logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Eski Anadolu Tarihi

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi, Hitit Devletinin yıkılmasından sonra kurulan ve Toros Bölgesi, Güneydoğu Anadolu ve Kuzey Suriye’de yaşayan devletin adıdır.

Soru 2:

"Yüksek kayalıklar üzerine kurulmuş, çevresi surlarla kuşatılmış, içinde saray, tapınak, depo mekânları ve atölyelerin bulunduğu yönetim birimine sitadel denmektedir. Urartu kentlerinde sitadelllerdeki yapılar inşa edilmeden önce kanalizasyon, tuvalet, sarnıç gibi altyapı sistemleri yapılmış, kayalar kesilerek inşa edilecek binalar için geniş teraslar oluşturulmuştur." Bu durum aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir?

Soru 3:

"Hitit Dönemi’nde kabartmalar dini törenler ya da mitolojik olaylarla ilgili iken, Geç Hitit Dönemi’nde dünyevi konular da betimlenmeye başlanmıştır. Kahramanmaraş civarında bulunan bir mezar stelinde muhtemelen bölgenin varlıklı bir ailesinden bir kadın ve erkek betimlenmiştir." Bu durum aşağıdakilerden hangisinin bir göstergesidir?

Soru 4:

Bu kazı saye­sinde ele geçen yazılı belgeler, sadece Anadolu’nun Orta Tunç Dönemi’ni aydınlatmakla kalmamakta, aynı zamanda Önasya Tarihi’ne ve özellikle dönemin ekonomi tarihine ışık tutmaktadır. Şimdiye kadar, Eski Assur Dili’nde yazılmış, 23.000 civarında çivi yazılı kil tablet ele geçmiştir ve bu tabletle­rin çoğu da ticari konuları içermektedir. Şehir olarak, höyük ve karum olmak üzere iki farklı bölümden oluşur. Pasajda tanıtılmaya çalışılan şehir aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Assur Ticaret Kolonileri Döneminde Assurlu Tüccarların Anadolu’dan aldıkları en önemli hammaddelerden birisidir.

Soru 6:

II. Sargon'un kızlarından biri ile evlenen Tabal kralı Ambaris'e, aşağıdaki bölgelerden hangisi armağan olarak verilmiştir?

Soru 7:

Hititlerin başkenti olan Hattuşa (Boğazköy) günümüzde hangi il sınırlarında yer almaktadır?

Soru 8:

Hititlerin başkenti olan Hattuşa günümüzde hangi ilimizin sınırları içinde kalmaktadır?

Soru 9:

Urartu dönemine ait bir mezarlıkta 106 kişiye ait kemikler çıkması bu devletin ölü gömme geleneklerine ilişkin nasıl bir fikir vermektedir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi Hitit arşivlerinin çıkarıldığı yerlerden biri değildir?

Soru 11:

Aşağıdaki dillerden hangisi bir "Ölü Dil" olarak adlandırılabilir?

Soru 12:

Eski Babil kil tablet idari metinleri hangi formda yapılmaktaydı?

Soru 13:

Hitit Kralların kendileri tanrı değilse de buyrukları tanrı buyruğu kadar kesin ve sorgulanmaz olması Hititlilerin yönetim türünün nasıl olduğunu gösterir?

Soru 14:

Fırtına tanrısı ile kral Warpalawas'ı birlikte gösteren İvriz kabartması hangi Geç Hitit Kent Devletine aittir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Hatti'nin tanımıdır?

Soru 16:

Urartulular çivi yazısını aşağıdaki hangi medeniyetten almıştır?

Soru 17:

Qatazili aşağıdaki Geç Hitit Kent Devletlerinden hangisinin hükümdarıdır?

Soru 18:

Kral İluşuma'nın Assur'da yapılan ticarete destek vermesi Kral Erişum'un ticarette bazı serbestlikler tanıması Anadolu'nun zengin gümüş ve bakır yataklarına sahip olması Yukarıdaki öncüllerden hangisinin/hangilerinin doğrudan ya da dolaylı olarak Assurluların Anadolu ticaretinde etkili olmalarına olanak sağladığı söylenebilir?

Soru 19:

I. Murşili’nin askerî seferleri Kuzey Suriye’de durumun yeniden Hitit lehine düzelmesini sağla­mış, ölen Kargamış kralı yerine Şuppiluliuma’nın torunu geçirilmiş, Halpa’da da aynı şey gerçekleş­miş, orada da yine ölen kralın oğlu, babasının tah­tına oturtulmuştur. Böylece Hitit kral hanedanı­nın ikincil kolu, bölgede kalarak, Hitit çıkarlarını korumayı sürdürmüştür. Pasajdaki bilgilerden hareketle Hititlerin daha sonraki yüzyıllardaki durumları ile ilgili aşağıdaki çıkarımlardan hangisini yapabiliriz?

Soru 20:

Hititler savaş açmayı bir haklılık ve haksızlık sorunu olarak görmekte, bu bakımdan, haklı olan tarafın savaşı kazanması için, tanrıların bu konuda yargıya varmaları gerektiğine inanmaktadırlar. Yukarıdaki ifadeden hangi çıkarımda bulunabiliriz?