logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Tarih Metodu

Soru 1:

Dünya edebiyat tarihinde bilinen ilk eserler hangi edebi türdedir?

Soru 2:

Kişiler tarafından kendi etrafındaki siyasi, sosyal olayları anlatmak için kaleme aldığı anı türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

“Tarih bilimi, insanların zaman ve mekân çerçevesinde meydana getirdikleri evrimlerini ve bunların toplumsal bir varlığın bireyleri ve toplulukları sıfatıyla yaptıkları fiiller” olarak tanımlarken olay ve olguyu bir arada veren tarihçi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Ortaçağ tarihi ile ilgili araştırma yapan bir öğrenci, yalnızca bir kitap ödünç alma hakkı olduğu bir kütüphaneden sırasıyla toponomi, onomastik ve jeneoloji üzerine kitapları almıştır. Söz konusu öğrenci hangi konuları sırasıyla incelemiş olmaktadır?

Soru 5:

......................, Antikçağ sikkelerini ekonomik, tarihsel, kültürel ve sanatsal yönleriyle inceleyen Eskibatı temel biliminin adıdır. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 6:

I-Önce konu ile alakalı  bütün kaynakları derleyerek olayları zapt eder. II-Ardından kronolojik veya tematik bir tasnife tabi tutar. III- Okuduklarının  analizini yapar, sebep ve sonuçlarını irdeleyerek, “neden-nasıl” sorularının  cevabını bulduktan sonra yazar. Yukarıda verilen  tarih yazımı metodunu  benimseyen tarihçi için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir.

Soru 7:

Tarih araştırmalarında, tıpkı yer adları gibi şahıs adlarının da doğru bir şekilde tespiti oldukça önemlidir. Aşağıdakilerden hangisi ortaçağ tarihinde Türk şahıs adlarının tespiti için eser vermiş araştırmacılardan biridir?

Soru 8:

........................aşama,insan düşüncesinin ulaştığı son noktayı ifade eder. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden olaylardan hangisi tarih olarak nitelendirilemez?

Soru 10:

Etimolojik sözlükler özellikle Ortaçağ devletlerinde kullanılan unvan ve ıstılahların kökeni ve tarihî gelişiminin ortaya konulabilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Aşağıdakilerden hangisi Türkçenin Ortaçağ tarihi araştırmacıları tarafından kullanılabilecek başlıca etimolojik sözlükleri arasında yer almaz?

Soru 11:

Özellikle Araplarda çok gelişmiş bir tarih türü olan şecereler de kişilerin soyunun tespitinin sözlü ve yazılı anlatıldığı eser aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

I. Türkçe kişi adları hakkındaki temel çalışmadır. II. Macar asıllı Türkologlar tarafından yazılmıştır. III. 2007 yılında tamamlanmıştır. IV. Bugüne kadar alanındaki tek çalışmadır. Onomasticum Turcicum: Turkic Personal Names adlı çalışmayla ilgili yukarıdaki bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 13:

Romalı ilk tarih yazarlarının kullandığı dil hangisidir?

Soru 14:

“Tarihi olayları ancak onları gözlemleyenlerin bıraktıkları belgelere dayanarak takip etmek mümkündür” diyen ve tarihte “gözlem” in önemine değinen Türk Bilim adamı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi  toplumların sanat, estetik ve kültürel gelişimini ortaya koyarak Tarih’e katkı sağlayan bilim dalıdır?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi pozitivist sosyal bilim yönteminin genel ilkelerinden biri değildir?

Soru 17:

Doğu Akdeniz Bölgesi’nde çıktığı uzun gezilerden sonra kaleme aldığı Historiai adlı eserinde, M.Ö. V. yüzyıldaki Helen-Pers Savaşları’nı tasvir eden tarihçi kimdir?

Soru 18:

Duvara çizilmiş ve kilden kaplara yazılmış yazılar için aşağıda verilenlerden hangisi uygun düşmektedir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi Ortaçağ’da yaşamış müellifler ve bu müellifler tarafından kaleme alınan eserlerin isimlerinin tespiti için kullanılabilir kaynaklar arasında yer alır?

Soru 20:

Hangisi İlkçağ tarihi için yazılı bir kaynak değildir?