logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Tarih Metodu

Soru 1:

İlahiyata/din bilimlerine yardımcı olmak Hükümdar ve yöneticilere rehberlik etmek Sonraki kuşaklara Osmanlı tarihini aktarmak Yukarıdakilerden hangisi/hangileri Klasik dönem Osmanlı tarihçilerine göre tarihin temel işlevleri arasındadır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi düşmanla yapılan savaş ya da düşman topraklarına yapılan dini nitelikli akınların hikâyelerine verilen addır?

Soru 3:

I. Pozitivist Sosyal Bilim – Auguste Comte II. Yorumlayıcı Sosyal Bilim – Max Weber III. Eleştirel Sosyal Bilim – Emile Durkheim IV. Yorumlayıcı Sosyal Bilim - Wilhelm Dilthey Yukarıda verilen sosyal bilim anlayışı ve temsilci düşünürleri eşleşmelerinden hangisi ya da hangileri doğru olarak verilmiştir?

Soru 4:

Asya Hunları'na ait kaynakların neredeyse tamamında hangi dil kullanılmıştır?

Soru 5:

Ortaçağ İslam tarihinin önemli kaynakları arasında yer alan vakfiyelerden aşağıdaki bilgilerden hangisi elde edilemez ?

Soru 6:

Çarlık Rusya’sının sonunda ve Sovyetlerin ilk döneminde verdiği eserlerle Orta Asya tarihi araştırmalarının temellerini atan bilim adamı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Aşağıdaki ondokuzuncu yüzyıl tarihçilerinden hangisi eserini, bu dönemde ortaya çıkan eleştirel tarih anlayışının aksine, problem, yöntem ve kaynak eleştirisini dikkate almaksızın yazmıştır?

Soru 8:

XVI. yy. tarihçileri hangi tarihi olayları anlatmamıştır?

Soru 9:

Antikçağ’da taş, metal, tahta, kil ve seramik gibi sert maddeler üzerine yazılmış yazıtların incelendiği bilim dalına verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Kırımlı İsmail Gaspıralı’nın önderliğinde eğitim reformu hareketi olarak başlayan hareketin adı nedir?

Soru 11:

Osmanlı devleti zamanında çıkan ilk özel/sivil gazete aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

I. Tarihî, dinî ve siyasî etkilerin bir sentezidir. II. Tarih, edebiyatın bir ürünü olarak görülür III. Üslûp unsuru ön plandadır. Yukarıda bazı özellikleri verilen tarihçilik dönemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Tarih, yaşanmış ve yaşanan hayatın her yönünü konu edinir düşüncesinin aksine tarih içindeki olayların tamamen iktisadî etkenler ile gerçekleştiğini savunan tarihçi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

“Hicrî Tarihleri Milâdî Tarihe Çevirme Kılavuzu” adlı eser aşağıdaki yazarlardan hangisine aittir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Ceditçilik ile ilgili çalışması bulunan batılı araştırmacılardan biri değildir ?

Soru 16:

Cihannümâ adlı eser aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 17:

Selçuklular zamanından kaleme alınan özel nitelikli tarihler arasında günümüze ulaşan en eski Selçuklu tarihi niteliği Selçuk-nâme hangi tarihte yazılmıştır?

Soru 18:

Bilinen ilk tarihçi kimdir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi Uygurların kullandığı alfabelerden birisi değildir?

Soru 20:

I. Uluslararası antlaşmalar II. Onurlandırma yazıtları III. Mezar yazıtları IV. Adak yazıtları V. Evlilik antlaşmaları Yukarıdakilerden hangileri Antik Çağda taş üzerine yazılan yazıtların konuları arasında yer almaktadır?