Bir esere, o eserin müellifi ya da başka bir yazar tarafından sonradan yapılan ilave anlamına kelime aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: C) Zeyl
I. Ebu Hamid Muhammed Gazalî’nin Nasihatü’l-Mülûk II. Keykâvus b. İskender’in Kâbusnâme’si III. Niğdeli Kadı Ahmed’in AlVeled Al-Şefîk’i Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Osmanlı müverrihlerinin iyi bildikleri, bazıları defalarca Türkçe’ye tercüme edilmiş Büyük Selçuklu devri eserlerindendir?
Doğru Cevap: C) I ve II
Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi’ne (1923) yönelik sorunlara ait belgeler aşağıdakilerden hangisindedir?
Doğru Cevap: B) Kızılay Arşivi
Yazı Mezopotamya'da kaç yıllarında bulunmuştur ?
Doğru Cevap: C) MÖ 3000
Aşağıdaki kişilerden hangisi "Sosyolojik Yöntemin Kuralları" kitabının yazarıdır?
Doğru Cevap: A) Emile Durkheim
Aşağıdakilerden hangisi, bilim dallarına ve hayatın kimi alanlarına dair çeşitli düzeyde okuyuculara ve araştırmacılara düzenli bilgi sunan başvuru kaynaklarına verilen addır?
Doğru Cevap: A) Ansiklopedi
Ortaçağ tarihi kaynakları arasında önemli bir yer tutan Siyâset-name, Kutadgu Bilig ve Mukaddime gibi ünlü eserler aşağıda verilen konuların hangisiyle en yakından ilgilidir?
Doğru Cevap: A) Devlet Teşkilâtı
I. Kıpçaklar II. Moğol İmparatorluğu III. Altın Orda Devleti Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Genel Türk Tarihi alanı kapsamında ele alınabilir?
Doğru Cevap: E) I, II, III
Jön Türk hareketinin mühim simalarından, Dağıstan’da doğmuş, Rusya’da eğitim görmüş, İstanbul’a göç etmiş ve Osmanlı bürokrasisine girmiş yeni bir aydın tipinin örneği olan, on dokuzuncu yüzyılda Osmanlı Devleti’nde bilhassa yeni ve modern okullarda yetişen nesillere hitap edecek genel tarih ihtiyacına cevap vermek üzere kaleme alınmış Tarih-i Umûmî adlı kitabın yazarı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: E) Mizancı Mehmed Murad Bey
Ceditçilik hareketi ne zaman etkili olmuştur?
Doğru Cevap: E) 19. yüzyıl sonu 20. yüzyıl başı
Osmanlı elçilerinin elçilik görevlerine dair yazdıkları eserlere ne ad verilir?
Doğru Cevap: E) Sefaretnâme
Eski Çağ’ın zamansal sınırları (M.Ö. yaklaşık 3200-M.S. VII. yüzyıl) aşağıda verilen hangi gelişmelere göre çizilmiştir?
Doğru Cevap: E) Yazının bulunuşu – Bizans’ın siyasal olarak kuruluşu
Bir esere, o eserin müellifi ya da başka bir yazar tarafından daha sonra yapılan eke ne denir?
Doğru Cevap: B) Zeyl
Yabancı devlet başkanlarıyla olan ilişkiler, iç politikaya yönelik gelişmeler, siyasal partiler ve seçimler hakkında bilgi toplamak isteyen bir araştırmacı aşağıdaki kaynaklardan hangisine başvurduğunda güvenilir bilgi elde edebilir?
Doğru Cevap: B) Cumhurbaşkanlığı arşivi
Aşağıdakilerden hangisi Selimna^me kaleme almış tarihçiler arasında değildir ?
Doğru Cevap: C) Küçük Çelebizade Asım
Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti’nin değişen adı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Türk Tarih Kurumu
Hunlara ait ilk somut bilgi hangi tarihte yazılmıştır?
Doğru Cevap: B) M.Ö. 318
1730 Patrona İsyanı’nı konu alan eser aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Abdi Tarihi
I. Türkçe olarak yazılmıştır. II. 1494-1529 arası olayları kapsar. III. Çağatay edebiyatının en güzel örneklerindendir. IV. Öz yaşam öyküsü türünde bir dünya klasiğidir. Yukarıda bazı özellikleri verilen eser, aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Bâbürnâme
I. Safevîler II. Memlûkler III. Timurlular Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri tarihçilik alanında Osmanlı tarihçiliği ile belli ölçülerde etkileşimde bulunmuşlardır?