logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Tarih Metodu

Soru 1:

Dünya klasiklerinden Babürname adlı eser hangi dilde yazılmıştır?

Soru 2:

İlk İslâm fetihlerini konu alan Futûhu’l-buldân ve İslâm âlimleri ve önde gelen şahsiyetlerin hâl tercümelerini ihtivâ eden Ensâbu’l-eşrâf isimli eserlerin müellifi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’ne bağlı olarak 15 Nisan 1942’de kurulan bu arşiv Milli Mücadele ve Cumhuriyet Tarihi’yle ilgili 90 bin dolayında  belge, fotoğraf, film ve o dönemde yayınlanmış çeşitli gazete koleksiyonlarına (İrade-i Milliye, Hakimiyet-i Milliye, Tevhid-i Efkâr, Tanin, Babalık vb) sahiptir. Bu arşiv aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi yazı kabiliyeti yüksek, resmi yazışma kurallarını bilip uygulayan kişiye verilen addır?

Soru 5:

I. Sa’âdet-nâme II. Câmi’u’l-hisâb III. Risâle-yi Felekiyye Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri İlhanlılar ve Timurlular devrinde özellikle resmî muhasebe usûlünü öğretmek için kaleme alınan, diğer kaynak türlerinde hemen hemen hiç bahsedilmeyen devlet bütçesi, resmî muhasebe, vergi çeşitleri ve merkezî bürokrasinin işleyiş şekli hakkında araştırmacılara önemli bilgiler veren eserler arasındadır?

Soru 6:

Düşmanın yenilgisi ile sonuçlanan askerî başarıların anlatıldığı eserler aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilmektedir?

Soru 7:

Osmanlı Devleti, yeni fethettiği memleketler ile kendi arazisini, toprağın mülkiyet ve tasarruf biçimini ve vergi miktarını tayin ve tespit etmek gayesiyle belirli zamanlarda imparatorluğun çeşitli topraklarına dair istatistikî bilgiler derlemekteydi. Buna ne ad verilir?

Soru 8:

Büyük bölümü Türkçe yazılmıştır. Bu eserlerde Kanûnî'nin seferleri, fetih ve zaferleri ile îmar faaliyetleri anlatılmıştır. Edebî yönden son derece gösterişli, oldukça ağır bir dil ve üslûpla yazılmışlardır. Yukarıdakilerden hangisi/hangileri Süleyman-nâme literatürü ile ilgili olarak doğru bilgiler içermektedir?

Soru 9:

Cumhuriyet arşivi aşağıdaki şehirlerden hangisinde yer almaktadır?

Soru 10:

"Koca Nişancı" diye de bilinen, en tanınmış eseri ise Tabakâtu’l-Memâlik ve Derecâtu’l Mesâlik olan müverrih aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Ortaçağ İslam tarihine ışık tutan seyahatname yazarlarından değildir?

Soru 12:

Ortaçağ tarihiyle ilgili bir araştırması için kütüphaneye giden bir araştırmacı, tezkire ve dîvan türünde eserler ödünç almışsa aşağıdakilerden hangi tür kaynaklara başvurmuş demektir?

Soru 13:

Çağatay Türkçesiyle yazılan Şeybani-nâme adlı eser hangi tarihçi tarafından yazılmıştır?

Soru 14:

Özellikle Osmanlı’nın Balkan siyaseti hakkında önemli bilgiler veren bir eser olan ve kuruluştan 1908’e kadarki olayları anlatan üçüncü büyük Osmanlı tarihini kim kaleme almıştır?

Soru 15:

Ortaçağ İslam devletlerinden günümüze ulaşan en eski vesikalar aşağıdakilerin hangisi üzerine yazılmıştır?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi islam dünyasının dili, tarihi, edebiyatı ve kültürü ile ilgili dünyadaki ilk büyük modern ansiklopedisidir?

Soru 17:

Tahrir defterleri bize birçok konuda bilgi verir. Aşağıdakilerden hangisi bu konuların dışında kalır?

Soru 18:

Osmanlı tarihini baştan sona bir arada bulacağımız genel kitapların sayısı fazla değildir. Bağımsız pek çok eser olmakla birlikte, özellikle 19. yüzyıl Osmanlı tarihi teferruatlı olarak kaleme alınmamıştır. Bir okuyucunun veya araştırmacının temel kaynaklara inmeden önce bir takım ikincil kaynaklardan yararlanması gerekir. Osmanlı tarihini genel olarak ele alan ilk eseri Joseph von Hammer kaleme almıştır. Bu eser hangi dilde kaleme alınmıştır?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi İslam'ın ilk dönem biyografilerinin temel konusudur?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Arap tarihçiliğinin iki ana damarıdır?