logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Tarih Metodu

Soru 1:

Ortaçağ araştırmalarında kullanılacak başlıca yöntemler konusunda yazılan başlıca Türkçe eserlerden olan Tarihte Usûl adlı eseriyle bilinen tarihçi-yazar kimdir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi bilinen Teva^rih-i A^l-i Osman yazarlarından biri değildir?

Soru 3:

Aşağdaki yazıtlardan hangisi Gök-Türk döneminde yazılanların en eski tarihlisidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi bilinen en eski Osmanlı tarihi kaynağıdır?

Soru 5:

Cumhuriyet döneminde çıkan süreli yayınlardan hangisinin bir siyasi partinin görüşlerinin temsilcisiliğini yaptığı söylenebilir?

Soru 6:

Temelleri 29 Mart 1916’da kurulan “Tarih-i Harp Şubesi”ne kadar uzanan ATASE (Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüd Dairesi Başkanlığı Arşivi), yakın dönem Osmanlı Tarihi ve Cumhuriyet dönemine ait askeri ve siyasi olaylara ait önemli belgeleri bünyesinde barındırmaktadır. En eskisi 1853-1856 yıllarında meydana gelen savaşa ve dönemine ait 8 milyon dolayında belgeye sahiptir. Bu belge neyin belgesidir?

Soru 7:

Nesep ilmi Gazavatnâme Menâkıbnâme Eyyâmü’l Arab Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri İslâm öncesi Arap toplumlarında tarihçilik faaliyeti olarak görülmektedir?

Soru 8:

I. Resmi tarih olgusu güçlenmiştir. II. Tarih alanında çeşitli kurumlar oluşturulmuştur. III. Araştırma için yurtdışına giden tarihçi sayısı artmıştır. IV. İslam tarihine ilgi artmıştır. Osmanlı tarihçiliğinin yirminci yüzyıl başındaki durumu ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 9:

Vekayiname’nin tanımı aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 10:

Roma tarih yazıcılığının son gerçek tarihçisi olarak nitelenen Helen asıllı tarihçi kimdir?

Soru 11:

Osmanlı-Türk tarih yazıcılığı artık profesyonel bir uğraşı olma niteliği kazanmıştır. “Resmi tarih” çok güçlü bir olgu olarak tarih sahnesine çıkmıştır. Tek tek tarihçiler değil, tarih kurumları öne çıkmaya başlamıştır. Yüksek öğretimde tarih derslerinin okutulması tarihçiliği etkilemiştir. Yukardakilerden hangileri Yirminci yüzyıl başına gelindiğinde ise Osmanlı-Türk tarih yazıcılığı ile ilgili olarak doğru bilgiler içermektedir?

Soru 12:

I. Eğitim, tıp, sanat ve mimarlık tarihi araştırmaları açısından önemlidir. II. Günümüze ulaşan en eski örnekleri Karahanlılar devrindendir. III. Anadolu'daki bazı örneklerinde Moğolca ve Doğu Türkçesinin de kullanıldığı görülür. IV. Orjinalleri yanı sıra bazı yazmalar üzerindeki kayıtları da günümüze ulaşmıştır. Yukarıda bazı özellikleri verilen kaynak türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Yıldırım Bâyezid zamanına kadar olan hadiseleri içerdiği ve II. Murad devrinin ilk yıllarında yazıldığı bilinen en eski Osmanlı tarihi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Hive’de tarih yazıcılığı aşağıdaki kitaplardan hangisi ile başlar?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi, ciltler halinde olup, her cilt bir yıl içinde çıkarılan kanun, tüzük, yönetmelik ve ictihadı birleştirme kararlarını kapsayan eserlerdir?

Soru 16:

I. Önceki dönemlerin tarih anlayışı terk edilmiştir. II. Siyasi alan tarihin başlıca konusudur. III. Vakanüvislik ortadan kalkmıştır. IV. Avrupa tarihine ilgi artmıştır. On dokuzuncu yüzyıl Osmanlı tarihçiliği ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 17:

İslâm öncesi Arap toplumlarında edebi bir üslûpla Arap kabileleri arasındaki savaşları anlatan konuşmalar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Türkçe şahıs adları hakkındaki temel çalışma hangi Türkolog tarafından başlatılmıştır?

Soru 19:

İsmail Hakkı Uzunçarşılı’nın “Osmanlı Tarihi” isimli eseri aşağıdaki kaynak gruplarından hangisine girer?

Soru 20:

Tarihe bilimsel yaklaşım ilk kez hangi uygarlık ile başlamıştır?