logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Orta Asya Türk Tarihi

Soru 1:

Yağma, Çiğil, Tohsı’lar ile birlikte Karahanlı Devleti’nin ana kütlesini meydana getiren Türk boyu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Hazar Devleti’nde başta bulunan kişiye ne ad verilirdi?

Soru 3:

Hazar Devleti'nin bağımsız hale gelmesi, hangi devletin yıkılması ile ve aşağıdaki tarihlerden hangisinde gerçekleşmiştir?

Soru 4:

I. Kurucusu Kubrat Han'dır. II. Dnyeper bölgesinde kurulmuştur. III. Asya Hunlarından beri devam eden Dulo soyundan gelirler. IV. Bizans ile anlaşma yapılmıştır. V. Kubrat Han'a Bizans İmparatoru "patrik" unvanı vermiştir. Verilen bilgiler hangi devleti tanımlamaktadır?

Soru 5:

Çinlilerce 'Gaoche' (Yüksek Arabalılar) adıyla da bilinen ve Tanrı Dağları ve Baykal gölünün kuzeyinden,Seyhun Nehrine ve Bizans'ın doğu sınırına kadar olan geniş topraklara yayılmış Hun devletinden kalan boylara ne ad verilmekte idi?

Soru 6:

MS 8. yüzyılda Arapların Asya ilerleyişini durduran Türk boyu, aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

557 yılında Sabarları mağlup ederek dağılmalarına neden olan Türk boyu, aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Hangi Moğol devleti etnik, sosyal ve kültürel durumların etkisiyle "Türkleşme" oluna girmiştir?

Soru 9:

Hun ordusu, Doğu Roma’daki iç kargaşalıklardan istifade ederek saldırıya geçti. Hunlar büyük bir hızla ilerleyerek Makedonya ve Trakya’yı istilâ ettiler. Hunlar bu sefer sonucunda imzalanan antlaşmayla devamlı tazyik altında tuttukları Doğu Roma’yı senelik 350 libre altın vergi vermeye mecbur bıraktılar. Buna göre hangisi söylenebilir?

Soru 10:

Cengiz Han’ın Moğollar arasındaki adı nedir ?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Moğol İstilasının Türk tarihi için etkileri arasında yer almaz ?

Soru 12:

Ak Hunların bilinen diğer adı nedir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi "urug" kelimesinin anlamıdır?

Soru 14:

İstila ile birlikte Yakındoğu coğrafyasına yeni göçebeler girmiştir. Göç ve katliamlar sebebiyle etnik yapı yerlilerin aleyhine değişmiştir. Göçebe kültür etkinliğini artırırken, şehir hayatı ve kültürü gerilemiştir. Tarımda kullanılan su sedleri ve sulama kanalları tahrip edilmiş, üretim faaliyetleri azalmış, ticaret sekteye uğramış, dolayısıyla da Yakındoğu coğrafyasında büyük bir ekonomik çöküş yaşanmıştır. Şehir ve kasabalarda yaşayan ve eski kültür ve geleneklerin temsilcileri konumunda olan pek çok köklü aile, vatanlarının Moğollar tarafından tahrip edilmesi üzerine, farklı coğrafyalara göç etmek zorunda kalmıştır.Buna göre hangisini söylemek daha doğrudur?

Soru 15:

Uygur Kağanlığı hangi yıllar arasında hüküm sürmüştür?

Soru 16:

Hangisi Moğolların yok olmasının sebeplerinden değildir?

Soru 17:

Tarihte pek çok Türk boyu birbiriyle mücadele etmiştir. M.S. 1. yy'ın sonlarına doğru çinlilerle beraber kuzeydeki Hun devletine hücum eden ve Altay, Pamir ve Tanrı dağlarında yaşamış olan Türk boyu hangisidir?

Soru 18:

Attila'nın ölümünden sonra Hun tahtına kim çıkmıştır?

Soru 19:

Kanglı adı nereden gelmektedir?

Soru 20:

"Türkiye" tabirini, ilk olarak kullanan kaynak aşağıdakilerden hangisidir?