık alametlerinden biri değildir ?

Soru 11:

Hun Devleti'nin barı ve doğu olmak üzere ikiye ayrılmasının nedeni nedir?

Soru 12:

Hun Devleti hangi tarihte Doğu ve Batı Hun Devleti olarak ikiye ayrılmıştır?

Soru 13:

Türk kelimesi; aynı soydan gelen ve aynı dili konuşan toplulukların genel adı ve devlet ismi olarak ilk defa hangi devlet tarafından kullanılmıştır?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi eski Türklerde kullanılan hükümdarlık alametlerinden birisi değildir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Attila’nın II. Balkan Seferi’ne çıkma nedenlerinden biri değildir ?

Soru 16:

Moğol istilası ile birlikte Yakındoğu coğrafyasına yeni göçebeler girmiştir. Göç ve katliamlar sebebiyle etnik yapı yerlilerin aleyhine değişmiştir. Göçebe kültür etkinliğini arttırırken, şehir hayatı ve kültürü gerilemiştir. Tarımda kullanılan su sedleri ve sulama kanalları tahrip edilmiş, üretim faaliyetleri azalmış, ticaret sekteye uğramış, dolayısıyla da Yakındoğu coğrafyasında büyük bir ekonomik çöküş yaşanmıştır. Şehir ve kasabalarda yaşayan ve eski kültür ve geleneklerin temsilcileri konumunda olan pek çok köklü aile, vatanlarının Moğollar tarafından tahrip edilmesi üzerine, farklı coğrafyalara göç etmek zorunda kalmıştır. Buna göre hangisini söylemek daha doğrudur?

Soru 17:

Fetret devri sonunda devleti derleyip toparlayarak 2. Göktürk devletini kuran Kutlug kağan tarihte hangi sıfat ile anılırdı?

Soru 18:

Doğu ve Batı Göktürk Devletlerinin birbirlerinin üzerine hareket edecek kadar düşman hale gelmesinde hangi ülke siyasetinin etkisi olmuştur?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi Ak Hunların yıkılmasının ardından bu devletin bakiyesi olarak adlandırılan uygarlıklardan değildir?

Soru 20:

M.Ö. binlerce yıldan İslamiyet’i kabule kadar geçen uzun süreç ve geniş bir coğrafi alandaki Türk tarihinin ele alınması birçok meseleyi de beraberinde getirmiştir. Aşağıdakilerden hangisi Türk tarihinin yapısından kaynaklanan meselelerden biri değildir?