logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Eski Mezopotamya ve Mısır Tarihi

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi eski atamızın buradan dağılıp yaklaşık 1500000 yıl önce dünyanın değişik yerlerinde farklı ortamlarda yaşayanlara verilen addır?

Soru 2:

I. Toprağı verimli, tarıma elverişli bir bölgedir. II. Hayvancılık için elverişli ve zengin bitki örtüsüne sahip otlaklar bulunmaktadır. III. Maden kaynakları bölgeden oldukça uzaktadır. IV. Yapı malzemesi için gerekli taş ve kereste yoktur. Yukarıdakilerden hangisi/hangileri yerleşik yaşamın sürdüğü dönemde Sümerlerin yaşadığı Güney Mezopotamya ile ilgili söylenebilir?

Soru 3:

İki nehir arasındaki ülke anlamına gelen Mezopotamya, hangi iki nehir arasında yer almaktadır?

Soru 4:

Akkad Kralı Sargon’un iktidarı ele geçirdiği ilk Sümer kenti hangisidir?

Soru 5:

İlk defa hangi dönemde tapınak gibi büyük işgücü gerektiren anıtsal özel yapılar inşa edilmiş, uzman bir zanaatkâr sınıfı ortaya çıkmış, uzak bölgeler arasındaki ticaret yapılmaya başlanmıştır?

Soru 6:

Öteki dünyaya inanç ve ölülerin yanına hediye koyma adeti ilk olarak hangi dönemde görülmüştür?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi tanrı veya tanrıların özelliklerini, tapınağını, ibadet şeklini kapsayan tapınma ile ilgili eylemlerin tümünü ifade etmek için kullanılan kelimedir?

Soru 8:

En belirgin özelliği günlük yaşamda boya ve çizi bezemeli olağanüstü güzel çanak çömlekler olan dönem hangisidir?

Soru 9:

Eski Taş (Paleolitik) C¸ağı’nda Mezopotamya’nın hangi yöresinde insanlara ait yontma taş aletlere yoğun olarak rastlanmıştır?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi, I. Sargon için kullanılan unvanlardan biridir?

Soru 11:

Mezopotamya tarihinin hangi döneminde ağırşak, mühür, taş boncuk, kemik iğne, kemik spatül ve kemik biz gibi günlük yaşamda farklı amaçlar için üretilmiş aletler bulunmuştur?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi Uruk şehrini oluşturan iki yerleşim yerinden biridir?

Soru 13:

Hammurabi hangi toplumun kralıdır?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisinde Çanak Çömlekli Neolitik dönem toplumlarının etkisiyle ortaya çıktığını göstermektedir. Bunun en iyi örneği Samarra adı verilen boya bezemeli kap örneklerinin olduğu dönem olarak geçmektedir?

Soru 15:

Mezopotamya’da sulama olmadan tarım yapılamayacak bölge neresidir?

Soru 16:

I-Başlangıçta baştanrı olan gök tanrısı zaman içinde yerini hava tanrısına bırakmıştır.II-Tapınakların boyutları, ait oldukları tanrının önemine göre değişirdi.III-Zeus, Apollon ve Hera Sümer dininin tanrılarıdır.IV-Yaratılış ve Tufan destanları Sümer dini kültüründen türemiş destanlardır.V-Sümerlerin dini hakkında yazılı kaynak bulunmamaktadır. Sümer dini hakkında yukarıdaki tespitlerin hangileri doğrudur?

Soru 17:

MÖ ikinci binyılın ilk yarısında Mezopotamya’ya batıdan Suriye yönünden gelen ve sami kökenli insanlardan oluşan göçü kimler yapmıştır?

Soru 18:

Uruk Dönemi hangi tarihler arasındadır?

Soru 19:

Rimuş'un saltanatının son bulmasıyla yerine geçen isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Sümerlerde yönetimde en büyük otorite olarak anılan unvanlar ve taşıdığı anlamlar aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?