logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Tarih Metodu

Soru 1:

I. Sır kâtipleri tarafından tutulurlar. II. Ruznâme-i Sultan Mahmud Han isimli eser tespit edilebilen ilk ruznâmedir. III. Şeyhülislamların hayatları gün gün anlatılır. Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri ruznâmeler için doğrudur?

Soru 2:

Ceditçiliği tartışmasız benimsenmesi hangi yıllarda gerçekleşmiştir?

Soru 3:

Behçetü’t-Tevârih adlı eser ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 4:

Moğol hanları ve Timurluların tarihini  hangi eserlerden öğrenmekteyiz?

Soru 5:

Cumhurbaşkanlığı arşivi kaç tarihinde kurulmuştur?

Soru 6:

Orta Asya tarihçiliğindeki Sovyet etkisine dair aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 7:

Osmanlı tarihçiliğinin ilk örneklerinden olan düşmanla yapılan savaş ya da düşman topraklarına yapılan dini nitelikli akınların hika^yelerine ne ad verilmiştir?

Soru 8:

Cumhuriyet döneminde ilk ansiklopedi 1932-1936 yılları arasında yayınlanmıştır. Bu ansiklopedinin adı nedir?

Soru 9:

Cumhuriyet Tarihi kaynakları arasında yer alan bibliyografyalardan Türkiye Tarih Yayınları Bibliyografyası (1729-1955)  tarihçiler için kaynak tespiti için temel başvuru kaynaklarından biridir. Bu bibliyografyanın yazarı kimdir?

Soru 10:

Asyan Hunlarına dair kaynakların dili aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Asya Hunlarına ait kaynakların tamamı hangi dildedir?

Soru 12:

Osmanlı Devleti’nde vekayi’nüvislik kurumunun başlangıcı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Sarkis Karakoç tarafından hazırlanan 64 ciltlik eser aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

I. Tonyukuk yazıtı II. Kara Balgasun yazıtı III. Kül Tigin yazıtı IV. Bugut yazıtı V. Bilge Kağan yazıtı Yukarıdakilerden hangileri Orhon yazıtları arasında yer almaktadır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi İbn Bibi'nin Selçuklu devri hakkında önemli bilgiler ihtiva eden tarihinin günümüz tarih araştırmalarında kullanımını kısıtlayan temel unsurlardan değildir ?

Soru 16:

Türk Tarih Kurumu kaç yılında kurulmuştur?

Soru 17:

Eski Çağ Tarihi üzerine araştırma yapmak isteyen bir kişi yalnızca yazılı kaynaklardan yararlanmıştır. Sözü geçen araştırmacı, aşağıdaki kaynaklardan hangisinden yararlanmamıştır ?

Soru 18:

I. XIX. yüzyılın sonu ve XX. yüzyılın başında Rusya Türklerinin en önemli fikir hareketidir. II. Kırımlı İsmail Gaspıralı’nın önderliğinde eğitim reformu hareketi olarak başlamıştır. III. 1890’lardan sonra Türkistan’ı da etkilemiş fakat engellerle karşılaşmıştır. Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Ceditçilik Hareketi ile ilgili doğrudur?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi Antikçağ'da üzerine yazı yazılan epigrafik malzeme değildir ?

Soru 20:

"Müellifi bilinmeyen Selçûk-nâme adlı eserde Sultan Hârezmşâh Muhammed’in 1218 yılında denize atılarak boğulması, Cengiz Han’ın Celâleddîn Hârezmşâh’a yenilerek ona haraç vermeyi kabul etmesi, I. Alâeddîn Keykubâd’ın Hülâgü’nün oğulları Melütey ve Mengü-timur’u yenerek derilerini yüzdürmesi gibi bilgilere rastlanır." Yukarıda verilen bilgiler ışığında söz konusu eserle ilgili aşağıdaki yargılardan hangisine varılabilir?