logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Tarih Metodu

Soru 1:

Aşağıdaki eserlerden hangisi ulema biyografilerini konu almaktadır?

Soru 2:

“Bir milleti aydınlatma ve uyarmada, bir millete muhtaç olduğu fikri gıdayı vermekte, özet olarak bir milletin mutluluk hedefi olan müşterek istikamette yürümesini teminde, ...........başlı başına bir kuvvet, bir mektep, bir rehberdir” boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 3:

I.  Muhammed Salih tarafından yazılmıştır. II. Buhara Hanlığı dönemine aittir. III. Farsça yazılmıştır. Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Şeybani-nâme ile ilgili doğrudur?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Süleymannâme türünde eser veren önde gelen tarihçiler arasında sayılmaz ?

Soru 5:

İlkçağ kavimleri arasında tarihçilikte hangi uygarlık daha çok ilerlemiştir?

Soru 6:

Timurlular dönemi tarih yazıcılığı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi, Milli Mücadele sırasında İstanbul’da TBMM Hükümeti’nin adeta sözcülüğünü yapan gazetedir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Burhân-ı Katı isimli eseri Türkçe’ye tercüme eden vakanüvistir?

Soru 9:

Medeni Bilgiler ve M. Kemal Atatürk’ün El Yazıları İlk kez Tarih ve Yurtbilgisi Muallimi Afet (İnan) tarafından “Vatandaş İçin Medeni Bilgiler” adıyla 1930’da ortaokullarda okutulmak üzere hazırlandı. Eserin içindekileri gözden geçirildiğinde; çeşitli konulardan konularından oluştuğu görülmektedir. Bu kitaba, daha sonraları başka konulara ilişkin el yazıları bulunmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi daha sonra eklenen konulardan biridir?

Soru 10:

Edirneli Sehi Bey’in Heşt Behişt’i hangi yılları içermektedir?

Soru 11:

Nümizmatik kaynaklar (paralar/sikkeler) özellikle vekâyinâmelerin suskun kaldığı ya da çelişkili bilgiler verdiği durumlarda verdikleri dakik bilgilerle tarih araştırmacıları için en güvenilir kaynak türleri arasında yer almaktadır. Buna göre nümizmatik kaynaklar; I. Hükümdarlık yılları II. Hükümdar unvanları III. Hakimiyet ilişkileri IV. Siyasî isyanlar gibi konulardan hangisi ya da hangilerinin tespiti açısından büyük öneme sahiptir?

Soru 12:

İslâmiyet’in doğduğu dönemde Arapların “tarih”e karşılık gelecek bir kelimeleri yoktu. İslâm’ın öncelikle Arap tarihçiliği, sonra da bütün Müslüman toplumların tarih anlayışı üzerinde derin etkileri olmuştur. Aşağıdakilerden hangisi İslam’ın Arap tarihçiliğine tarihsel süreklilik ve evrensel tarih anlayışı getirdiğinin kanıtlarından biri değildir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi 'Devlet-i Osmâniye Tarihi' kitabının yazarıdır?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi veya hangileri Ortaçağ İslam tarihyazımı konusunda araştırma yapan bir tarihçinin bilmesi gerekebilecek dillerdendir? I- Arapça II- Farsça III -Türkçe

Soru 15:

Aşağıdaki Osmanlı tarihçilerinden hangisi I. Selim'in saltanatını meşrulaştırmak amacıyla bir eser vermemiştir?

Soru 16:

I. Amak-i Buhârî II. Seyyid Hasan-i Gaznevî III. Nâsir-i Husrev Yukarıdakilerden hangileri Ortaçağ İslam dünyasında örnek olarak verilebilecek divânlardandır?

Soru 17:

Bir tarihçi belirlemek suretiyle tarih yazmayı kurumsallaştırıp tarih yazma geleneği hangi dönemde başlatılmıştır?

Soru 18:

Osmanlı dönemindeki eser türlerinden hangisinin yazarı yarı-resmi devlet tarihçisi olarak nitelendirilebilir?

Soru 19:

I. Dünya Savaşı yıllarında Sovyetler Birliği tarafından Özbekistan için ulusal kahraman ilan edilen tarihi figür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Epigrafik kaynakların diğer kaynak türlerine göre zamanın tahribatından daha az etkilenmesinin sebebi aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?